Originálně chutnající slaný koláč s květákem, šunkou a sýrem – takto snadno lze popsat tuto dobrotu. Pokud máte někdy chuť na něco nezvyklého, ale nechcete opustit tradiční chutě, čtete recept přesně pro vás. Celková příprava je snadná a výsledek vás rozhodně potěší. Koneckonců pokud vynecháte šunku, jídlo potěší i vegetariány. Každopádně tento koláč bude jen těžko hledat soupeře, tak ho vyzkoušejte!

Rozhodně ale z koláče nevynechávejte květák. Klidně lze tuto zeleninu popsat jako nízkokalorickou super-potravinu, která je nejen bohatá na vlákninu, ale i na vitamíny. Navíc je květák známý po celém světě. Například Francouzi ho podávají v podobě gratinu s bešamelem a v Indii zase jako kořeněný aloo gobi.

Recept na originální květákový koláč

Ingredience pro přípravu 4 porcí

  • 600 g uvařeného květáku v osolené vodě
  • 6 vajec
  • 100 g šunky
  • 200 g Goudy nebo Eidamu
  • 150 ml smetany
  • 1 hrst rukoly nebo baby špenátu
  • sůl a pepř

Postup přípravy slaného koláče

1. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj uvařený a okapaný květák.

2. Šťouchadlem na brambory květák rozmačkáme a poté ještě namačkáme rovnoměrně na dni lžící a uhladíme.

3. Rozšleháme si 3 vejce a nalijeme na květák. Osolíme a opepříme.

Obrázek receptu na koblihy plněné játry a bramborami.

Venkovská večeře: Slané koblihy plněné směsí z jater a brambor

Pizza na toustovém chlebu: Skvělý způsob, jak využít zbytky

Zapečené Kanapky v troubě na toustovém chlebu se směsí sýra a šunky

4. Nadrobno nakrájíme šunku a posypeme s ní květák.

5. Dále nasypeme polovinu nastrouhaného sýra a ozdobíme rukolou nebo baby špenátem.

6. Do čisté mísy vlijeme smetanu a rozšleháme v ní 3 vejce.

Květákový koláč se šunkou a sýrem.
Foto a recept Romana Rubášová, Květákový koláč se šunkou a sýrem.

7. Do smetany vmícháme zbytek nastrouhaného sýra a touto směsí zalijeme koláč.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 35 – 40 minut.

Co víme o květáku?

Původně se květák pěstoval v oblasti středomoří a byl oblíbený zejména ve starověkém Řecku a Římě. Ve středověku se za pomoci arabských obchodníků dostal do zbytku Evropy a postupem času si vydobyl čestné místo na místních stolech. Dnes si bez něj neumíme představit mnoho pokrmů a je také součástí různých dietních jídelníčků.

Obrázek receptu na slaný pizza koláč.

Slaný pizza koláč: Naše oblíbená rodinná večeře

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest