Pečené broskve s hnědým cukrem, máslem a špetkou skořice chutnají jako tradiční broskvový koláč, ale bez náročné přípravy a přebytečných kalorií!
Tento recept patří mezi mé nejoblíbenější letní ovocné dezerty, které si během teplých měsíců velmi ráda připravuji. Broskve bývají již plné chuti a není nic lepšího, než si vychutnat šťavnatou broskev v parném letním dni. Každý rok si kupujeme čerstvé broskve ve velkém, protože moje rodina je zbožňuje a konzumujeme je celé léto. Broskve je možné využít při přípravě různých letních dezertů. Dva z mých oblíbených způsobů jsou grilované broskve a pečené broskve se skořicovým cukrem. Pečení dodává broskvím lahodnou karamelizovanou vrstvu, která je skutečně neodolatelná. Pokud máte rádi kombinaci broskví a smetany, tento dezert si zamilujete. Pečené broskve jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu a jejich chuť je naprosto skvělá!
Pečené broskve jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu
Příprava Vám zabere pouhých 5 minut. Rozkrojte broskve napůl, odstraňte pecku a položte je do zapékací mísy. Do středu každé broskve vložte malý kousek másla (cca 3/4 lžičky) a posypte skořicovým cukrem. Předehřejte troubu a pečte 8 až 12 minut dozlatova. Na závěr je můžete doplnit vanilkovou zmrzlinou a karamelem pro dokonalý zážitek. Pro grilovanou verzi broskve zabalte do fólie a grilujte 8 až 12 minut, dokud nejsou zlatavé a karamelizované.
Recept na letní dezert – zapečené broskve z trouby nebo grilu
Příprava: 5 minut, pečení do 15 minut
Ingredience
- 3 velké zralé broskve
- 1 až 2 polévkové lžíce slaného másla
- 2 polévkové lžíce světlého hnědého cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- K samotnému podávání: Vanilková zmrzlina, šlehačka a karamelová poleva
Instrukce
- Předehřejte troubu na 190°C a do zapékací nádoby/pekáčku naneste kuchyňský olej ve spreji.
- Broskve rozkrojte napůl, odstraňte pecku a vložte je do pekáče.
- Do středu každé broskve vložte malý kousek másla (cca 3/4 lžičky).
- Smíchejte hnědý cukr a skořici v malé misce a broskve posypte.
- Pečte 10 až 13 minut, dokud nejsou broskve zlaté a měkké.
- Na závěr můžete přidat vanilkovou zmrzlinu, šlehačku a karamelovou polevu dle chuti.
Inspirace na dochucení pečených broskví
Vanilková zmrzlina: Každý pečený dezert získává s kopečkem vanilkové zmrzliny zcela novou úroveň chuti!
Šlehačka: Jednoduchý způsob, jak ozdobit broskve a přidat tak krémovou texturu.
Karamelová poleva: Pro extra sladkost pokapejte každou broskev karamelovou polevou.
Řecký jogurt: Pro lehčí verzi použijte řecký jogurt, který dodá příjemnou sladko-slanou chuť.
Tvaroh: Pokud jste ještě nezkusili kombinaci broskví a tvarohu, je čas to napravit – tato kombinace je dokonalá!
Granola: Pro extra křupavost přidejte domácí nebo kupovanou granolu, se kterou bude dezert chutnat jako křupavý broskvový koláč.
Nasekané ořechy: Posuňte své broskve na další úroveň tím, že je posypete nasekanými ořechy!