Originálně chutnající slaný koláč s květákem, šunkou a sýrem – takto snadno lze popsat tuto dobrotu. Pokud máte někdy chuť na něco nezvyklého, ale nechcete opustit tradiční chutě, čtete recept přesně pro vás. Celková příprava je snadná a výsledek vás rozhodně potěší. Koneckonců pokud vynecháte šunku, jídlo potěší i vegetariány. Každopádně tento koláč bude jen těžko hledat soupeře, tak ho vyzkoušejte!
Rozhodně ale z koláče nevynechávejte květák. Klidně lze tuto zeleninu popsat jako nízkokalorickou super-potravinu, která je nejen bohatá na vlákninu, ale i na vitamíny. Navíc je květák známý po celém světě. Například Francouzi ho podávají v podobě gratinu s bešamelem a v Indii zase jako kořeněný aloo gobi.
Recept na originální květákový koláč
Ingredience pro přípravu 4 porcí
- 600 g uvařeného květáku v osolené vodě
- 6 vajec
- 100 g šunky
- 200 g Goudy nebo Eidamu
- 150 ml smetany
- 1 hrst rukoly nebo baby špenátu
- sůl a pepř
Postup přípravy slaného koláče
1. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj uvařený a okapaný květák.
2. Šťouchadlem na brambory květák rozmačkáme a poté ještě namačkáme rovnoměrně na dni lžící a uhladíme.
3. Rozšleháme si 3 vejce a nalijeme na květák. Osolíme a opepříme.

Venkovská večeře: Slané koblihy plněné směsí z jater a brambor

Zapečené Kanapky v troubě na toustovém chlebu se směsí sýra a šunky
4. Nadrobno nakrájíme šunku a posypeme s ní květák.
5. Dále nasypeme polovinu nastrouhaného sýra a ozdobíme rukolou nebo baby špenátem.
6. Do čisté mísy vlijeme smetanu a rozšleháme v ní 3 vejce.
7. Do smetany vmícháme zbytek nastrouhaného sýra a touto směsí zalijeme koláč.
8. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 35 – 40 minut.
Co víme o květáku?
Původně se květák pěstoval v oblasti středomoří a byl oblíbený zejména ve starověkém Řecku a Římě. Ve středověku se za pomoci arabských obchodníků dostal do zbytku Evropy a postupem času si vydobyl čestné místo na místních stolech. Dnes si bez něj neumíme představit mnoho pokrmů a je také součástí různých dietních jídelníčků.

Slaný pizza koláč: Naše oblíbená rodinná večeře
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI