Celé toto jídlo je jako boží vánek na talíři. Přirozené chutě plné harmonických vůní, které nepotřebují žádné složité ani exotické suroviny. Přestože se jedná o velmi lehké a jednoduché jídlo, ocení ho i zdatný gurmán, který si libuje ve zdravějších pokrmech. V jeho jednoduchosti se totiž skrývá ta největší krása.

Tento recept se hodí na lehký oběd i stylovou večeři. Skvěle zapadne do jídelníčku lidí, kteří si hlídají živiny a štíhlou linii. I když jako základ najdeme klasiku v podobě ryby a brambor, moderní šmrnc dodává právě zeleninové lůžko s citrusovým dresinkem.

Recept na tresku s limetkovým dresinkem

Celková doba přípravy 1 hodina.

Ingredience pro přípravu 2 porcí

  • 2 porce tresky
  • sůl a pepř
  • tymián
  • limetka
  • mletá červená paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla

Příloha:

  • 400 g mražené zeleniny wok
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • špetka provensálského koření

Dresink:

  • 1 zakysaná smetana
  • sůl a pepř
  • 1 lžička olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • kopr
  • trochu kůry z limetky

Postup přípravy tresky na zeleninovém lůžku s citrusovým dresinkem

1. Tresku z obou stran pokapeme limetkou, jemně opepříme, osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a tymiánem.

2. V pánvi tresku opečeme z obou stran na oleji s máslem.

3. Mraženou zeleninu dáme na rozpuštěné máslo v pánvi a osolíme.

Fish and Chips

Fish and chips s domácí majonézou a hranolkami podle anglického receptu

4. Přisypeme provensálské koření a orestujeme.

5. Ingredience na dresink spolu promícháme a nakonec přidáme nasekaný kopr.

6. Podáváme s vařeným bramborem.

Treska s limetkovým dresinkem.
Foto: freepik.com, Treska s limetkovým dresinkem.

Treska neomrzí

Treska patří k nejpopulárnějším mořským rybám po celém světě. Její bílé maso je velmi jemné a skoro bez kostí. Není výrazně rybí jako losos, ani tučné jako makrela. Tedy neutrální chuť je velkou devízou a můžete rybu dochutit zcela libovolně. Je to ryba, kterou jednoduše ocení i ti, kteří jinak rybám a mořským plodům zrovna neholdují.

Restovaná Treska Tmavá na přepuštěném másle

Restovaná treska tmavá na přepuštěném másle: rajčata, kapary, opečené brambory

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest