Pamatuji si, jak jsem jako malá holka chodila do kuchyně a už z dálky jsem cítila vůni pečených brambor, které se vesele smažily v troubě. Naše babička měla neuvěřitelný cit pro to, jak docílit té správné křupavosti, a to i přesto, že používala jen pár jednoduchých ingrediencí. Kdo by si pomyslel, že kombinace brambor, soli a sádla vytvoří něco tak neodolatelného? Tento recept je poctou právě těmto vzpomínkám, kdy jsme se všichni těšili na nedělní oběd s brambory, které byly na povrchu křupavé a uvnitř měkké.

Doma si jako chuťovku také připravujeme občas pečené brambory na plechu se sádlem a s česnekem. To je opravdu velká dobrota. Jen tak samotné – hned jsou pryč. Upečete je klasicky na plechu, aby byly uvnitř akorát a na povrchu křupavé.

Recept na křupavé brambory se solí a sádlem

Délka přípravy 10 minut, délka pečení 45 minut. 2 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 900 g brambor
  • 1,5 lžíce sádla
  • sůl dle chuti

Postup přípravy

1. Nejdříve si dáme předehřát troubu na 205°C a plech vyložíme pečícím papírem.

2. Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a ty rozložíme na plech.

Brambory nakrájíme na měsíčky.
Brambory nakrájíme na měsíčky.

3. Pečeme v předehřáté troubě do zlatohněda asi 45 minut.

Pečeme do zlatohněda.
Pečeme do zlatohněda.

4. Následně po upečení pomocí čisté kuchyňské utěrky přitlačíme na každý kousek brambory zvlášť, dokud nekřupne a mírně ho nerozdrtíme.

V čisté utěrce rozmačkáme.
V čisté utěrce rozmačkáme.

5. Takto mírně pomačkané brambory vložíme do mísy a položíme na ně trochu sádla.

6. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme sádlo pracovat.

7. Nakonec osolíme podle naší chuti a podáváme.

Omaštěné brambory osolíme.
Omaštěné brambory osolíme.

Tip na závěr

Pokud chcete bramborám dodat ještě větší chuťové spektrum, můžete je smíchat s prolisovaným česnekem. A pro extra chuťový zážitek můžete před koncem pečení posypat brambory trochou strouhaného parmazánu!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest