Jakmile řekneme slovo „perník“, často se nám jako první vybaví jeho vůně. Jelikož je perník základním kamenem tohoto receptu, jeho aroma nás bude provázet po celou dobu. Perník na strouhání je poklad, který si naše babičky často připravovaly samy, ale můžeme ho kdekoliv koupit. V každém případě je plný hřebíčku, skořice, badyánu a medu.
Sladkou třešničkou je v receptu med. V první řadě zjemní těsto a dodá kuličkám vláčnost. Zároveň poskytuje dezert přirozenou sladkou chuť, takže se obejdeme bez přidaného cukru.
Recept na perníkové kuličky s marmeládou nebo povidly, trochu medu
a rumem
Ingredience pro přípravu
- 200 g perníku na strouhání (může být i jiný)
- 70 g piškotů nebo sušenek
- 1 malá sklenička marmelády nebo povidel
- trocha medu
- rum
Postup přípravy perníkových kuliček
1. Perník a sušenky nebo piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme v robotu.
2. Trochu strouhaného perníku si dáme stranou na obalení a do zbytku přidáme med, rum a marmeládu.
3. Vše promícháme a chvíli necháme odpočinout.
4. Vytvoříme malé kuličky, obalíme je v perníku a dáme do košíčků.
Tipy na konec
Rum můžete nahradit vaječným koňakem nebo mandlovým likérem, každá varianta dá kuličkám jiný charakter.
Kuličky jsou nejlepší po dvou až třech dnech odležení v chladu, kdy chutě krásně zintenzivní.

Domácí Raffaello kuličky s kokosem, mandlemi a kondenzovaným mlékem

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI