Tohle je přesně typ pokrmu, který nevznikl v kuchařce, ale ze života – z hladu, nápadu a pár věcí v lednici. Tahle pizza nemá kořeny v Neapoli, ale spíš v českých kuchyních 80. a 90. let, kdy se vynalézavost potkávala s omezeným výběrem surovin. Toastový chleba se stal symbolem rychlého jídla a když se na něj přidal kečup, šunka, sýr a kousek salámu, byla z toho pizza po domácku.
Původně vznikla z nouze, ale podobné rychlopizzy ale vznikají ve všech koutech světa – v USA jí říkají „toast pizza“, v Německu „Toastbrot-Pizza“, u nás prostě „pizza z tousťáku“, ale princip je všude stejný: rychle, levně, chutně a pro každého. Ať už se připraví pro děti na svačinu, na večerní posezení s přáteli nebo jen jako rychlý oběd, vždycky potěší svou jednoduchostí a chutí.
Recept na pizzu do dvou minut aneb na záchranu hladových večerů
Ingredience potřebné na přípravu pizzy z toastového chleba
- 8 kousků toastového chleba
- majonéza (dle chuti)
- kečup nebo rajčatová omáčka (dle chuti)
- 100 g tvrdého sýra
- 4 kolečka salámu
- 100 g anglické slaniny
- hrst nasekané petrželky
Postup přípravy rychlé pizzy z toasťáku
1. Na plech s pečícím papírem poklademe 4 krajce toastového chleba, které potřeme majonézou.
2. Na majonézu poklademe další 4 krajce chleba, které potřeme kečupem anebo rajčatovou omáčkou.
3. Slaninu osmažíme na pánvi cca 3-4 minuty ze všech stran.
4. Dále rovnoměrně rozložíme kolečka salámu a bohatě posypeme nastrouhaným sýrem.
5. Na sýr položíme opečené kousky slaniny a posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
6. Pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut, nakrájíme na kousky a podáváme.
Tipy
Místo kečupu můžeme chléb potřít česnekovým máslem, přidat čerstvá rajčata, papriku, žampiony, nebo pálivou feferonku. Nahoru můžeme přidat volské oko, nebo vajíčko natvrdo, ozdobit trochou rukoly nebo bazalky.

Bramborová pizza se slaninou: Rychlá a chutná alternativa na pánvi

Rohlíková pizza? Pizza z rohlíku je geniální způsob, jak zachránit staré pečivo a pochutnat si
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková