Ideální recept na pohodovou večeři nebo oběd: Když máte chuť na skutečně zajímavé jídlo, tak kombinace vepřových kotlet a gratinovaných brambor je super volbou. A když se tyto dvě lahůdky upečou dohromady, s vrstvami jemně nakrájených brambor a cibule v jednoduché omáčce, vznikne z toho pokrm, který je nejen chutný, ale i neskutečně snadný na přípravu. Tento recept na vepřové kotlety s gratinovanými bramborami vám přinese pokrm, který si zamiluje celá rodina.
Recept na Vepřové kotlety s gratinovanými bramborami
Uvedené množství je pro 6 porcí, doba přípravy 25 minut, doba pečení 90 minut.
Co budete potřebovat
- 6 plátků vepřových kotlet s kostí (tyto kotlety mají vyšší obsah tuku, což pomáhá udržet je šťavnaté během dlouhého pečení)
- 2 kg brambor (nakrájené na tenké plátky)
- 2 větší cibule
- 400 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř na dochucení
- uzená paprika
- čerstvá petrželka – volitelné
Jak na to – postup přípravy
1. Nejprve si připravíme omáčku. V malém hrnci rozpustíme máslo, pak přidáme mouku, sůl a pepř (pokud chcete tak i papriku) a vše rozšleháme, dokud není směs hladká. Přidáme kuřecí vývar a směs přivedeme k varu. Vaříme a mícháme asi jednu minutu, dokud omáčka nezhoustne. Poté sundáme z tepla.
2. Ve větší pánvi rozehřejeme s trochu oleje. Přidáme okořeněné (solí, pepřem a paprikou) vepřové kotlety a opečeme je z obou stran dozlatova. Po opečení je vyjmeme z pánve.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Zapékací mísu o rozměrech 33×23 cm vymažeme olejem. Na dno mísy rovnoměrně rozložíme plátky brambor a cibule. Přelijeme je připravenou omáčkou a na vrch položíme opečené vepřové kotlety. Mísu přikryjeme a dáme péct. Takto pečeme po dobu 60 minut, poté alobal odstraníme a dopečeme dokud nejsou brambory měkké a zlatavé, asi 30 minut.
4. Hotový pokrm vyjmeme z trouby a můžeme podávat s posypané čerstvou petrželkou.
Tipy a triky:
- Pro ještě lepší chuť můžete přidat česnekový prášek, jihoamerickou směs koření, uzenou papriku, drcený rozmarýn nebo drcenou šalvěj.
- Verze s anglickou slaninou. Na pánvi můžeme před nebo po opečení kotlet opéct na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Poté ji přidáme do vrstvy brambor a cibule.
- Pokud máte rádi gratinované brambory, navrstvěte do pokrmu brambory, cibuli a omáčku a poté přidejte větší vrstvu strouhaného sýra. Může to být parmezán, čedar nebo gruyere. Na závěr přidejte vepřové kotlety a pečte podle receptu.