5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Kvašené zelí, kterému se říká taky kysané zelí je nejen chutné, ale také zdravé. Můžeme si ho snadno připravit doma a užít si jeho blahodárné účinky.

Z několika důvodů, které si uvádíme níže, se kysanému zelí říká super potravina. Až uvidíte, jak snadná je jeho příprava, dáte určitě přednost domácímu namísto kupovanému hotovému produktu v potravinách. Často neznáme veškeré přísady, složení a samotnou přípravu.

Zdravotní přínosy

  • Podporuje trávení: Fermentované potraviny obsahují přirozené probiotika, což jsou živé mikroorganismy, které mohou pomoci udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporovat trávení.
  • Zlepšuje imunitní systém: Probiotika obsažená v zelí mohou podporovat imunitní systém a snižovat riziko infekcí.
  • Snižuje záněty: obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které mohou pomoci snižovat záněty v těle.
  • Zlepšuje trávení těžkých jídel: může pomoci trávit těžká jídla, jako jsou masová jídla, a podporovat lepší vstřebávání živin.
  • Podporuje zdraví srdce: Obsahuje vitamin C, vlákninu a látky, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporovat zdraví srdce.
Krouháme zelí na přípravu vlastního domácího zelí podle rodinné receptury
Obrázek: cooky.cz – krouhání zelí na domácí kysané zelí

Historie kysaného zelí

Kysané zelí má bohatou historii. Pochází z pobřeží západního Středomoří a Atlantiku.
Ve starém Egyptě bylo považováno za božskou potravinu. Staří Řekové a Římané ho používali při léčbě žaludečních vředů a morové nákazy. Dnešní způsob výroby kysaného zelí převzali ve středověku Slované od Tatarů.

Výživové hodnoty

Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E, K, B9 (kyselinu listovou) a probiotika.
Je bohaté na beta-karoten (provitamin A) a vitamín C.

Níže uvádíme jednoduchý postup na domácí přípravu kysaného zelí.

Mohlo by Vás také zajímat:

Obrázek: cooky.cz, Domácí kysané zelí v zavařovačce

Recept na Kvašené neboli kysané zelí

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Kvašení: 4-5 dní, následně přesun do ledničky na 3 týdny 28 dní
Celkový čas 28 dní 20 minut
Porcí 6 porcí
Domácí chutná skvěle a vydrží Vám dlouho. My máme vždy jednu sklenic v ledničce.

Potřebné vybavení

  • Zavařovací sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení, "Zelák"

Suroviny

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 2 lžíce soli (my používáme mořskou sůl)
  • Koření podle chuti (např. kmín, nové koření, jalovec)
  • Velká sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení

Postup 

  • Nakrouháme hlávku zelí na tenké proužky a dáme do velké mísy
  • Přidáme 2 lžíce soli a promícháme
  • Necháme zelí odpočinout asi 10 minut, aby pustilo šťávu
  • Nyní přejdeme k plnění sklenic
  • Budeme vrstvit zelí a koření
  • Nejprve vložíme zelí a pak přidáme koření podle chuti (např. kmín, nové koření, jalovec), pak zase dáme zelí, pak koření
  • Zelí stlačujeme rukama, aby se uvolnila šťáva
  • Na vrchu musí být zelí pod šťávou alespoň o několik centimetrů
  • Sklenici/e zakryjeme utěrkou nebo talířem
  • Navrch, buď na utěrku nebo talířek, dáme nějaké závaží, aby zelí bylo stlačováno
  • Necháme zelí kvasit při pokojové teplotě 4-5 dnů (tento krok je důležitý pro nastartování kvašení)
  • Poté přesuneme do chladničky a necháme kvasit další 3 týdny
  • Pokud v průběhu kvašení zjistíte, že Vám z nádoby vymizela veškerá tekutina, to znamená, že buď zelí bylo staré a nebo zapracování zelí bylo malé, tak zalijeme solným roztokem.

Solný roztok si připravíme následovně

  • Svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout
  • Studeným nálevem zelí zalijeme a necháme dále kvasit
  • Po uplynulé době můžeme sklenici uzavřít, případně konzumovat. Když budeme dodržovat správné hygienická pravidla, tak nám zelí vydrží v lednici dokud ho nesníme. Nikdy do sklenice nesahejme rukama nebo špinavým příborem :-), tím zaručíme dlouhou trvanlivost.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Máte vlastní postup a recepturu na domácí kysané zelí?
Inspirujte ostatní – vložte své fotky a recept.
Cena: 50 Kč
Chod: Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kvašené zelí, kysané zelí, superpotravina, zelí


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest