Hledáte tip na něco nového a neokoukaného? Zkuste maďarský koláč podle tohoto receptu. Zaručeně dostanete od hostů otázku: „Jak jsi to udělala?“ Takže jestli toužíte převést směr hovoru při návštěvě na téma pečení, je to ideální volba. Zajímavé na receptu je, že těsto je vlastně náplní a tvarohová hmota ho obaluje.

Díky tomu, že v těstě uvnitř najdete pořádnou porci másla, není to žádný nadýchaný piškot. Tvaroh přidává do moučníku slušnou dávku bílkovin, ale ani tak si nebudeme hrát na to, že jde o nějaký dietní moučník. Naopak, je to pěkně vydatný koláč, který ale ani přesto nenecháte jen tak na pokoji a to, co z něj po návštěvě zbyde, budete potají chodit ujídat.

Recept na maďarský tvarohový koláč

Doba přípravy: 1 hodina + chlazení a uležení

Co potřebujeme

Těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 2 malá vejce (nebo 1 velké)

Tvarohová hmota

  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu
  • 180 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku nebo Zlatého klasu
  • 200 ml mléka
  • špetka soli

Postup přípravy maďarského tvarohového koláče

1. Smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme vejce a na kousky nakrájené vychladlé máslo. Co nejrychleji vypracujeme těsto, aby se máslo nestihlo příliš rozehřát a těsto se nelepilo.

2. Těsto rozdělíme na 6 stejných částí a vyválíme z nich válečky dlouhé na šířku plechu.

3. Rozmístíme je na plech vedle sebe v pravidelných rozestupech.

Obrázek k receptu na maďarský tvarohový koláč
Foto: cooky.cz, Recept na maďarský tvarohový koláč – válečky z těsta

4. Dále zpracujeme tvarohovou hmotu. Nejprve oddělíme žloutky od bílků.

5. Jako první smícháme žloutky, tvaroh, změklé máslo a cukr. Přidáme mléko a pudinkový prášek.

6. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a vmícháme lehce k tvarohové směsi.

7. Tvarohovou směsí pak pokryjeme válečky na plechu a poctivě vyplníme všechny mezery.

Obrázek k receptu na maďarský tvarohový koláč
Foto: cooky.cz, Recept na maďarský tvarohový koláč – postup

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut dozlatova.

Drobné tipy k vylepšení

  • Do tvarohové směsi můžeme přidat trochu citronové kůry nebo vanilkového extraktu pro výraznější chuť.
  • Můžeme přidat také rozinky namočené v rumu.
  • Servírování s kopečkem zmrzliny udělá z koláče luxusní slavnostní dezert.
Obrázek k receptu na langoše z jogurtu

Domácí langoše z jogurtového těsta bez přebytečného oleje: Maďarská letní klasika ve zdravější variantě

Obrázek k receptu na slzičkový dort

Tvarohový dort známý jako „slzičkový“ s mandarinkami a sněhovou čepicí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest