Mátě chuť si trošku osladit den? Kynuté lívance s jahodovým přelivem jsou skvělou volbou – já už je mám hotové :-). Tyto nadýchané poklady rozzáří váš talíř, ale také potěší vaše chuťové buňky kombinací jemného těsta a svěžího ovocného přelivu. Kynuté lívance mají lehkou a vzdušnou texturu. Díky kynutí těsta se lívance stávají měkkými a nadýchanými, sladká tečka v podobě jahodového přelivu je ta známá “třešnička na dortu”.
K dosažení dokonalé struktury těsta je klíčové nechat těsto dostatečně vykynout a tak mu dodá potřebnou lehkost a objem. Jahodový přeliv je na lívance dokonalý. Čerstvé nebo mražené jahody, lehce povařené s vanilkovým cukrem a smetanou na šlehání, vytvoří sladkou a svěží omáčku, která se báječně kombinuje s jemnou chutí lívanců. Tento jahodový žahour můžete ještě vylepšit přidáním lístků máty, které dodají aroma.
Kynuté lívance s jahodovým “žahourem” jsou ideální volbou pro víkendovou snídani v posteli.
TIP: přidejte se do naší facebookové skupiny na Nejlepší sladké recepty pro další inspirace
Recept na Kynuté lívance s jahodovým přelivem
Potřebné suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 500 ml vlažného mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 1 ks vejce
Na přeliv:
- 200 g čerstvých či mražených jahod
- 20 g vanilkového cukru
- 100 ml smetany na šlehání
Na závěr:
- moučkový cukr na posypání (volitelné)
- máta nebo čerstvé ovoce na zdobení
Postup:
1. Připravíme si větší mísu do které odvážíme hladkou mouku, do ní rozdrobíme droždí, poprášíme vanilkovým cukrem a vše zalijeme teplým mlékem (ne vroucím). Vše zamícháme, když je těsto krásně hladké, přidáme vejce a opět důkladně zamícháme.
2. Takto hotové těsto dáme kynout na teplé místo. Když dáte mísu s těstem do hrnce s horkou vodou, tak urychlíte kynutí. Kynutí v teple trvá cca 30 minut.
3. Mezitím co kyne těsto, připravíme si jahodový přeliv. Jahody si dáme do kastrůlku se smetanou a vanilkovým cukrem. Vše povaříme dokud jahody nebudou měkké, když jsou měkké rozmixujeme je tyčovým mixérem dohladka. Přeliv je hotový.
4. Když je těsto vykynuté začneme smažit lívance. Lívance smažíme buď na pánvi nebo lívanečníku vymazaným máslem. Smažíme do zlatova na středním plameni.
Hotovo, nyní můžeme lívance podávat přelité jahodovým přelivem.
Dobrou chuť.