Pamatuji si, jak jsem jako malá holka chodila do kuchyně a už z dálky jsem cítila vůni pečených brambor, které se vesele smažily v troubě. Naše babička měla neuvěřitelný cit pro to, jak docílit té správné křupavosti, a to i přesto, že používala jen pár jednoduchých ingrediencí. Kdo by si pomyslel, že kombinace brambor, soli a sádla vytvoří něco tak neodolatelného? Tento recept je poctou právě těmto vzpomínkám, kdy jsme se všichni těšili na nedělní oběd s brambory, které byly na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
Doma si jako chuťovku také připravujeme občas pečené brambory na plechu se sádlem a s česnekem. To je opravdu velká dobrota. Jen tak samotné – hned jsou pryč. Upečete je klasicky na plechu, aby byly uvnitř akorát a na povrchu křupavé.
Recept na křupavé brambory se solí a sádlem
Délka přípravy 10 minut, délka pečení 45 minut. 2 porce.
Ingredience pro přípravu
- 900 g brambor
- 1,5 lžíce sádla
- sůl dle chuti
Postup přípravy
1. Nejdříve si dáme předehřát troubu na 205°C a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a ty rozložíme na plech.
3. Pečeme v předehřáté troubě do zlatohněda asi 45 minut.
4. Následně po upečení pomocí čisté kuchyňské utěrky přitlačíme na každý kousek brambory zvlášť, dokud nekřupne a mírně ho nerozdrtíme.
5. Takto mírně pomačkané brambory vložíme do mísy a položíme na ně trochu sádla.
6. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme sádlo pracovat.
7. Nakonec osolíme podle naší chuti a podáváme.
Tip na závěr
Pokud chcete bramborám dodat ještě větší chuťové spektrum, můžete je smíchat s prolisovaným česnekem. A pro extra chuťový zážitek můžete před koncem pečení posypat brambory trochou strouhaného parmazánu!