Všechno, co je z dýně, je prostě skvělé! Ať už jde o sladký podzimní koláč nebo krémovou polévku, dýně vždy dodá jídlu úžasnou barvu, jemnou sladkost a vláčnou texturu. A právě když peču dýni na jeden z těchto pokrmů, často mi zbude trocha hotového dýňového pyré. Je mi líto ho jen tak nechat v lednici, a proto jsem vymyslela řešení v podobě těchto křupavých slaných sušenek. Tyto sušenky skvěle sedí k vínu, sýrům nebo jako vydatná a originální svačinka. Díky dýni jsou krásně vláčné uvnitř, zatímco máslo zajistí tu správnou křupavost. A co je nejdůležitější: můžete si je dochutit přesně podle svého gusta. Já sázím na špetku kmínu a pořádnou porci čerstvého zázvoru.

Příprava tohoto těsta je rychlá, ale je potřeba si pamatovat jedno pravidlo. Pokud je dýně příliš vodnatá, těsto se může lepit a hůře se s ním pracuje. Můj tip zní: Po upečení a rozmixování na pyré nechte dýni chvíli okapat v sítku, abyste se zbavili přebytečné vody. Pokud i tak bude těsto lepivé, přidejte trochu hladké mouky navíc, ale maximálně jednu polévkovou lžíci. Nechcete, aby se těsto stalo příliš tuhé. Sušenky pak nechte před pečením 10 minut odpočinout v lednici. Studené těsto se při pečení tolik nerozteče a sušenky si lépe udrží tvar.

Recept na slané sušenky z dýňového pyré

  • Celková délka přípravy: 30 až 45 minut
  • Pečení: 10 až 15 minut
  • Počet kusů/porcí: Přibližně 30 až 40 menších sušenek (závisí na velikosti vykrajování)

Ingredience potřebné k přípravě dýňových sušenek

  • 250 g upečené dýně (pyré z dýně hokaido, muškátové nebo máslové)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (studené, nakrájené na kostičky)
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného zázvoru (čerstvého)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušené sladké papriky
  • 1/2 lžičky kmínu (celého nebo drceného)
  • Koření dle chuti (například špetka chilli nebo česnekový prášek)

Postup přípravy dýňových sušenek

1. Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré. Zkontrolujte, zda pyré není příliš vodnaté; pokud ano, nechte ho chvíli okapat.

2. Do velké mísy nasypte polohrubou a hladkou mouku. Přidejte studené, na kostičky nakrájené máslo.

3. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvorsůl, sladkou papriku a kmín. Pokud používáte jiné koření, přidejte ho nyní.

4. Všechny suché ingredience a máslo nejprve prsty promněte, dokud nevznikne drobenka.

5. Poté přidejte dýňové pyré a rychle zpracujte na hladké a vláčné těsto. Zpracovávejte ho jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí, abyste aktivovali lepek co nejméně.

6. Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici zhruba 10 minut. To usnadní následné válení.

7. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.

8. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku přibližně 3 až 5 milimetrů.

9. Vykrajujte libovolné tvary (kolečka, hvězdičky, čtverečky) a přeneste je na připravený plech.

10. Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut. Délka pečení závisí na tloušťce, sušenky by měly být na okrajích zlatavé a křupavé.

11. Hotové sušenky nechte na plechu krátce zchladnout a poté je přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí. Uchovávejte je v uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé.

Obrázek k receptu na pečenou dýňovou polévku

Polévka z pečené dýně hokaido s cibulí a česnekem. Skvěle zahřeje v chladných podzimních dnech

Tipy redakce

  • Zkuste sýrovou variantu: Pro ještě intenzivnější chuť nahraďte 50 gramů másla stejným množstvím nastrouhaného parmazánu nebo staré goudy. Sýr dodá sušenkám úžasně slanou a ostrou chuť, která se skvěle snoubí se zázvorem.
  • Pro extra křupavost: Před vložením do trouby můžete sušenky lehce potřít rozšlehaným vejcem a posypat dýňovými semínky, sezamem nebo hrubou solí. Vytvoříte tak atraktivní vzhled a dodáte jim extra texturu.
  • Pozor na tloušťku: Snažte se těsto vyválet rovnoměrně a spíše tence (3 mm), aby se sušenky propekly rovnoměrně a byly opravdu křupavé. Silnější sušenky mohou být uvnitř měkké, což je u tohoto typu receptu nežádoucí.
  • Skladování a trvanlivost: Abyste zajistili, že sušenky zůstanou co nejdéle křupavé, skladujte je v plechové dóze s pevným víkem nebo v jiné vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží tak čerstvé zhruba 1 až 2 týdny.
Obrázek k receptu na dýňové želé

Dýňové želé bonbony se skořicí a hřebíčkem: Zdravé mlsání pro děti i dospělé

Obrázek k receptu na dýňový kompot

Dýňový kompot s vůní vanilky a skořice

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest