Proč tyčinka Margot? Protože je moje nejoblíbenější čokoládou? Tu miluji a kdybych si jí koupila, tak jí sním na počkání celou a proto si jí raději nekupuji. To sice je, ale určitě se z ní cukroví nedělá proto, ale protože její chuť je výrazně kokosová, lehce rumová a jednoduše výjimečná. A jakmile se začala strouhat do kuliček a jiného vánočního pečiva, vznikla spousta receptů.
Margotová vosí hnízda neboli úly jsou výtvorem českých hospodyněk, která se rychle zařadila mezi stálice jiného vánočního cukroví. Tato varianta vodních hnízd se pak šířila v domácích sešitcích receptů, kde jsem jí našla i já u své maminky. Nejedná se tedy o tradiční cukroví starých časů, ale o moderní varianta úlků a je krásným příkladem toho, jak se tradiční cukroví vyvíjí, aniž by ztratilo svou podstatu. Vůně kokosu z margotky, dotek rumu a krém ukrytý v malém úlu, to všechno vytváří cukroví, které je moderní, ale zároveň stále v sobě nese tu domácí dobrou atmosféru.
Recept na margotová vosí hnízda
Ingredience nezbytné pro přípravu úlů z Margotky
- formička na tvarování hnízd
- 4 tyčinky Margot (nastrouhané)
- 100 g másla
- 100 g cukru moučky
- 79 g mletých piškot
- 4 lžíce kakaa
- rum (volitelné)
- mléko (volitelné – dle potřeby)
Krém na plnění (klasický rumový)
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1lžíce rumu
- kulaté piškoty na uzavření vosích hnízd
Postup přípravy margotkových úlů

1. Tyčinky Margot nastrouháme na jemném struhadle, přidáme změklé máslo, nastrouhané nebo umleté piškoty, cukr a kakao, případně rum nebo mléko (v případě, že je těsto moc husté).
2. Hmotu dobře rozmícháme v kompakt í celek a necháme odležet v lednici asi 15 minut.
3. Formičku na úly vysypeme Moučkovým cukrem, kokosem nebo kakaem.
4. Vytvarujeme menší kuličku a vtlačíme ji dovnitř. Uprostřed uděláme koncem vařečky důlek.
5. Vyklopíme – margotkové těsto jde krásně vyklopit.
6. Vyšleháme máslový krém a pomocí zdobícího sáčku naplníme každý úlek krémem.
7. Úlky uzavřeme kulatým piškotem.

Krém na plnění můžete zvolit jaký máte rádi, třeba pudinkový, nebo likérový, záleží to na vás, jen nesmí téct, aby z úlů nevytékal.
Křupavé ořechové chipsy z bílků: Jsou tak dobré, že se od nich neodtrhnete, dokud je nesníte všechny