Ať je léto nebo zima, hrášková polévka nikdy nezklame. Její osvěžující barva evokuje příchod jara a skvěle poslouží jako svěží předkrm nebo i hlavní jídlo. Můžeme ji uvařit jak z čerstvého hrášku, když se nám urodí na zahradě nebo z mraženého hrášku. Je to rychlá a velmi chutná polévka.

Hrášková polévka rychle a jednoduše

Zmínky o hráškové polévce jsou už od starověku, kdy prodavači v ulicích Atén nabízeli tuto horkou lahůdku. Naše babičky tuto polévku znají také velmi dobře a i proto existuje mnoho variant a kombinací, jak tuto polévku připravit. Jednou je provoněna mátou a petrželkou, jindy zase hustě krémová se smetanou. Jedná se o jednoduchý a rychlý recept s velmi rozumnými náklady.

Na hráškovou polévku podle našeho receptu budete potřebovat šalotku, slaninu, olivový olej, mražený nebo čerstvý hrášek, kuřecí nebo zeleninový vývar, čerstvou petrželku, zakysanou smetanu a extra olivový panenský olej na dozdobení polévky.

Tak pojďme na to. Doba přípravy tohoto pokrmu Vám zabere zhruba 25 minut.

Svěží barva hráškové polévky evokuje příchod jara. Je lahodná ať už smetanová nebo nějaká její další varianta z mnoha. Nepleťme si ovšem Hrachovou polévku a hráškovou polévku. Hrachovka se vaří z hrachu naopak hrášková polévka ze zeleného hrášku ať už čerstvého nebo mraženého.

Recept na svěží hráškovou polévku

5 hvězdiček od 3 kuchařů
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 4 osoby
Uvařte si s námi hráškovou polévku podle jednoduchého receptu.

Potřebné vybavení

  • 1 sporák nebo vařič

Suroviny

  • 2 šalotky
  • 100 g slaniny
  • olivový olej
  • 500 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 svazku čerstvé petržele (listy)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • extra panenský olivový olej na zdobení polévky (volitelné)

Postup 

  • Oloupeme šalotku a nahrubo nakrájíme. Dále nakrájíme slaninu na jemné kostičky. Kdo si chce ulehčit práci, může koupit nakrájenou slaninu.
  • Na olivovém oleji orestujeme slaninu, aby se z ní dostalo co nejvíce tuku, následně přidáme šalotku.
  • Necháme šalotku zesklovatět a poté přidáme hrášek.
  • Vše důkladně promícháme, aby slaninový olej pokryl hrášek.
  • Přidáme vývar a petržel a necháme vařit do změknutí.
  • Jakmile je hrášek měkký vyndáme petrželové listy a následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Polévku dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  • Podáváme se zakysanou smetanou, s pár kapkami olivového oleje a lístky čerstvé petržele.
  • Nechte si chutnat!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Zakysaná smetana polévku zjemní..
Tuto polévku lze podávat v letních měsících i jako studenou polévku
Hodí se jako předkrm i jako hlavní jídlo
Cena: do cca 100 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Hrášek, Hrášková polévka
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest