V dnešním receptu se podíváme na maso, které v poslední době zažívá comeback. V dobách dávno minulých bývalo hojně používáno, s porevolučním boomem cizokrajných jídel ale ustoupilo. Současný trend návratu k české kuchyni a také snaha o neotřelá zpracování místních klasických surovin mu ale opět nahrávají.
Lahodná jemnost a benefit pro naše zdraví
Řeč je o vepřových líčkách. Jak je patrno z názvu, jde o drobné svaly z oblasti prasečích tváří, které jsou dosti namáhané, tudíž obsahují větší množství kolagenu. Díky tomu jsou líčka po delší tepelné úpravě nejen mimořádně jemná a šťavnatá, ale představují také přínos pro naše klouby. Nejčastěji se připravují pomalým dušením, maso se poté doslova rozplývá na jazyku. Připravili jsme pro vás vepřová líčka křehká a šťavnatá!
Ingredience na přípravu vepřových líček
- Vepřová líčka – 500 g;
- Horká voda – 250 ml;
- Bobkový list – 2 ks;
- Nové koření – 4 kuličky;
- Velká mrkev – 1 ks;
- Cibule – 1 ks;
- Hladká mouka – 1 lžíce;
- Olej – na smažení;
- Sůl – dle potřeby;
- Mletý černý pepř – dle potřeby.
Postup přípravy líček
- Mrkev a cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
- Líčka rozkrájejte na menší kousky.
- Maso lehce poprašte moukou.
- V pánvi rozehřejte olej.
- Na rozehřátý tuk dejte maso, opékejte z každé strany 5 minut (do zatažení).
- Přisypte zeleninu.
- Poté přidejte veškeré koření, maso osolte.
- V této fázi zalijte horkou vodou.
- Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste zhruba 2 hodiny.
- Kontrolujte, dle potřeby dolévejte vodu.
- Omáčku zkontroluje. Je-li příliš řídká, smíchejte lžičku hladké mouky s malým množstvím vody, touto směsí poté omáčku zahustěte.
- Dobře promíchejte a ještě krátce provařte.
- Tip na servírování:
- Podávat můžete s jemnou bramborovou kaší, kuskusem, jáhlami, pohankou, rýží, krupicí nebo například bramborovými noky.
- Jako skvělý a zdravý doplněk poslouží salát z červené řepy.
- Máte-li rádi na jídle „něco zeleného“, můžete na závěr posypat čerstvou petrželkou nebo jarní cibulkou.

Hovězí líčka na víně: Pomalu dušené maso jako z francouzské restaurace
Zdroj: Autorský text, Healthline