Mátě chuť si trošku osladit den? Kynuté lívance s jahodovým přelivem jsou skvělou volbou – já už je mám hotové :-). Tyto nadýchané poklady rozzáří váš talíř, ale také potěší vaše chuťové buňky kombinací jemného těsta a svěžího ovocného přelivu. Kynuté lívance mají lehkou a vzdušnou texturu. Díky kynutí těsta se lívance stávají měkkými a nadýchanými, sladká tečka v podobě jahodového přelivu je ta známá “třešnička na dortu”.

K dosažení dokonalé struktury těsta je klíčové nechat těsto dostatečně vykynout a tak mu dodá potřebnou lehkost a objem. Jahodový přeliv je na lívance dokonalý. Čerstvé nebo mražené jahody, lehce povařené s vanilkovým cukrem a smetanou na šlehání, vytvoří sladkou a svěží omáčku, která se báječně kombinuje s jemnou chutí lívanců. Tento jahodový žahour můžete ještě vylepšit přidáním lístků máty, které dodají aroma.

Kynuté lívance s jahodovým “žahourem” jsou ideální volbou pro víkendovou snídani v posteli.

TIP: přidejte se do naší facebookové skupiny na Nejlepší sladké recepty pro další inspirace

Recept na Kynuté lívance s jahodovým přelivem

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Potřebné suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 500 ml vlažného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 ks vejce

Na přeliv:

  • 200 g čerstvých či mražených jahod
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 ml smetany na šlehání

Na závěr:

  • moučkový cukr na posypání (volitelné)
  • máta nebo čerstvé ovoce na zdobení

Postup:

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

1. Připravíme si větší mísu do které odvážíme hladkou mouku, do ní rozdrobíme droždí, poprášíme vanilkovým cukrem a vše zalijeme teplým mlékem (ne vroucím). Vše zamícháme, když je těsto krásně hladké, přidáme vejce a opět důkladně zamícháme.

2. Takto hotové těsto dáme kynout na teplé místo. Když dáte mísu s těstem do hrnce s horkou vodou, tak urychlíte kynutí. Kynutí v teple trvá cca 30 minut.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

3. Mezitím co kyne těsto, připravíme si jahodový přeliv. Jahody si dáme do kastrůlku se smetanou a vanilkovým cukrem. Vše povaříme dokud jahody nebudou měkké, když jsou měkké rozmixujeme je tyčovým mixérem dohladka. Přeliv je hotový.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

4. Když je těsto vykynuté začneme smažit lívance. Lívance smažíme buď na pánvi nebo lívanečníku vymazaným máslem. Smažíme do zlatova na středním plameni.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Hotovo, nyní můžeme lívance podávat přelité jahodovým přelivem.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Obrázky: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Dobrou chuť.

Prohlédněte si video recept na kynuté lívance s jahodovým žahourem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest