Saláty patří v našich kuchyních mezi stálice. Používáme je jako pohoštění pro hosty, ale také jako součást obědů, večeří, svačin nebo prostě i pro situace, kdy nás tzv. „honí mlsná“. Také to znáte, že? Dnešní recept je návratem k zapomenuté klasice. Jednoduchý salát z pár surovin, které máme prakticky vždy doma. Žádné dlouhé vaření a ušpinění haldy nádobí. Salát Družba smícháte v jedné míse.

Pohoštění pro (nejen) rodinnou sešlost

Název tohoto jídla odkazuje na přátelství a tradici sdílení, byť v některých z nás (zejména těch starších) může evokovat „družbu“ ne úplně chtěnou. Samotné slovo „družba“ ale nemůže za to, co z něj kdysi politika udělala. Sejít se s přáteli, popovídat, pochutnat si, to je, oč tu běží. Suroviny obsažené v tomto jídle navíc nenápadně pomohou utužit i zdraví, neboť s mrkví dostanete do těla betakaroten, s vejci zase bílkoviny a s nakládanými okurkami probiotika.

Ingredience:

  • Vařená mrkev – 1 ks;
  • Vejce – 2 ks;
  • Konzervované červené fazole – 1 plechovka;
  • Tavený sýr – 1 ks;
  • Nakládané okurky – podle chuti;
  • Sůl – podle potřeby;
  • Česnek – podle chuti (cca 2 stroužky);
  • Majonéza – podle potřeby.
Obrázek k receptu: Salát „přátelství“: Pochutnáte si na něm s kamarády i rodinou
Foto: Pixabay, Recept na: Salát „přátelství“: Pochutnáte si na něm s kamarády i rodinou

Postup:

  • Sýr dejte do mrazáku (bude se vám s ním později lépe pracovat).
  • Vejce uvařte natvrdo (ideální doba varu je 9 minut).
  • Nastrouhejte je na hrubém struhadle.
  • Stejným způsobem nastrouhejte vychladlou mrkev, kterou jste předem též uvařili.
  • Zmražený sýr nastrouhejte najemno.
  • Sýr, mrkev a vejce smíchejte.
  • Sceďte vodu z fazolí.
  • Okapané fazole přidejte k mrkvi, sýru a vejcím.
  • Nakládané okurky nastrouhejte najemno přímo do salátu.
  • Salát osolte.
  • Česnek prolisujte a také přidejte do salátu.
  • Vlijte majonézu a vše důkladně promíchejte.
  • Tip na servírování: Tento jednoduchý a finančně nenáročný salát je skvělý samotný, chutnat vám ale bude i s kvalitním chlebem, topinkami či jako příloha k masu. Je také důstojným pohoštěním pro návštěvy, použít jej můžete i jako netradiční doplněk chlebíčků nebo baget.
Skvělý nápad na chutný cuketový pikantní salát z úrody cuket.

Zavařený salát z cukety s feferonkou – pálivé pohlazení z letní úrody na zimu

Obrázek receptu na Domácí Kempink salát - retro klasika na talíři

Kempink není jen táboření pod stanem. Domácí kempink salát jako retro klasika na talíři

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest