Dýňová polévka s batáty je chutná kombinace dýně a batátů, která nabízí bohatou chuťovou paletu ideální pro podzimní a zimní období. Připravuje se ze základních ingrediencí, jako jsou dýně, batáty, máslo, smetana, česnek a koření. Její příprava nevyžaduje moc času, i přesto je výsledkem lahodná polévka s hladkou konzistencí a bohatým aroma.
Tato polévka může sloužit jako samostatný chod nebo jako předkrm. Její spojení sladkosti dýně a batátů spolu s kořeněnou chutí vytváří skvělý kontrast, který potěší chuťové buňky a zahřeje v chladných dnech.
Dýňová polévka s batáty je oblíbená volba pro rodinné obědy či večeře, protože ji milují také všechny děti! Její přítomnost na stole přináší do domova pocit pohody a společného sdílení radosti z dobrého jídla. Vyzkoušejte náš recept na dýňovou polévku a dejte nám vědět, jak vám chutnala!
Lahodná dýňový polévka s batáty
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec doporučujeme vysoký s vyšším dnem
- 1 Nůž pevný a ostrý
- 1 Mixér buď ponorný nebo je nutné přelít polévku do klasického
Suroviny
- 2 ks dýně (2 malé dýně jsou jemnější chuti než 1 větší)
- 1 ks batát (spíše větší)
- 200 g smetany na vaření (1 kelímek)
- 1 ks stroužek česneku (možno i více dle chuti)
- 2 lžíce máslo
- 1 lžíce olivového oleje (aby se máslo nepřipálilo)
- 1 l zeleninový vývar
- muškátový oříšek
- kurkuma
- sůl (mořská)
- pepř (čerstvě mletý)
- 4 lžičky dýňový olej (na ozdobení)
- smažené kuličky do polévky (na servírování)
- 4 lžičky dýňová semínka (na servírování)
Postup
- Připravíme si ingredience na vaření.
Obrázek: cooky.cz, Připravíme si ingredience na vaření
- Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř.
Obrázek: cooky.cz, Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř
- Dýně nakrájíme na kostky strany zhruba 2 cm, menší dýně nemusíme loupat, slupka krásně změkne při vaření. Batáty nakrájíme na podobně velké kostky.
Obrázek: cooky.cz, Dýně nakrájíme na kostky.
- V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, olej přidáváme proto, aby se nám máslo nepřipálilo.
Obrázek: cooky.cz, V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje
- Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů, restujeme dokud nezačnou chytat barvu, případně se nezačnou lehce připalovat na dno hrnce.
Obrázek: cooky.cz, Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů
- Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru. Přidáme muškátový oříšek, můžeme i špetku kurkumy.
Obrázek: cooky.cz, Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru
- Vaříme do změknutí dýně a batátu.
Obrázek: cooky.cz, Vaříme do změknutí dýně a batátu
- Do polévky vložíme česnek a mletý pepř. Důkladně vše rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem.
Obrázek: cooky.cz, Do polévky vložíme česnek a mletý pepř.
- Přilijeme smetanu na vaření.
Obrázek: cooky.cz, Přilijeme smetanu na vaření
- Znovu důkladně rozmixujeme tak, aby se propojila smetana se zbytkem polévky, v případě moc husté směsi můžeme doředit buď vývarem nebo vodou. Správná konzistence je krémová a hladká. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, polévka díky němu získá lesklý povrch.
Obrázek: cooky.cz, Znovu důkladně rozmixujeme
- Polévku podáváme buď s kupovanými kuličkami do polévky (hráškem), to milují především děti, také můžete vyzkoušet restovaná dýňová nebo lněná semínka, my si pro tento recept oblíbili restovaná semínka na sójové omáčce, ale určitě vyzkoušejte také na UME octu.
Obrázek: cooky.cz
- Dochutit a ozdobit polévku před servírováním můžete také dýňovým olejem, krásně se doplní s chutí dýňové polévky. Pár kapek (určitě ne více) UME octa dokáže dát polévce také fantastickou chuť.
Obrázek: cooky.cz