Hledáte tip na něco nového a neokoukaného? Zkuste maďarský koláč podle tohoto receptu. Zaručeně dostanete od hostů otázku: „Jak jsi to udělala?“ Takže jestli toužíte převést směr hovoru při návštěvě na téma pečení, je to ideální volba. Zajímavé na receptu je, že těsto je vlastně náplní a tvarohová hmota ho obaluje.
Díky tomu, že v těstě uvnitř najdete pořádnou porci másla, není to žádný nadýchaný piškot. Tvaroh přidává do moučníku slušnou dávku bílkovin, ale ani tak si nebudeme hrát na to, že jde o nějaký dietní moučník. Naopak, je to pěkně vydatný koláč, který ale ani přesto nenecháte jen tak na pokoji a to, co z něj po návštěvě zbyde, budete potají chodit ujídat.
Recept na maďarský tvarohový koláč
Doba přípravy: 1 hodina + chlazení a uležení
Co potřebujeme
Těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 2 malá vejce (nebo 1 velké)
Tvarohová hmota
- 4 vejce
- 500 g tvarohu
- 180 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku nebo Zlatého klasu
- 200 ml mléka
- špetka soli
Postup přípravy maďarského tvarohového koláče
1. Smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme vejce a na kousky nakrájené vychladlé máslo. Co nejrychleji vypracujeme těsto, aby se máslo nestihlo příliš rozehřát a těsto se nelepilo.
2. Těsto rozdělíme na 6 stejných částí a vyválíme z nich válečky dlouhé na šířku plechu.
3. Rozmístíme je na plech vedle sebe v pravidelných rozestupech.

4. Dále zpracujeme tvarohovou hmotu. Nejprve oddělíme žloutky od bílků.
5. Jako první smícháme žloutky, tvaroh, změklé máslo a cukr. Přidáme mléko a pudinkový prášek.
6. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a vmícháme lehce k tvarohové směsi.
7. Tvarohovou směsí pak pokryjeme válečky na plechu a poctivě vyplníme všechny mezery.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut dozlatova.
Drobné tipy k vylepšení
- Do tvarohové směsi můžeme přidat trochu citronové kůry nebo vanilkového extraktu pro výraznější chuť.
- Můžeme přidat také rozinky namočené v rumu.
- Servírování s kopečkem zmrzliny udělá z koláče luxusní slavnostní dezert.
Domácí langoše z jogurtového těsta bez přebytečného oleje: Maďarská letní klasika ve zdravější variantě
Tvarohový dort známý jako „slzičkový“ s mandarinkami a sněhovou čepicí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková