Metrový dort je osvědčená klasika z běžně dostupných surovin a jeho příprava je velice jednoduchá i když na první pohled může působit komplikovaně. Tento oblíbený sladký zákusek se skládá z několika vrstev piškotového těsta a lahodného krému.

Svůj název “metrový” získal kvůli své délce, protože po nakrájení jednotlivé kousky dezertu vytvářejí pruhovaný efekt a při poskládání mohou dosahovat délky až jednoho metru. Dezert je oblíbený hlavně na rodinných oslavách, narozeninových oslavách a na svátečním stole.

Recept na Maminčin metrový dezert

Ingredience na přípravu

Piškotové Těsto na metrové řezy

  • 6 žloutků
  • 100 ml teplé vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 8 g vanilkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 6 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 260 g cukru
  • 2 PL kakaa

Náplň

  • 600 ml teplého mléka
  • 70 g vanilkového pudinkového prášku
  • 110 g cukru
  • 2 KL vanilkové esence
  • 2 PL rumu
  • 300 g másla

Sirup

  • 120 ml horké vody
  • 2 PL cukru
  • 120 ml rumu

Čokoládová Poleva

  • 300 g hořké čokolády (54%)
  • 100 g rostlinného tuku (Cera)

Postup přípravy

1. Do žloutků nalejeme teplou vodu. olej a vanilkový cukr a metličkou vymícháme do světla.

Vyšleháme žloutkovou směs.
Zdroj obrázku: Livia, Vyšleháme žloutkovou směs.

2. Bílky šleháme šlehačem a postupně přidáváme cukr. Šleháme na středních otáčkách, aby se nám stihl roztopit cukr.

Vyšleháme sníh z bílků.
Zdroj obrázku: Livia, Vyšleháme sníh z bílků.

3. Do žloutkové směsi prosejeme hladkou mouku a prášek do pečiva, všechno spolu promícháme.

4. Nakonec do hotové žloutkové směsi přidáme na dvakrát sníh z bílků.

Do žloutkové směsi postupně přidáme sníh.
Původ obrázku: Livia, Do žloutkové směsi postupně přidáme sníh.

5. Těsto rozdělíme na dva stejné díly.

6. Do jednoho prosejeme kvalitní kakao (min. 20 %-ní). Těsto mícháme pomalu, aby nám nespadlo.

7. Na pečení použijeme 2 formy na srnčí hřbet. Formy vymastíme rostlinným tukem a vysypeme polohrubou moukou.

Do každé formy nalijeme jedno těsto.
Zdroj obrázku: Livia, Do každé formy nalijeme jedno těsto.

8. Obě formy vložíme do plechu, do jedné vylejeme tmavé těsto a do druhé světlé.

9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 35-40 minut.

10. Po vytažení z trouby zkontrolujeme, zda je těsto dobře upečené, špejle po vytažení z těsta musí být čistá.

Zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené.
Původ obrázku: Livia, Zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené.

11. Ještě teplé korpusy vyklopíme z forem, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

12. Vanilkový pudinkový prášek zalijeme trochou teplého mléka a metličkou dobře promícháme.

13. Zbytek mléka (450 ml) vylejeme do kastrolu. Přisypeme cukr krystal a při mírné teplotě ohříváme, dokud se cukr neroztopí. Zatím mléko. nevaříme, aby se v pudinku nevytvořili hrudky.

14. Pudinkovou směs do mléka přiléváme přes sítko. Teplotu zvýšíme a za stálého míchání uvaříme hustou pudinkovou kaši. Od bodu varu vaříme ještě 3 minuty, aby nebylo cítit syrový pudinkový prášek.

Uvaříme pudinkovou kaši.
Zdroj obrázku: Livia, Uvaříme pudinkovou kaši.

15. Do uvařeného horkého pudinku přidáme vanilkovou esenci a rum.

Do kaše přidáme esenci a rum.
Původ obrázku: Livia, Do kaše přidáme esenci a rum.

16. Hotový pudink zakryjeme potravinářskou folií a dáme do chladu.

17. Pokračujeme přípravou sirupu. Do hořké uvařené vody přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rum. Poměr rumu a vody je volitelný dle vlastní chuti. Sirup necháme vychladit.

Uvaříme si sirup.
Zdroj obrázku: Livia, Uvaříme si sirup.

18. Korpusy podle vzoru z formy nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm. Piškotové těsto by. mělo být měkké a pružné.

Korpusy nakrájíme na plátky.
Původ obrázku: Livia, Korpusy nakrájíme na plátky.

19. Pokrájené plátky navlhčíme vychlazeným sirupem. Budou šťavnaté a díky rumu i voňavé.

Plátky navlhčíme sirupem.
Zdroj obrázku: Livia, Plátky navlhčíme sirupem.

20. Připravíme jednoduchou máslovou náplň. Máslo pokojové teploty (může být i margarin s máslem 1:1) šleháme šlehačem a postupně přidáváme vychlazenou pudinkovou kaši. Přidáváme na 3 krát a na vyšších otáčkách stále šleháme.

Vyšleháme máslovou náplň.
Původ obrázku: Livia, Vyšleháme máslovou náplň.

21. Na každý piškotový kousek navrstvíme náplň.1/4 náplně nám musí zůstat na potření složeného dezertu.

Plátky namažeme. náplní.
Zdroj obrázku: Livia, Plátky namažeme náplní.

22. Náplň na platech rozetřeme a lepíme je k sobě střídavě tmavý a světlý.

Plátky lepíme k sobě.
Původ obrázku: Livia, Plátky lepíme k sobě.
Barvy korpusu střídáme.
Zdroj obrázku: Livia, Barvy korpusu střídáme.

23. Poskládaný dezert natřeme zbytkem náplně.

Pomocí folie uhladíme.
Původ obrázku: Livia, Pomocí folie uhladíme.

24. Povrch dezertu za pomoci folie anebo pečícího papíru uhladíme.

25. Z uvedených surovin připravíme dva koláče, které dáme do lednice aspoň na 2 hodiny ztuhnout.

26. Čokoládovou polevu připravíme ve vodní lázni z hořké čokolády a tuku (Cera, Iva a pod. )

27. Dezert poléváme polevou vychlazenou na 33 stupňů.

Dezerty polejeme čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Livia, Dezerty polejeme čokoládovou polevou.

28.Ztečenou čokoládovou polevu nevyhazujeme, naplníme do mikrotenového sáčku a dezert ozdobíme, aby vypadal trochu slavnostněji a byly zakryté nerovnosti.

Dezert ozdobíme zbytkovou polevou .
Původ obrázku: Livia, Dezert ozdobíme zbytkovou polevou.

Na závěr

Metrový dezert je nejen lahodný, ale i vizuálně atraktivní zákusek, který zaujme na jakékoli oslavě. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a přináší radost všem, kteří mají rádi sladké piškoty a krémy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest