Išlské dortíčky, tradiční cukroví známé svou jemností a bohatou chutí, pocházejí z rakousko-uherské monarchie, konkrétně z města Bad Ischl, kde byly oblíbené na královských hostinách. Tento recept na vánoční cukroví přináší malý moderní twist – místo klasické mouky použijeme zdravější špaldovou mouku a namísto běžného másla zvolíme přepuštěné máslo ghí, které dortíčkům dodá luxusní, jemnou texturu a lehčí pocit.

Vůně čerstvě upečeného cukroví a oříškových tónů špaldové mouky vás provede přípravou, kterou si užijete na každém kroku. A výsledné dortíčky, které se rozplývají na jazyku, vás odmění za každou minutu, kterou věnujete pečení.

Recept na Išlské dortíčky

Ingredience pro přípravu

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g ghí (přepuštěného másla)
  • 50 g mletých ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • citronová šťáva
  • vámi oblíbené ořechové máslo jako náplň

Poleva:

  • kakao
  • agávový sirup
  • kokosový olej

Postup přípravy

1. V míse vypracujeme těsto z mouky, ghí, mletých ořechů, cukru, žloutku a citronové šťávy.

2. Z těsta vyválíme silnější plát a vykrájíme si požadované tvary.

3. Vykrájené tvary vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 175°C.

4. Pečeme do růžova a poté necháme zcela vychladnout.

5. Nyní slepujeme k sobě ořechovým máslem a dáme do lednice na několik hodin ztuhnout.

6. Poté si připravíme polevu z agávového sirupu, kokosového oleje a kakaa.

7. Dortíky z lednice nyní namáčíme v polevě a poté dozdobíme vlašským ořechem.

Špaldová mouka.
Zdroj obrázku: depositphotos, Špaldová mouka.

Proč je špaldová mouka lepší?

Špalda, starodávná obilovina, má lepší nutriční profil než moderní pšenice. Obsahuje více bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména B komplexu) a minerálů, jako je železo, zinek, hořčík a fosfor. paldová mouka je často lépe stravitelná než běžná pšeničná mouka. To je dáno tím, že špalda má odlišnou strukturu lepku, který může být pro některé lidi s citlivostí na lepek méně dráždivý. I když obsahuje lepek, bývá pro tělo lépe snesitelná.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest