Ideální recept na pohodovou večeři nebo oběd: Když máte chuť na skutečně zajímavé jídlo, tak kombinace vepřových kotlet a gratinovaných brambor je super volbou. A když se tyto dvě lahůdky upečou dohromady, s vrstvami jemně nakrájených brambor a cibule v jednoduché omáčce, vznikne z toho pokrm, který je nejen chutný, ale i neskutečně snadný na přípravu. Tento recept na vepřové kotlety s gratinovanými bramborami vám přinese pokrm, který si zamiluje celá rodina.

Recept na Vepřové kotlety s gratinovanými bramborami

Uvedené množství je pro 6 porcí, doba přípravy 25 minut, doba pečení 90 minut.

Lahodné vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče
Zdroj: tasteofhome, Vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče

Co budete potřebovat

  • 6 plátků vepřových kotlet s kostí (tyto kotlety mají vyšší obsah tuku, což pomáhá udržet je šťavnaté během dlouhého pečení)
  • 2 kg brambor (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 větší cibule
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • uzená paprika
  • čerstvá petrželka – volitelné

Jak na to – postup přípravy

Lahodné vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče
Zdroj: tasteofhome, Vepřové kotlety s gratinovanými bramborami z jednoho pekáče

1. Nejprve si připravíme omáčku. V malém hrnci rozpustíme máslo, pak přidáme mouku, sůl a pepř (pokud chcete tak i papriku) a vše rozšleháme, dokud není směs hladká. Přidáme kuřecí vývar a směs přivedeme k varu. Vaříme a mícháme asi jednu minutu, dokud omáčka nezhoustne. Poté sundáme z tepla.

2. Ve větší pánvi rozehřejeme s trochu oleje. Přidáme okořeněné (solí, pepřem a paprikou) vepřové kotlety a opečeme je z obou stran dozlatova. Po opečení je vyjmeme z pánve.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Zapékací mísu o rozměrech 33×23 cm vymažeme olejem. Na dno mísy rovnoměrně rozložíme plátky brambor a cibule. Přelijeme je připravenou omáčkou a na vrch položíme opečené vepřové kotlety. Mísu přikryjeme a dáme péct. Takto pečeme po dobu 60 minut, poté alobal odstraníme a dopečeme dokud nejsou brambory měkké a zlatavé, asi 30 minut.

4. Hotový pokrm vyjmeme z trouby a můžeme podávat s posypané čerstvou petrželkou.

Tipy a triky:

  • Pro ještě lepší chuť můžete přidat česnekový prášek, jihoamerickou směs koření, uzenou papriku, drcený rozmarýn nebo drcenou šalvěj.
  • Verze s anglickou slaninou. Na pánvi můžeme před nebo po opečení kotlet opéct na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Poté ji přidáme do vrstvy brambor a cibule.
  • Pokud máte rádi gratinované brambory, navrstvěte do pokrmu brambory, cibuli a omáčku a poté přidejte větší vrstvu strouhaného sýra. Může to být parmezán, čedar nebo gruyere. Na závěr přidejte vepřové kotlety a pečte podle receptu.


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest