Když přijdou Vánoce, kromě svíček, vánočního stromku a koled, nesmí na stole chybět perníčky. Jejich voňavá kombinace medu a koření okamžitě navodí atmosféru klidu, pohody a radosti. Vánoční perníčky jsou už po staletí součástí svátečních tradic nejen v Česku, ale i po celém světě. Každý recept má své kouzlo, ale domácí perníčky jsou obzvlášť výjimečné, protože jejich výroba je tak trochu rituál, který si můžeme vychutnat s rodinou nebo přáteli.

Historie perníčků sahá daleko do minulosti – od středověkých klášterů až po královské dvory. Dnes jsou neodmyslitelnou součástí našich Vánoc a dělají je ještě krásnějšími. Přestože se mohou zdát složitější na přípravu, jakmile je jednou upečete, stanou se součástí vaší rodinné vánoční tradice.

Recept na vánoční perníčky

Délka pečení 9 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku melasy
  • 1/2 hrnku másla

Postup přípravy

1. Všechny ingredience si spolu velmi kvalitně vymícháme v míse a vypracujeme těsto.

2. Těsto vložíme na 1 hodinu do lednice a poté si ho vyválíme na cca 3 mm silný plát.

3. Dáme si předehřát troubu na 180°C a z těsta si vykrájíme oblíbené tvary pro perníčky.

Perníčky vykrájíme.
Zdroj: grandmascookbook, Perníčky vykrájíme.

4. Vyložíme si plech pečícím papírem a vyskládáme na něj perníčky.

5. Pečeme v předehřáté troubě 7 – 9 minut.

Perníčky ozdobíme.
Zdroj: grandmascookbook, Perníčky ozdobíme.

6. Nakonec necháme zchladnout a ozdobíme.

Obrázek receptu na domácí vánoční perníčky.
Zdroj: grandmascookbook, Recept na domácí vánoční perníčky.

Tip od nás na závěr

Pokud chcete, aby byly perníčky krásně měkké hned po upečení, dejte je do krabice s plátkem jablka. To pomůže perníčkům nasát vlhkost a změknout. A nezapomeňte – čím déle perníčky necháte odležet, tím budou lepší!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest