Mátě chuť si trošku osladit den? Kynuté lívance s jahodovým přelivem jsou skvělou volbou – já už je mám hotové :-). Tyto nadýchané poklady rozzáří váš talíř, ale také potěší vaše chuťové buňky kombinací jemného těsta a svěžího ovocného přelivu. Kynuté lívance mají lehkou a vzdušnou texturu. Díky kynutí těsta se lívance stávají měkkými a nadýchanými. Sladká tečka v podobě jahodového přelivu je ta známá “třešnička na dortu”.

Abychom dosáhli při přípravě té nejlepší struktury těsta je klíčové nechat těsto dostatečně vykynout a tak mu dodat potřebnou lehkost a objem. Jahodový přeliv je na lívance dokonalý. Čerstvé nebo mražené jahody, lehce povařené s vanilkovým cukrem a smetanou na šlehání, vytvoří sladkou a krásně barevnou omáčku. Ta se báječně kombinuje s jemnou chutí lívanců. Tento jahodový žahour můžete ještě vylepšit přidáním lístků máty, které dodají aroma.

Jestliže si je nepřipravíte jen jako svačinu během dne, tak vaší drahou polovičku určitě potěšíte, když tyto lívance naservírujete jako “snídani do postele”.

Recept na Kynuté lívance s jahodovým přelivem – sladká symfonie na talíři

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Potřebné suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 500 ml vlažného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 ks vejce

Na přeliv:

  • 200 g čerstvých či mražených jahod
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 ml smetany na šlehání

Na závěr:

  • moučkový cukr na posypání (volitelné)
  • máta nebo čerstvé ovoce na zdobení

Postup:

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

1. Připravíme si větší mísu do které odvážíme hladkou mouku, do ní rozdrobíme droždí, poprášíme vanilkovým cukrem a vše zalijeme teplým mlékem (ne vroucím). Vše zamícháme, když je těsto krásně hladké, přidáme vejce a opět důkladně zamícháme.

2. Takto hotové těsto dáme kynout na teplé místo. Když dáte mísu s těstem do hrnce s horkou vodou, tak urychlíte kynutí. Kynutí v teple trvá cca 30 minut.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

3. Mezitím co kyne těsto, připravíme si jahodový přeliv. Jahody si dáme do kastrůlku se smetanou a vanilkovým cukrem. Vše povaříme dokud jahody nebudou měkké, když jsou měkké rozmixujeme je tyčovým mixérem dohladka. Přeliv je hotový.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

4. Když je těsto vykynuté začneme smažit lívance. Lívance smažíme buď na pánvi nebo lívanečníku vymazaným máslem. Smažíme do zlatova na středním plameni.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Hotovo, nyní můžeme lívance podávat přelité jahodovým přelivem.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem
Foto: cooky.cz, Lívance s jahodovým žahourem (přelivem)

Dobrou chuť.

Prohlédněte si video recept na kynuté lívance s jahodovým žahourem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest