Všechny dobré hospodyně vědí, že mák a jablka jsou dokonalá dvojice chutí. Pokud k nim ale přidáme lahodnou čokoládovou polevu, vznikne úžasný dezert. Jablka jsou od nepaměti základem mnoha receptů, od štrúdlů až po slaná jídla. Do tohoto receptu můžete použít jablka jakékoliv odrůdy.
Spojení jablek s mákem je poměrně specifické, i když v dnešní době zakoupíte v pekárnách koláčky s jablečno-makovou náplní stále častěji. Pokud se vám stále tato dnešní kombinace ingrediencí nelíbí, připravte si koláč podle tohoto receptu a podle mne zcela změníte názor!
Recept na Jablečný koláč s mákem a polevou z čokolády – kombinace, která vás zaručeně dostane
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 5 vajec
- 100 g třtinového cukru
- 2 jablka
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g mletého máku
- 250 g jahodové marmelády
- 200 g hořké čokolády
Postup přípravy
1. V míse smícháme 5 žloutků se třtinovým cukrem a přibližně 2 minuty šleháme.
2. Do žloutkové směsi přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a dobře promícháme.
3. Dále přidáme kypřící prášek smíchaný s mákem a opět zapracujeme.
4. Nyní si samostatně vyšleháme 5 bílků do tuhého sněhu a ten postupně a opatrně zapracujeme do makového těsta.
5. Poté těsto rovnoměrně naneseme do plechu nebo keramické formy vyložené pečícím papírem (ideální rozměr je 32 x 20 cm).
6. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30 minut.
7. Po upečení potřeme teplý korpus jahodovou marmeládou a ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu.
8. Čokoládovou polevu rozprostřeme po koláči a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.
Tipy na úpravu nebo vylepšení receptu
Pro zvýraznění chuti můžete přidat do těsta vanilku nebo skořici, která si s jablky skvěle rozumí.
Chcete-li zajímavou strukturu, přidejte do těsta nasekané ořechy.
Zajímavějšího chuťového profilu docílíte také kombinací dvou druhů čokolády pro polevu.
Pro svěžejší chuť zaměňte jahodovou marmeládu například za rybízovou.
![Cuketový makovník - recept na makovec z cukety](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/09/6-12-scaled.jpg)