Tato dýňová polévka je ideální nejen pro chladné měsíce. Je neuvěřitelně krémová, a to i bez použití smetany, jelikož svou texturu získává z dýně hokkaidó a červené čočky. Červená čočka navíc polévce dodá nejen výživovou hodnotu, ale také příjemně hustou konzistenci a je hotová velmi rychle, takže se nemusíte bát zdlouhavého vaření. Ačkoli je polévka samozřejmě skvělá i bez koření, její chuť se dá úžasně variovat podle sezóny – v zimě s chilli a zázvorem pro zahřátí, v létě s limetkou pro osvěžení.

Základem je kvalitní dýně hokkaidó, kterou není nutné loupat, jelikož slupka vařením krásně změkne. Mrkev přidá polévce přirozenou sladkost. Celá příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá, a skvěle se hodí jako rychlá večeře nebo lehký oběd. Můj tip zní: Pokud chcete dosáhnout intenzivnější dýňové chutipřed vařením dýni nakrájenou na kousky lehce pokapejte olivovým olejem a pečte ji v troubě po dobu 15 minut na 180 stupňů.

Recept na krémovou dýňovou polévku s červenou čočkou a mrkví

Celková délka přípravy dýňové polévky je přibližně 35 minut. Polévka je vhodná jako rychlý oběd či večeře.

  • Příprava ingrediencí (krájení, proplachování): 10 minut
  • Vaření polévky: 25 minut
  • Mixování a dokončení: 5 minut
  • Celkový čas: přibližně 35 minut

Ingredience k přípravě krémové dýňovky

  • polovina dýně hokkaidó
  • 3 lžíce červené čočky
  • větší mrkev
  • 150 ml kokosového mléka
  • sůl (podle chuti)
  • voda na vaření

Postup při přípravě dýňové polévky s červenou čočkou a mrkví

1. Nejprve se zaměřte na dýni. Vezměte polovinu dýně HokkaidóDýni důkladně vydlabejte a odstraňte semínka a vlákna.

Obrázek k receptu na krémovou dýňovou polévku
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na krémovou dýňovou polévku

2. Dýni není nutné loupat, jelikož slupka dýně Hokkaidó během vaření změkne. Nakrájejte dýni na větší kouskyOškrábejte větší mrkev a nakrájejte ji na kolečka nebo menší kostičky.

3. Připravte si hrnec. Dýni vložte do hrnce a zalijte ji vodou tak, aby byla všechna dýně ponořenáPokud chcete, aby dýně uvolnila intenzivnější chuť, můžete ji před vařením lehce opéct v troubě – kousky dýně potřete trochou oleje a pečte na 180 stupňů po dobu 15 minut. Poté ji přendejte do hrnce.

Obrázek k receptu na krémovou dýňovou polévku
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na krémovou dýňovou polévku

4. Začněte dýni vařit. Po uplynutí pěti minut vaření dýně je čas přidat čočku.

5. Vezměte si 3 polévkové lžíce červené čočky a důkladně ji properte pod studenou tekoucí vodou v sítku. Tím se odstraní škrob a zamezí se nadměrnému pěnění. Propláchnutou čočku přidejte do hrnce k dýni.

6. Následně přidejte nakrájenou mrkev do polévky. Polévku vařte na mírném plameni po dobu asi 20 minut.

Obrázek k receptu na krémovou dýňovou polévku
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na krémovou dýňovou polévku

7. Doba vaření je u konce, jakmile je dýně a mrkev měkká a čočka se rozvaří a polévku zahustí.

8. Poté polévku odstavte z plotny. Pomocí tyčového mixéru všechny suroviny pečlivě rozmixujte dohladka. Mixujte tak dlouho, dokud nezískáte krémovou, homogenní konzistenci bez hrudek.

Obrázek k receptu na krémovou dýňovou polévku
Foto: Se souhlasem Kouzlíme v kuchyni, recept na krémovou dýňovou polévku

9. Pro zjemnění chuti a dodání krémovosti přilijte 150 mililitrů kokosového mléka. Polévku promíchejte a ještě krátce prohřejte, ale již nevařte.

10. Polévku osolte podle chuti. Nyní přichází čas na dochucení kořením. V zimě pro zahřátí můžete přidat špetku mletého zázvoru a trochu chilli. V létě pro osvěžující chuť doporučujeme přidat šťávu z limetky.

Tipy redakce:

  • Intenzivnější chuť dýně: Opečení dýně v troubě na 180 stupňů po dobu 15 minut před vařením zesílí její přirozenou sladkou chuť.
  • Ještě intenzivnější chuť: Místo vody můžete použít zeleninový vývar, polévka bude mít plnější chuť. Nebo do ní hoďte kostku bujónu.
  • Koření na zimu: Pro hřejivý efekt přidejte do polévky spolu s kokosovým mlékem špetku kurkumy a špetku chilli nebo mletého zázvoru.
  • Variabilita zahuštění: Čočka zahustí polévku sama, ale pro extra krémový efekt můžete přidat trochu bramborynebo sladké brambory (batáty).
  • Osvěžení v létě: Místo zázvoru dochuťte polévku čerstvou šťávou z limetky a posypte čerstvým koriandrem pro lehkou a osvěžující verzi.
  • Servírování: Polévku podávejte posypanou opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje pro vizuální i chuťový zážitek.
Obrázek k receptu na pečenou dýňovou polévku

Polévka z pečené dýně hokaido s cibulí a česnekem. Skvěle zahřeje v chladných podzimních dnech

Obrázek receptu na dýňovou omáčku s kuřecím masem.

Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto a recept Kouzlíme v kuchyni

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest