Spousta dezertů, které si rádi upečeme k nedělní kávě nebo čaji, jsou obyčejné buchty. Buchty jsou vlastně koláče, které vznikají smícháním všech ingrediencí v jedné misce a přidáním ovoce, džemu, tvarohu nebo čokolády. Naše dnešní maková buchta patří mezi ty nejjednodušší recepty, které můžeme během chvilky vykouzlit a postavit na stůl pro rodinu nebo nečekanou návštěvu.
Tato maková buchta, často se jí říká i makovec, je měkká, vláčná a chutná, a to jak čerstvé, tak i na druhý nebo třetí den. A co je důležité? Dokáže jí upéct opravdu každý – zkušená cukrářka i úplný začátečník, stačí se nebát experimentovat. Pojďme si tento rychlý a chutný recept vyzkoušet – směle do toho a za chvilku je maková buchta s meruňkami na stole.
Recept na Makovec s meruňkovou náplní: vláčnost máku, lehkost meruněk
Ingredience na přípravu
- 3 vejce
- 200 g cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 dcl mléka
- 1 dcl oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g mletého máku
- 1 balíček prášku do pečiva
- meruňky (čerstvé nebo kompotované, dobře okapané)
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
1. V misce vyšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny, přiléváme olej a mléko.
2. Přidáme mletý mák a mouku s práškem do pečiva a rozmícháme.
3. Těsto vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
4. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Ukládáme na těsto řeznou stranou nahoru a mírně zatlačíme do těsta.
5. Buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut, dokud není povrch zlatavý a špejli zapíchnutou do středu nevytáhneme čistou.
6. Po vychladnutí můžeme buchtu poprášit moučkovým cukrem, nakrájíme na kostky a podáváme.
Tipy na variaci této makové buchty
Místo meruněk můžete použít jiné ovoce, například švestky, broskve, třešně a podobně, pro větší křupavost můžete povrch posypat nasekanými oříšky.