Dušená mrkev je za nás velmi dobré jídlo, které známe určitě všichni ještě ze školních jídelen, ve kterých se podávalo především kvůli jednoduché přípravě, nasládlé chuti. Obecně se dá říci, že je to zdravé a dietní jídlo české kuchyně. Já ho doma připravuji s oblibou stále, ovšem občas například s krůtím masem nebo jinak poupravím. Předpokládám, že má každá rodina svoji verzi na kterou nedá dopustit – já sama jich mám kuchařce několik. Na dušené mrkvi je krásné to snadné a rychlé uvaření.
Dušená mrkev patří mezi jedno z mých nejoblíbenějších jídel už od dětských let. Vybavuje se mi ještě dnes, jak jsem se těšila až bude jídlo hotové – nejraději ho mám s vepřovým masem. Tentokrát jsem doma uvařila, ale zdravější verzi a to s krůtím masem. U dušené mrkve můžeme použít jakékoliv maso. Nejlepší příloha jsou vařené brambory s máslem a vše krásně zasypané čerstvou pažitkou. Pažitka dodá pokrmu příjemný říz.
Verzí dušené mrkve existuje několik, někdo dělá spíše verzi omáčka a v tom pár kousků mrkve. Já osobně preferují naopak verzi, kde je hodně mrkve a spíše šťáva z mrkve a dalších surovin s vývarem.
Jak připravujete vy dušenou mrkev? Zašlete nám inspiraci na vaše recepty.
Recept na dušenou mrkev s krůtím masem
Potřebné ingredience:
- 800 g krůtího masa
- 1 kg mrkve (nastrouhaná nahrubo)
- 1 větší cibule (nebo 2 malé – najemno nakrájená)
- 500 ml vývaru (množství použijeme dle potřeby)
- sůl, pepř na dochucení
- hladká mouka na případné zahuštění (volitelné)
- 2 lžíce másla na orestování masa
Postup:
1. Očistíme si mrkev a nastrouháme nahrubo. Krůtí maso si nakrájíme na kostičky.
2. V kastrolu necháme rozpustit máslo. Na másle orestujeme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme maso, které osolíme a opepříme. Jakmile je maso hotové přidáme nastrouhanou mrkev.
3. Nyní podléváme maso s mrkví vývarem a vaříme pod pokličkou. Podléváme vývarem dle potřeby, aby se úplně nevypařil. Takto vaříme do změknutí masa a mrkve.
4. Pokud se náhodou během vaření více uvolnilo šťávy, tak vše zahustíme moukou.
Hotovou mrkev dochutíme dle chuti, někdo i přislazuje, když je mrkev málo výrazná – osobně se mi toto nikdy nestalo.
Jemně dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce: Tradiční recept, který pohladí chuťové buňky
Dušenou mrkev podáváme s vařeným bramborem a čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť.
Video recept na dušenou mrkev
Zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI