Metrový dort je osvědčená klasika z běžně dostupných surovin a jeho příprava je velice jednoduchá i když na první pohled může působit komplikovaně. Tento oblíbený sladký zákusek se skládá z několika vrstev piškotového těsta a lahodného krému.
Svůj název “metrový” získal kvůli své délce, protože po nakrájení jednotlivé kousky dezertu vytvářejí pruhovaný efekt a při poskládání mohou dosahovat délky až jednoho metru. Dezert je oblíbený hlavně na rodinných oslavách, narozeninových oslavách a na svátečním stole.
Recept na Maminčin metrový dezert
Ingredience na přípravu
Piškotové Těsto na metrové řezy
- 6 žloutků
- 100 ml teplé vody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 8 g vanilkového cukru
- 280 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 6 vaječných bílků
- špetka soli
- 260 g cukru
- 2 PL kakaa
Náplň
- 600 ml teplého mléka
- 70 g vanilkového pudinkového prášku
- 110 g cukru
- 2 KL vanilkové esence
- 2 PL rumu
- 300 g másla
Sirup
- 120 ml horké vody
- 2 PL cukru
- 120 ml rumu
Čokoládová Poleva
- 300 g hořké čokolády (54%)
- 100 g rostlinného tuku (Cera)
Postup přípravy
1. Do žloutků nalejeme teplou vodu. olej a vanilkový cukr a metličkou vymícháme do světla.
2. Bílky šleháme šlehačem a postupně přidáváme cukr. Šleháme na středních otáčkách, aby se nám stihl roztopit cukr.
3. Do žloutkové směsi prosejeme hladkou mouku a prášek do pečiva, všechno spolu promícháme.
4. Nakonec do hotové žloutkové směsi přidáme na dvakrát sníh z bílků.
5. Těsto rozdělíme na dva stejné díly.
6. Do jednoho prosejeme kvalitní kakao (min. 20 %-ní). Těsto mícháme pomalu, aby nám nespadlo.
7. Na pečení použijeme 2 formy na srnčí hřbet. Formy vymastíme rostlinným tukem a vysypeme polohrubou moukou.
8. Obě formy vložíme do plechu, do jedné vylejeme tmavé těsto a do druhé světlé.
9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 35-40 minut.
10. Po vytažení z trouby zkontrolujeme, zda je těsto dobře upečené, špejle po vytažení z těsta musí být čistá.
11. Ještě teplé korpusy vyklopíme z forem, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
12. Vanilkový pudinkový prášek zalijeme trochou teplého mléka a metličkou dobře promícháme.
13. Zbytek mléka (450 ml) vylejeme do kastrolu. Přisypeme cukr krystal a při mírné teplotě ohříváme, dokud se cukr neroztopí. Zatím mléko. nevaříme, aby se v pudinku nevytvořili hrudky.
14. Pudinkovou směs do mléka přiléváme přes sítko. Teplotu zvýšíme a za stálého míchání uvaříme hustou pudinkovou kaši. Od bodu varu vaříme ještě 3 minuty, aby nebylo cítit syrový pudinkový prášek.
15. Do uvařeného horkého pudinku přidáme vanilkovou esenci a rum.
16. Hotový pudink zakryjeme potravinářskou folií a dáme do chladu.
17. Pokračujeme přípravou sirupu. Do hořké uvařené vody přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rum. Poměr rumu a vody je volitelný dle vlastní chuti. Sirup necháme vychladit.
18. Korpusy podle vzoru z formy nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm. Piškotové těsto by. mělo být měkké a pružné.
19. Pokrájené plátky navlhčíme vychlazeným sirupem. Budou šťavnaté a díky rumu i voňavé.
20. Připravíme jednoduchou máslovou náplň. Máslo pokojové teploty (může být i margarin s máslem 1:1) šleháme šlehačem a postupně přidáváme vychlazenou pudinkovou kaši. Přidáváme na 3 krát a na vyšších otáčkách stále šleháme.
21. Na každý piškotový kousek navrstvíme náplň.1/4 náplně nám musí zůstat na potření složeného dezertu.
22. Náplň na platech rozetřeme a lepíme je k sobě střídavě tmavý a světlý.
23. Poskládaný dezert natřeme zbytkem náplně.
24. Povrch dezertu za pomoci folie anebo pečícího papíru uhladíme.
25. Z uvedených surovin připravíme dva koláče, které dáme do lednice aspoň na 2 hodiny ztuhnout.
26. Čokoládovou polevu připravíme ve vodní lázni z hořké čokolády a tuku (Cera, Iva a pod. )
27. Dezert poléváme polevou vychlazenou na 33 stupňů.
28.Ztečenou čokoládovou polevu nevyhazujeme, naplníme do mikrotenového sáčku a dezert ozdobíme, aby vypadal trochu slavnostněji a byly zakryté nerovnosti.
Na závěr
Metrový dezert je nejen lahodný, ale i vizuálně atraktivní zákusek, který zaujme na jakékoli oslavě. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a přináší radost všem, kteří mají rádi sladké piškoty a krémy.