Možná to zní povrchně, nebo jako kulinářská mystifikace, ale bažant byl v minulosti král honiteb a šlechtických tabulí. Prostý lid si na něm mohl pochutnat jen velmi těžko a bažantí způsob přípravy evokuje zvěřinové hody. Jelikož bažanta shánět nebudeme, připravíme si běžně dostupné kuře na tento šlechtický způsob, který nás vyčlení z každodenní rutiny.

Tento recept vychází ze staré školy české a středoevropské gastronomie. Nejde o recept z rychlé kuchyně, ale o jídlo, které si žádá čas a trpělivost. Způsob přípravy „á la bažant“ byl inspirován úpravou divoké drůbeže, zejména bažantů, kteří se často podávali s omáčkou z červeného vína, kořenové zeleniny, jalovce a výrazného koření. V období mezi světovými válkami a i po nich bylo zvykem tyto luxusní recepty adaptovat na dostupnější suroviny a takto vznikla tato varianta.

Recept na kuřecí prsa á la bažant – Šlechtická varianta klasiky

Ingredience pro přípravu 2 porcí

  • 2 kuřecí prsa
  • špek
  • 1 cibule
  • troška oleje
  • sůl a pepř
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • kousek rozmarýnu
  • 150 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička másla

Postup přípravy kuřete á la bažant

1. Špek nakrájíme na proužky, kuřecí prsa rozkrojíme na 3 díly a protáhneme každý kousek špekem. Nejlépe to jde , když je špek zmražený.

2. Poté maso osolíme a opepříme, špek nakrájíme na malé kostičky a rozškvaříme.

3. Přidáme trošku oleje a nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova.

4. Vložíme maso, přidáme koření a rozmarýn a zprudka opečeme z obou stran.

5. Poté podlijeme vývarem a podusíme doměkka.

Obrázek receptu na kuře pečené na láhvi.

Vertikálně pečené kuře na láhvi: V troubě jako z grilu

6. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

7. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, opražíme a podlijeme vínem a vývarem nebo vodou.

8. Povaříme asi 20 minut, pak vyjmeme rozmarýn a bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujeme.

9. Nakonec přecedíme a vložíme 2 kolečka citronu a lžičku másla.

10. Necháme chvilku odpočinout a podáváme.

Varianta á la bažant z kuřecího stehna.
Foto: freepik.com, Varianta á la bažant z kuřecího stehna.

Pár zajímavostí na závěr

Jalovec byl v minulosti považován za přírodní konzervant, ale i jako posvátné koření. Ve středověku se pálil v domácnostech jako ochrana proti nemocem.

Rozmarýn stimuluje trávení těžších jídel, což je v kombinaci s tukem ze špeku ideální.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Obrázek receptu na pokrm Falešná kachna nebo kuře alá kachna

Kuře “a la kachna” – sváteční recept, méně kalorií

Obrázek receptu na Šťavnaté Sedlácké kuře na zelenině s pikantní chilli omáčkou

Šťavnaté Sedlácké kuře na zelenině s pikantní chilli omáčkou z jednoho hrnce

1 komentář

  1. Jojo, to je hodně gut. Zkuste ty kuřecí porce ještě na pár hodin potřít borůvkovou šťávou nebo zavařenými borůvkami. Získá to i barvu jako bažant a nikdo nepozná rozdíl…..

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest