Medovníkové kuličky jsou tradiční vánoční cukroví, které si získalo popularitu díky své rychlé přípravě, nepečenému základu a fantastické chuti. Tento recept spojuje křehkost domácích medových plátů s bohatou krémovostí karamelového Salka a másla, doplněnou o hřejivou chuť vlašských ořechů. I když vás může vyděsit to, že si medovníkové pláty upečete sami, nebojte, jde o rychlou a snadnou záležitost. A komu se s nimi nechce péct, může si je koupit. Dnes už je normálně seženete v obchodě. Já osobně si je ale ráda peču sama.

Kuličky připravuji už léta, protože medovník patří mezi dezerty, kterým nedokážu odolat. Co se týče Salka, můžete experimentovat s různými druhy karamelizovaného mléka, ale klasické karamelové Salko dodá kuličkám tu pravou, nostalgickou chuť. Důležitá je především kvalita medu – ten by měl být květový a aromatický, aby v těstě vyniknul. Můj tip zní: Při vyvalování medového plátu si těsto rozdělte na dvě až tři části. Bude se Vám s ním lépe pracovat a snáze udržíte požadovanou tloušťku 5 mm.

Recept na medovníkové kuličky

Celková délka přípravy medovníkových kuliček je přibližně 3 hodiny a 40 minut čistého času, z čehož většina je chlazení. Výsledkem je přibližně 40 kusů tohoto lahodného cukroví.

  • Příprava medových plátů (těsto a pečení): 20 minut
  • Chlazení medového plátu: 30 minut
  • Příprava krému a smíchání hmoty na kuličky: 10 minut
  • Chlazení hmoty na kuličky: 2 hodiny
  • Tvarování a obalování kuliček: 40 minut
  • Celkový čas (s dobou chlazení): Přibližně 3 hodiny a 40 minut

Ingredience k přípravě kuliček s příchutí medovníku

Na medové pláty:

  • 250 g hladké mouky
  • vejce
  • 30 g másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce medu

Medovníkové kuličky:

  • 145 g namletých medových plátů
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 plechovky karamelového Salka
  • 40 g mletých vlašských ořechů

Na obalení:

  • Namleté medové pláty
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů

Dále potřebujete:

  • 40 ks papírových košíčků
Obrázek k receptu na medovníkové koule
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na medovníkové koule

Postup při přípravě medovníkových kuliček

Medové pláty:

1. Nejprve se zaměříme na přípravu medového základu pro pláty. Do malého rendlíku vložte 30 g másla.

2. Rendlík postavte na sporák a máslo nechte pomalu a opatrně roztavit na velmi mírném plameni, aby se nespálilo, ale pouze ztekutělo.

Obrázek k receptu na medovníkové koule
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na medovníkové koule

3. Jakmile je máslo zcela rozpuštěné a tekuté, přidejte k němu 2 lžíce medu. Obě ingredience, tedy máslo a medpečlivě promíchejte, dokud se nevytvoří jednotná, žlutavá a aromatická tekutá směs.

4. Okamžitě rendlík odstavte z plotny. Je naprosto klíčové tuto máslovomedovou směs nechat úplně vychladnout na pokojovou teplotu, než ji přidáte do mouky, aby se vejce nesrazilo a těsto bylo správně elastické.

5. Mezitím si připravte sypké a mokré ingredience. Do větší mísy (ideálně té, ve které budete hníst těsto, případně do mísy od robota) si přesně odvažte 250 g hladké mouky.

6. K mouce přidejte 1 lžičku jedlé sody. Suché ingredience lehce promíchejte vařečkou. Poté k nim přidejte vejce a vychlazenou máslovomedovou směs.

7. Nyní začněte vypracovávat těsto. Můžete použít hnětací hák robota nebo vlastní ruce. Těsto je nutné hníst dostatečně dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí a nevznikne kompaktní a vláčné těsto.

Obrázek k receptu na medovníkové koule
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na medovníkové koule

8. Pokud by se stalo, že by se těsto příliš lepilo k prstům nebo k pracovní ploše, přidejte velmi malé množství moukyne více než 1 až 2 lžíce najednou, a pokračujte v hnětení, dokud nebude elastické a příjemné na dotek.

9. Nyní si těsto připravte na pečení. Vezměte si váleček a těsto si na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte. Je důležité, aby byl plát co nejtenčí a rovnoměrný, ideálně o tloušťce přibližně 5 mm.

10. Připravte si plech na pečení a vyložte ho pečicím papíremOpatrně přeneste vyválený plát těsta na plech. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.

11. Pečte medový plát přibližně 10 minut. Plát je hotový, jakmile získá krásnou zlatohnědou barvu a bude křehký. Dávejte pozor, aby se plát nespálil, protože je tenký.

12. Po upečení vyjměte plech z trouby a nechte medový plát úplně vychladnout. Teprve po vychladnutí se s ním dá dobře manipulovat.

13. Upečené a vychlazené těsto rozdrťte na jemnou strouhanku, která tvoří základ kuliček.

14. Můžete ho buď nastrouhat najemno na hrubém struhadle, nebo ho umelte v mlýnku na ořechy či ve výkonném mixéru, abyste získali jemnou a sypkou drť.

Medovníkové kuličky:

15. Začněte s krémovým základem. Do mísy od robota nebo do větší misky (pokud budete šlehat ručním šlehačem) vložte 100 g změklého másla. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu.

16. Přidejte k němu 1/2 plechovky karamelového Salka. Tyto dvě ingredience vyšlehejte (stačí krátce) dohladka, dokud se dokonale nespojí a nevznikne lehký, krémový základ medovníkové hmoty.

17. Do připravené máslovosalkové směsi přidejte 1 lžíci medu. Následně přisypte 145 g namletých medových plátů(strouhanky) a 40 g mletých vlašských ořechů.

18. Nyní je potřeba všechny ingredience důkladně promíchat a vypracovat kompaktní hmotu.

19. Mělo by vzniknout těsto, které je vláčné, lehce lepivé, ale drží tvar. Pokud se Vám zdá hmota příliš suchá, můžete přidat malou lžičku karamelového Salka; pokud je naopak moc řídká, přidejte trochu více strouhanky z plátů.

20. Hotovou hmotu přendejte do čisté misky. Aby nevysychala, přikryjte ji potravinářskou fólií nebo sáčkem.

Obrázek k receptu na medovníkové koule
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na medovníkové koule

21. Uložte ji do lednice. Hmotu nechte chladit minimálně 2 hodiny, aby máslo ztuhlo a kuličky se daly dobře tvarovat. V ideálním případě nechte hmotu v lednici přes noc pro maximální ztuhnutí.

22. Jakmile je hmota dostatečně vychlazená, začněte tvořit kuličky. Z hmoty odebírejte lžičkou stejné porce a v dlaních je vyválejte do úhledných kuliček.

23. Z celkového množství byste měli vytvarovat 40 kusů kuliček.

24. Připravte si obalovací směs. Do mělkého talíře si nasypte zbylou strouhanku z medových plátů a přidejte k ní 3 lžíce mletých vlašských ořechů.

25. Směs vidličkou promíchejteKaždou vytvarovanou kuličku obalte v této směsi tak, aby byl její povrch rovnoměrně pokryt.

Obrázek k receptu na medovníkové koule
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na medovníkové koule

26. Obalené kuličky vkládejte do připravených papírových košíčků (budete potřebovat 40 ks) a uchovávejte je v chladu až do podávání.

Obrázek k receptu na laskonky s krémem

Křehké ořechové laskonky s hedvábným pařížským krémem: Klasika z cukrárny, kterou si můžete upéct i doma

Tipy redakce:

  • Zajistěte kvalitu surovin: Pro dosažení nejlepší chuti používejte kvalitní, aromatický med a čerstvě namleté vlašské ořechy. Staré nebo žluklé ořechy by mohly zkazit celkový dojem.
  • Nechladit, nepracovat: Dodržení doby chlazení medovníkové hmoty je klíčové. Minimálně 2 hodiny v lednici zajistí, že hmota ztuhne a nebude se lepit, což usnadní tvarování úhledných kuliček.
  • Nezapomeňte na váhu plátů: Pokud kupujete hotové medové pláty, pamatujte, že budete potřebovat jen 145 g pro daný recept. Zbytek můžete využít do obalovací směsi nebo na ozdobu.
  • Experimentujte s alkoholem (ale jenom při pečení! :)) Pro dospělé verze můžete do hmoty přidat lžičku rumu pro zvýraznění vánoční chuti. Alkohol zároveň slouží jako konzervant.
  • Obalování je základ: Pro dokonale rovnoměrné obalení kuličky nejprve zlehka poválejte mezi dlaněmi, aby byl povrch hladký, a teprve poté je obalte ve směsi strouhanky a ořechů.
Obrázek k receptu na mrkvánky

Mrkvánky s ovocnou náplní. Malé přeložené koláčky s výbornou chutí, které byste rozhodně měli vyzkoušet

Foto a recept Dvě v troubě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest