V dnešním receptu se podíváme na maso, které v poslední době zažívá comeback. V dobách dávno minulých bývalo hojně používáno, s porevolučním boomem cizokrajných jídel ale ustoupilo. Současný trend návratu k české kuchyni a také snaha o neotřelá zpracování místních klasických surovin mu ale opět nahrávají.

Lahodná jemnost a benefit pro naše zdraví

Řeč je o vepřových líčkách. Jak je patrno z názvu, jde o drobné svaly z oblasti prasečích tváří, které jsou dosti namáhané, tudíž obsahují větší množství kolagenu. Díky tomu jsou líčka po delší tepelné úpravě nejen mimořádně jemná a šťavnatá, ale představují také přínos pro naše klouby. Nejčastěji se připravují pomalým dušením, maso se poté doslova rozplývá na jazyku. Připravili jsme pro vás vepřová líčka křehká a šťavnatá!

Ingredience na přípravu vepřových líček

  • Vepřová líčka – 500 g;
  • Horká voda – 250 ml;
  • Bobkový list – 2 ks;
  • Nové koření – 4 kuličky;
  • Velká mrkev – 1 ks;
  • Cibule – 1 ks;
  • Hladká mouka – 1 lžíce;
  • Olej – na smažení;
  • Sůl – dle potřeby;
  • Mletý černý pepř – dle potřeby.
Obrázek k receptu: Návrat ke klasice, nebo neotřelé zpracování „zapomenuté“ suroviny? Lahodná vepřová líčka
Foto: Freepik.com, Recept na: Návrat ke klasice, nebo neotřelé zpracování „zapomenuté“ suroviny? Lahodná vepřová líčka

Postup přípravy líček

  • Mrkev a cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
  • Líčka rozkrájejte na menší kousky.
  • Maso lehce poprašte moukou.
  • V pánvi rozehřejte olej.
  • Na rozehřátý tuk dejte maso, opékejte z každé strany 5 minut (do zatažení).
  • Přisypte zeleninu.
  • Poté přidejte veškeré koření, maso osolte.
  • V této fázi zalijte horkou vodou.
  • Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste zhruba 2 hodiny.
  • Kontrolujte, dle potřeby dolévejte vodu.
  • Omáčku zkontroluje. Je-li příliš řídká, smíchejte lžičku hladké mouky s malým množstvím vody, touto směsí poté omáčku zahustěte.
  • Dobře promíchejte a ještě krátce provařte.
  • Tip na servírování:
  • Podávat můžete s jemnou bramborovou kaší, kuskusem, jáhlami, pohankou, rýží, krupicí nebo například bramborovými noky.
  • Jako skvělý a zdravý doplněk poslouží salát z červené řepy.
  • Máte-li rádi na jídle „něco zeleného“, můžete na závěr posypat čerstvou petrželkou nebo jarní cibulkou.
Obrázek k receptu Hovězí líčka na víně

Hovězí líčka na víně: Pomalu dušené maso jako z francouzské restaurace

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest