Kvašené zelí, kterému se říká taky kysané zelí je nejen chutné, ale také zdravé. Můžeme si ho snadno připravit doma a užít si jeho blahodárné účinky.
Z několika důvodů, které si uvádíme níže, se kysanému zelí říká super potravina. Až uvidíte, jak snadná je jeho příprava, dáte určitě přednost domácímu namísto kupovanému hotovému produktu v potravinách. Často neznáme veškeré přísady, složení a samotnou přípravu.
Zdravotní přínosy
- Podporuje trávení: Fermentované potraviny obsahují přirozené probiotika, což jsou živé mikroorganismy, které mohou pomoci udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporovat trávení.
- Zlepšuje imunitní systém: Probiotika obsažená v zelí mohou podporovat imunitní systém a snižovat riziko infekcí.
- Snižuje záněty: obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které mohou pomoci snižovat záněty v těle.
- Zlepšuje trávení těžkých jídel: může pomoci trávit těžká jídla, jako jsou masová jídla, a podporovat lepší vstřebávání živin.
- Podporuje zdraví srdce: Obsahuje vitamin C, vlákninu a látky, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporovat zdraví srdce.
Historie kysaného zelí
Kysané zelí má bohatou historii. Pochází z pobřeží západního Středomoří a Atlantiku.
Ve starém Egyptě bylo považováno za božskou potravinu. Staří Řekové a Římané ho používali při léčbě žaludečních vředů a morové nákazy. Dnešní způsob výroby kysaného zelí převzali ve středověku Slované od Tatarů.
Výživové hodnoty
Kysané zelí obsahuje vitamíny C, E, K, B9 (kyselinu listovou) a probiotika.
Je bohaté na beta-karoten (provitamin A) a vitamín C.
Níže uvádíme jednoduchý postup na domácí přípravu kysaného zelí.
Mohlo by Vás také zajímat:
Recept na Kvašené neboli kysané zelí
Potřebné vybavení
- Zavařovací sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení, "Zelák"
Suroviny
- 1 hlávka bílého zelí
- 2 lžíce soli (my používáme mořskou sůl)
- Koření podle chuti (např. kmín, nové koření, jalovec)
- Velká sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení
Postup
- Nakrouháme hlávku zelí na tenké proužky a dáme do velké mísy
- Přidáme 2 lžíce soli a promícháme
- Necháme zelí odpočinout asi 10 minut, aby pustilo šťávu
- Nyní přejdeme k plnění sklenic
- Budeme vrstvit zelí a koření
- Nejprve vložíme zelí a pak přidáme koření podle chuti (např. kmín, nové koření, jalovec), pak zase dáme zelí, pak koření
- Zelí stlačujeme rukama, aby se uvolnila šťáva
- Na vrchu musí být zelí pod šťávou alespoň o několik centimetrů
- Sklenici/e zakryjeme utěrkou nebo talířem
- Navrch, buď na utěrku nebo talířek, dáme nějaké závaží, aby zelí bylo stlačováno
- Necháme zelí kvasit při pokojové teplotě 4-5 dnů (tento krok je důležitý pro nastartování kvašení)
- Poté přesuneme do chladničky a necháme kvasit další 3 týdny
- Pokud v průběhu kvašení zjistíte, že Vám z nádoby vymizela veškerá tekutina, to znamená, že buď zelí bylo staré a nebo zapracování zelí bylo malé, tak zalijeme solným roztokem.
Solný roztok si připravíme následovně
- Svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout
- Studeným nálevem zelí zalijeme a necháme dále kvasit
- Po uplynulé době můžeme sklenici uzavřít, případně konzumovat. Když budeme dodržovat správné hygienická pravidla, tak nám zelí vydrží v lednici dokud ho nesníme. Nikdy do sklenice nesahejme rukama nebo špinavým příborem :-), tím zaručíme dlouhou trvanlivost.
Poznámky
Inspirujte ostatní – vložte své fotky a recept.