5 hvězdiček od 4 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Dýňová polévka s batáty je chutná kombinace dýně a batátů, která nabízí bohatou chuťovou paletu ideální pro podzimní a zimní období. Připravuje se ze základních ingrediencí, jako jsou dýně, batáty, máslo, smetana, česnek a koření. Její příprava nevyžaduje moc času, i přesto je výsledkem lahodná polévka s hladkou konzistencí a bohatým aroma.

Tato polévka může sloužit jako samostatný chod nebo jako předkrm. Její spojení sladkosti dýně a batátů spolu s kořeněnou chutí vytváří skvělý kontrast, který potěší chuťové buňky a zahřeje v chladných dnech.

Dýňová polévka s batáty je oblíbená volba pro rodinné obědy či večeře, protože ji milují také všechny děti! Její přítomnost na stole přináší do domova pocit pohody a společného sdílení radosti z dobrého jídla. Vyzkoušejte náš recept na dýňovou polévku a dejte nám vědět, jak vám chutnala!

Obrázek: cooky.cz, Dýňová polévka s batáty

Lahodná dýňový polévka s batáty

Autor receptu: Jakub Menšík
5 hvězdiček od 4 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 264
Tuto krémovou dýňovou polévku s batáty zjemněnou smetanou si zamilujete vy i vaše děti.

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec doporučujeme vysoký s vyšším dnem
  • 1 Nůž pevný a ostrý
  • 1 Mixér buď ponorný nebo je nutné přelít polévku do klasického

Suroviny

  • 2 ks dýně (2 malé dýně jsou jemnější chuti než 1 větší)
  • 1 ks batát (spíše větší)
  • 200 g smetany na vaření (1 kelímek)
  • 1 ks stroužek česneku (možno i více dle chuti)
  • 2 lžíce máslo
  • 1 lžíce olivového oleje (aby se máslo nepřipálilo)
  • 1 l zeleninový vývar
  • muškátový oříšek
  • kurkuma
  • sůl (mořská)
  • pepř (čerstvě mletý)
  • 4 lžičky dýňový olej (na ozdobení)
  • smažené kuličky do polévky (na servírování)
  • 4 lžičky dýňová semínka (na servírování)

Postup 

  • Připravíme si ingredience na vaření.
    Dýňová polévka recept: ingredience na vaření

    Obrázek: cooky.cz, Připravíme si ingredience na vaření

  • Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř.
    Obrázek postupu polévky: Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř

    Obrázek: cooky.cz, Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř

  • Dýně nakrájíme na kostky strany zhruba 2 cm, menší dýně nemusíme loupat, slupka krásně změkne při vaření. Batáty nakrájíme na podobně velké kostky.
    Obrázek dýně v procesu krájení na kostky nožem na dřevěném prkénku.

    Obrázek: cooky.cz, Dýně nakrájíme na kostky.

  • V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, olej přidáváme proto, aby se nám máslo nepřipálilo.
    Obrázek přípravy polévky: V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje

    Obrázek: cooky.cz, V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje

  • Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů, restujeme dokud nezačnou chytat barvu, případně se nezačnou lehce připalovat na dno hrnce.
    Obrázek: Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů

    Obrázek: cooky.cz, Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů

  • Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru. Přidáme muškátový oříšek, můžeme i špetku kurkumy.
    Obrázek: Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru

    Obrázek: cooky.cz, Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru

  • Vaříme do změknutí dýně a batátu.
    Obrázek: Vaříme do změknutí dýně a batátu

    Obrázek: cooky.cz, Vaříme do změknutí dýně a batátu

  • Do polévky vložíme česnek a mletý pepř. Důkladně vše rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem.
    Obrázek: Do polévky vložíme česnek a mletý pepř.

    Obrázek: cooky.cz, Do polévky vložíme česnek a mletý pepř.

  • Přilijeme smetanu na vaření.
    Přilijeme smetanu na vaření

    Obrázek: cooky.cz, Přilijeme smetanu na vaření

  • Znovu důkladně rozmixujeme tak, aby se propojila smetana se zbytkem polévky, v případě moc husté směsi můžeme doředit buď vývarem nebo vodou. Správná konzistence je krémová a hladká. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, polévka díky němu získá lesklý povrch.
    Obrázek: Znovu důkladně rozmixujeme tak, aby se propojila smetana se zbytkem polévky

    Obrázek: cooky.cz, Znovu důkladně rozmixujeme

  • Polévku podáváme buď s kupovanými kuličkami do polévky (hráškem), to milují především děti, také můžete vyzkoušet restovaná dýňová nebo lněná semínka, my si pro tento recept oblíbili restovaná semínka na sójové omáčce, ale určitě vyzkoušejte také na UME octu.
    Dýňová polévka s opraženými oříšky

    Obrázek: cooky.cz

  • Dochutit a ozdobit polévku před servírováním můžete také dýňovým olejem, krásně se doplní s chutí dýňové polévky. Pár kapek (určitě ne více) UME octa dokáže dát polévce také fantastickou chuť.
    Recept na dýňovou polévku - ingredience

    Obrázek: cooky.cz

Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 264kcal
Cena: 150 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Batáty, dýně, hokaido

Výživové hodnoty

Kalorie: 264kcal | Sacharidy: 5g | Bílkoviny: 2g | Tuk: 27g | Nasycené tuky: 16g | Polynenasycené tuky: 1g | Mononenasycený tuk: 9g | Nenasycené tuky: 0,2g | Cholesterol: 72mg | Sodík: 1052mg | Draslík: 53mg | Vláknina: 0,01g | Cukr: 4g | Vitamín A: 1517IU | Vitamín C: 0,4mg | Vápník: 35mg | Železo: 0,1mg
Domací pražená semínka a oříšky
Upražte si doma svá oblíbená slunečnicová, lněná, dýňová semínka a oříšky. Hodí se i jako samotná pochoutka, také k nasypaní do dýňové polévky.
Podívejte se na tento recept!


5 hvězdiček od 4 kuchařů (4 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest