Možná to zní povrchně, nebo jako kulinářská mystifikace, ale bažant byl v minulosti král honiteb a šlechtických tabulí. Prostý lid si na něm mohl pochutnat jen velmi těžko a bažantí způsob přípravy evokuje zvěřinové hody. Jelikož bažanta shánět nebudeme, připravíme si běžně dostupné kuře na tento šlechtický způsob, který nás vyčlení z každodenní rutiny.
Tento recept vychází ze staré školy české a středoevropské gastronomie. Nejde o recept z rychlé kuchyně, ale o jídlo, které si žádá čas a trpělivost. Způsob přípravy „á la bažant“ byl inspirován úpravou divoké drůbeže, zejména bažantů, kteří se často podávali s omáčkou z červeného vína, kořenové zeleniny, jalovce a výrazného koření. V období mezi světovými válkami a i po nich bylo zvykem tyto luxusní recepty adaptovat na dostupnější suroviny a takto vznikla tato varianta.
Recept na kuřecí prsa á la bažant – Šlechtická varianta klasiky
Ingredience pro přípravu 2 porcí
- 2 kuřecí prsa
- špek
- 1 cibule
- troška oleje
- sůl a pepř
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- kousek rozmarýnu
- 150 ml červeného vína
- 150 ml vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička másla
Postup přípravy kuřete á la bažant
1. Špek nakrájíme na proužky, kuřecí prsa rozkrojíme na 3 díly a protáhneme každý kousek špekem. Nejlépe to jde , když je špek zmražený.
2. Poté maso osolíme a opepříme, špek nakrájíme na malé kostičky a rozškvaříme.
3. Přidáme trošku oleje a nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova.
4. Vložíme maso, přidáme koření a rozmarýn a zprudka opečeme z obou stran.
5. Poté podlijeme vývarem a podusíme doměkka.

Vertikálně pečené kuře na láhvi: V troubě jako z grilu
6. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.
7. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, opražíme a podlijeme vínem a vývarem nebo vodou.
8. Povaříme asi 20 minut, pak vyjmeme rozmarýn a bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujeme.
9. Nakonec přecedíme a vložíme 2 kolečka citronu a lžičku másla.
10. Necháme chvilku odpočinout a podáváme.
Pár zajímavostí na závěr
Jalovec byl v minulosti považován za přírodní konzervant, ale i jako posvátné koření. Ve středověku se pálil v domácnostech jako ochrana proti nemocem.
Rozmarýn stimuluje trávení těžších jídel, což je v kombinaci s tukem ze špeku ideální.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Kuře “a la kachna” – sváteční recept, méně kalorií

1 komentář
Jojo, to je hodně gut. Zkuste ty kuřecí porce ještě na pár hodin potřít borůvkovou šťávou nebo zavařenými borůvkami. Získá to i barvu jako bažant a nikdo nepozná rozdíl…..