Tohle je přesně typ pokrmu, který nevznikl v kuchařce, ale ze života – z hladu, nápadu a pár věcí v lednici. Tahle pizza nemá kořeny v Neapoli, ale spíš v českých kuchyních 80. a 90. let, kdy se vynalézavost potkávala s omezeným výběrem surovin. Toastový chleba se stal symbolem rychlého jídla a když se na něj přidal kečup, šunka, sýr a kousek salámu, byla z toho pizza po domácku.

Původně vznikla z nouze, ale podobné rychlopizzy ale vznikají ve všech koutech světa – v USA jí říkají „toast pizza“, v Německu „Toastbrot-Pizza“, u nás prostě „pizza z tousťáku“, ale princip je všude stejný: rychle, levně, chutně a pro každého. Ať už se připraví pro děti na svačinu, na večerní posezení s přáteli nebo jen jako rychlý oběd, vždycky potěší svou jednoduchostí a chutí.

Recept na pizzu do dvou minut aneb na záchranu hladových večerů

Ingredience potřebné na přípravu pizzy z toastového chleba

  • 8 kousků toastového chleba
  • majonéza (dle chuti)
  • kečup nebo rajčatová omáčka (dle chuti)
  • 100 g tvrdého sýra
  • 4 kolečka salámu
  • 100 g anglické slaniny
  • hrst nasekané petrželky

Postup přípravy rychlé pizzy z toasťáku

1. Na plech s pečícím papírem poklademe 4 krajce toastového chleba, které potřeme majonézou.

Obrázek receptu na Pizzu do dvou minut aneb záchrana hladových večerů: Pizza z toastového chlebu
Zdroj: Cooky.cz, Toustový chleba naskládáme na plech.

2. Na majonézu poklademe další 4 krajce chleba, které potřeme kečupem anebo rajčatovou omáčkou.

Obrázek receptu na Pizzinku do dvou minut aneb záchrana hladových večerů: Pizza z toastového chlebu
Zdroj: Cooky.cz, Recept na Pizzinku do dvou minut aneb záchrana hladových večerů: Pizza z toastového chlebu

3. Slaninu osmažíme na pánvi cca 3-4 minuty ze všech stran.

Obrázek receptu na Pizzinku do dvou minut aneb záchrana hladových večerů: Pizza z toastového chlebu
Zdroj: Cooky.cz, Recept na Pizzinku do dvou minut aneb záchrana hladových večerů: Pizza z toastového chlebu

4. Dále rovnoměrně rozložíme kolečka salámu a bohatě posypeme nastrouhaným sýrem.

5. Na sýr položíme opečené kousky slaniny a posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

6. Pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut, nakrájíme na kousky a podáváme.

Tipy

Místo kečupu můžeme chléb potřít česnekovým máslem, přidat čerstvá rajčata, papriku, žampiony, nebo pálivou feferonku. Nahoru můžeme přidat volské oko, nebo vajíčko natvrdo, ozdobit trochou rukoly nebo bazalky.

Obrázek k receptu na bramborovou pizzu se šunkou na pánvi

Bramborová pizza se slaninou: Rychlá a chutná alternativa na pánvi

Obrázek k receptu rohlíková pizza

Rohlíková pizza? Pizza z rohlíku je geniální způsob, jak zachránit staré pečivo a pochutnat si

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest