Na vesnici se kdysi říkávalo: “Kdo má čalamádu, ten se zimy nebojí!” No a ta bez sterilizace je ještě výjimečná, protože si zachovává maximum chutí a křupavosti, za pár hodin je hotová a hodí se opravdu ke všemu, jak k různým druhém masa, tak i jen tak třeba ke chlebu s máslem.

Název čalamáda má svůj původ nejspíš v maďarském výrazu ” csalamádé”, což znamená směs nakládané zeleniny. Do české kuchyně se dostala přes Rakousko-Uhersko a dodnes je pevnou součástí domácích spíže, od sladkokyselé klasiky po česnekovou variantu. Její kouzlo spočívá v tom, že každá zelenina má svou barvu, chuť a strukturu, ale dohromady tvoří harmonii, která vydrží celé týdny i měsíce. Nakládaná bez sterilizace vydrží v chladu 2-3 měsíce.

Recept na letní šepot zeleniny

Ingredience potřebné na přípravu Křupavé čalamády bez sterilizace (5 sklenic)

  • 2000 g hlávkového zelí
  • 1000 g čerstvé papriky různých barev
  • 1000 g okurky hadovky
  • 500 g cibule
  • 400 g mrkve
  • 300 ml octu (8%)
  • 400 g cukru krystal
  • 70 g soli
  • 3ks bobkového listu (sušeného)
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 1 kulatá feferonka
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 lžička borkénu

Postup přípravy čalamády

1. Hlávku zelí očistíme a nakrájíme bez košťálů na slabé proužky do velké misky.

2. Okurky a mrkev nakrájíme na struhadle na slabá kolečka a přidáme k zelí.

3. Cibuli nakrájíme na slabé půlměsíčky a přidáme k zelenině.

4. Papriky různých barev, může být i kapie očistíme a odstraníme jádra, necháme dobře okapat od vody a nakrájíme na slabé proužky.

5. Do jiné misky dáme cukr, sůl, kyselinu citrónovou, borkén, bobkový list rozlámaný na malé kousky, celý pepř, nasypeme k připravené zelenině a řádně všechno promícháme.

6. Přilejeme ocet, znovu pořádně rukama promícháme a přikryjeme pokličkou

7. V chladu necháme odpočívat 6 hodin, aby se chutě pořádně propojily.

Čalamádu necháme přikrytou 6 hodin odpočívat.
Foto: Ilona Mikulecká, Čalamádu necháme přikrytou 6 hodin odpočívat.

8. Poté zeleninu řádně natlačíme do suchých vysterilizovaných sklenic téměř po okraj a zalijeme šťávou, která nám zbyla v nádobě ze zeleniny až po uzávěr.

9. Sklenice uzavřeme suchým sterilizovaným víčkem a pořádně utáhneme. Není třeba sterilizovat ani otáčet dnem nahoru.

10. Uložíme do chladné tmavé místnosti. Konzumovat lze za měsíc od naložení. Otevřenou napnutou láhev skladujeme v lednici.

Borkén je dvojsiričitan draselný, který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky, brání klíčení, nežádoucímu kvašení a hnilobě, zelenina nemění barvu, zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v DM marketech a ve vinařských a zahradnických potřebách. Nesmí se zalívat horkou vodou, jinak utratí svůj účinek.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Obrázek receptu na domácí čalamádu.

Domácí čalamáda plná vitamínů a čerstvých chutí

Obrázek receptu na domácí čalamádu.

Čalamáda aneb čerstvá zelenina po celý rok

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest