Léto nám sice pomalu končí, ale chuť na lehké a nadýchané dezerty u mě zůstává. A právě proto mám tak ráda tyto piškotové řezy. Jejich příprava je rychlá a výsledek lehký jako vánek. Jemný piškotový korpus, lahodný tvarohový krém a k tomu svěží kousky mandarinek – pro mě ideální volba k odpolední kávě nebo jako pohoštění pro nečekané hosty.
Piškotové těsto patří k základům cukrařiny a já se k němu vždycky ráda vracím. Baví mě jeho lehkost, nadýchanost a to, že se dá použít na tolik různých způsobů. Je zajímavé, že jeho původ sahá až do středověké Itálie, odkud se rozšířil do celé Evropy. Základ se ale za ta staletí nezměnil – vejce, cukr a mouka. A to největší tajemství? Vždycky si dám záležet na pečlivém vyšlehání vajec s cukrem do husté pěny. Díky tomu je těsto krásně nadýchané i bez kypřicího prášku. A pokaždé, když se mi povede, mám radost jako malá holka.
Recept na piškotové řezy s nadýchaným krémem
Délka přípravy 30 minut, doba pečení 8 až 10 minut.
Ingredience k přípravě
Piškotový korpus:
- 6 vajec
- 6 polévkových lžic cukru
- 6 polévkových lžic oleje
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 polévková lžíce kakaa
Smetanový krém:
- 1 kelímek polotučného tvarohu
- 1 kelímek 33% smetany na šlehání
- moučkový cukr dle chuti
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- kompotované mandarinky dovnitř krému
Postup přípravy piškotových řezů s mandarinkami
1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou.
2. Vejce a cukr vyšlehejte do husté, světlé pěny. Tento proces trvá přibližně 20 minut a je klíčový pro nadýchanost těsta.
3. Do hotové pěny po lžících, za stálého míchání, přidejte olej. Nakonec postupně a opatrně vmíchejte hladkou mouku smíchanou se solí a kakaem.
4. Těsto důkladně, ale lehce promíchejte, abyste nesrazili našlehanou pěnu.
5. Hotové těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut.
6. Mezitím si připravte krém. V míse vyšlehejte tvaroh se smetanou do tuha, přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu podle chuti.
7. Nechte upečený korpus zcela vychladnout. Poté na něj rovnoměrně rozetřete připravený krém a poklaďte odkapanými mandarinkami.
8. Dejte hotové řezy do lednice, aby se krém zpevnil, a poté můžete rovnou podávat.

Litá buchta s tvarohem a mandarinkami: Retro klasika z 90. let
Tipy redakce
- Bezlepková varianta: Pokud chcete bezlepkové řezy, stačí nahradit klasickou hladkou mouku bezlepkovou směsí. Doporučujeme použít Schär Mix B. Gramáž zůstává stejná.
- Bezlaktozová verze: Pro bezlaktózovou verzi můžete použít bezlaktózový tvaroh a bezlaktózovou smetanu, které jsou běžně dostupné v obchodech.
- Přidání kakaa: Přidání polévkové lžíce kakaa do těsta dodá řezům příjemnou čokoládovou chuť a vůni. Můžete ho vynechat, pokud dáváte přednost čistě piškotové chuti.
- Dostatečně vychlazené: Před podáváním nechte řezy pořádně vychladit, ideálně alespoň hodinu. Krém se zpevní, chutě se propojí a krájení bude mnohem jednodušší.

Mandarinkový koláč s pudinkem: Vláčný dezert z plechu podle hrníčkového receptu
