Dýně je sice podzimní plodina, která se začíná sklízet na konci prázdnin, ale to nebrání v přípravě dýňových receptů vždy, když je dýně k dostání v obchodech. My zrovna dýni doma máme, pojďme si tedy upéct nějakou tu dýňovou specialitku. Tou bude krémová dýňová roláda, kterou budete mít hotovou zhruba do jedné hodiny.
Základními surovinami, které budeme na tuto “podzimní” roládu potřebovat, jsou samozřejmě dýně, sýr mascarpone, vajíčka a máslo. V naší oblasti doporučujeme dýni Hokaido, kvůli své jemné a decentní chuti a máslové struktuře. Zkuste tento nevšední recept v teple domova a uvidíte, že i z dýně se dají připravit opravdové lahůdky.
Recept na dýňovou roládu s lahodným krémem
Potřebné vybavení
- 1 Forma na pečení 35 x 42 cm
- 1 Mísa
Suroviny
- 300 g Očištěné a semínek zbavené dýně.
- 125 g Cukru
- 135 g Hladké mouky
- 5 ks Vajec
- 30 ml Slunečnicového oleje
- 1 lžička Skořice
- 1 lžička Vanilkového extraktu
- 3 lžíce Moučkového cukru
- 10 g Prášku do pečiva
- Sůl
Na krém
- 300 g Smetanového sýra pokojové teploty (ideálně mascarpone)
- 100 g Másla pokojové teploty
- 125 g Moučkového cukru
Postup
- Nejprve si upečeme dýni. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.
- Plech vyložíme pečícím papírem a na tyčinky nakrájenou dýni rozložíme na plech.
- Dýni pečeme asi 15 – 20 minut do změknutí. Dýni necháme zchladnout.
- Z dýně uděláme pyré tak, že ji tyčovým mixérem nebo vidličkou rozmačkáme.
- Do čisté misky vložíme bílky a 1/4 lžičky soli. Ušleháme pěnu.
- Do sněhu z bílků přidáme cukr a šleháme, dokud nemáme hutný sníh.
- Přidáme žloutky, vanilkový extrakt a olej. Mírně zamícháme šlehačem max. 30 sekund.
- Přidáme mouku, prášek do pečiva a skořici. Jemně zapracujeme do směsi.
- Přidáme dýňové pyré a opět zapracujeme vařečkou nebo lžící.
- Těsto vylijeme do máslem vymazané formy. Rozetřeme a zarovnáme povrch.
- V troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia pečeme 13 – 15 minut.
- Mezitím si na stůl rozložíme větší čistou utěrku a posypeme ji moučkovým cukrem.
- Jakmile začne roláda trochu hnědnout, vyndáme ji z trouby a formu opatrně otočíme na utěrku vysypanou cukrem.
- Z delší strany opatrně rolujeme ještě horkou utěrkou a necháme zabalené těsto v utěrce úplně vychladnout.
- Připravíme si krém. Do mísy vložíme máslo a moučkový cukr.
- Vše mícháme ideálně šlehačem na nízké otáčky, dokud nevznikne krémová hmota.
- Přidáme sýr a další 2 minuty mícháme. Misku přikryjeme a dáme vychladnout do lednice.
- Když je těsto vychladlé, pomalu ho rozbalíme.
- Krém rozetřeme po celé ploše těsta, na jedné delší straně necháme cca 2 cm nenamazaného kraje.
- Pomalu zarolujeme do tvaru rolády a zabalíme celou roládu do potravinářské fólie, ve které ji dáme na minimálně 2-3 hodiny do lednice.
- Poté vybalíme z fólie, posypeme moučkovým cukrem a nebo můžeme polít čokoládovou polevou, pokud máme.