Spousta dezertů, které si rádi upečeme k nedělní kávě nebo čaji, jsou obyčejné buchty. Buchty jsou vlastně koláče, které vznikají smícháním všech ingrediencí v jedné misce a přidáním ovoce, džemu, tvarohu nebo čokolády. Naše dnešní maková buchta patří mezi ty nejjednodušší recepty, které můžeme během chvilky vykouzlit a postavit na stůl pro rodinu nebo nečekanou návštěvu.

Tato maková buchta, často se jí říká i makovec, je měkká, vláčná a chutná, a to jak čerstvé, tak i na druhý nebo třetí den. A co je důležité? Dokáže jí upéct opravdu každý – zkušená cukrářka i úplný začátečník, stačí se nebát experimentovat. Pojďme si tento rychlý a chutný recept vyzkoušet – směle do toho a za chvilku je maková buchta s meruňkami na stole.

Recept na Makovec s meruňkovou náplní: vláčnost máku, lehkost meruněk

Ingredience na přípravu

  • 3 vejce
  • 200 g cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 dcl mléka
  • 1 dcl oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g mletého máku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • meruňky (čerstvé nebo kompotované, dobře okapané)
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. V misce vyšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny, přiléváme olej a mléko.

2. Přidáme mletý mák a mouku s práškem do pečiva a rozmícháme.

Vyšleháme těsto na buchtu.
Vyšleháme těsto na buchtu.

3. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.


Těsto vylijeme na plech a zarovnáme.
Těsto vylijeme na plech a zarovnáme.

4. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Ukládáme na těsto řeznou stranou nahoru a mírně zatlačíme do těsta.


Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.

5. Buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut, dokud není povrch zlatavý a špejli zapíchnutou do středu nevytáhneme čistou.

6. Po vychladnutí můžeme buchtu poprášit moučkovým cukrem, nakrájíme na kostky a podáváme.


Vychladnutou buchtu poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky.
Vychladlou buchtu poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kostky.

Tipy na variaci této makové buchty

Místo meruněk můžete použít jiné ovoce, například švestky, broskve, třešně a podobně, pro větší křupavost můžete povrch posypat nasekanými oříšky.

Kynutý makovec ve tvaru štrůdlu

Kynutý makovec – snadný a skvělý makový závin

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest