Celé toto jídlo je jako boží vánek na talíři. Přirozené chutě plné harmonických vůní, které nepotřebují žádné složité ani exotické suroviny. Přestože se jedná o velmi lehké a jednoduché jídlo, ocení ho i zdatný gurmán, který si libuje ve zdravějších pokrmech. V jeho jednoduchosti se totiž skrývá ta největší krása.
Tento recept se hodí na lehký oběd i stylovou večeři. Skvěle zapadne do jídelníčku lidí, kteří si hlídají živiny a štíhlou linii. I když jako základ najdeme klasiku v podobě ryby a brambor, moderní šmrnc dodává právě zeleninové lůžko s citrusovým dresinkem.
Recept na tresku s limetkovým dresinkem
Celková doba přípravy 1 hodina.
Ingredience pro přípravu 2 porcí
- 2 porce tresky
- sůl a pepř
- tymián
- limetka
- mletá červená paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
Příloha:
- 400 g mražené zeleniny wok
- 1 lžíce másla
- sůl
- špetka provensálského koření
Dresink:
- 1 zakysaná smetana
- sůl a pepř
- 1 lžička olivového oleje
- šťáva z 1 limetky
- kopr
- trochu kůry z limetky
Postup přípravy tresky na zeleninovém lůžku s citrusovým dresinkem
1. Tresku z obou stran pokapeme limetkou, jemně opepříme, osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a tymiánem.
2. V pánvi tresku opečeme z obou stran na oleji s máslem.
3. Mraženou zeleninu dáme na rozpuštěné máslo v pánvi a osolíme.

Fish and chips s domácí majonézou a hranolkami podle anglického receptu
4. Přisypeme provensálské koření a orestujeme.
5. Ingredience na dresink spolu promícháme a nakonec přidáme nasekaný kopr.
6. Podáváme s vařeným bramborem.
Treska neomrzí
Treska patří k nejpopulárnějším mořským rybám po celém světě. Její bílé maso je velmi jemné a skoro bez kostí. Není výrazně rybí jako losos, ani tučné jako makrela. Tedy neutrální chuť je velkou devízou a můžete rybu dochutit zcela libovolně. Je to ryba, kterou jednoduše ocení i ti, kteří jinak rybám a mořským plodům zrovna neholdují.

Restovaná treska tmavá na přepuštěném másle: rajčata, kapary, opečené brambory
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI