Tyto jablkové sušenky jsou snadné, chutné a výborné právě k šálku dobrého čaje nebo kávy. Časy čajových dýchánků u nás sice dávno pominuly, ale i dnes si někteří z nás posedí u šálku skvělého čaje a k tomu samozřejmě nesmí chybět nějaká ta sladkost. Nemusí to být dort, nemusí to být dezert náročný, někdy nám opravdu postačí skvělé domácí sušenky, které si upečeme doma a jsou hotové za chviličku.
Základem jablečných sušenek je směs mouky, cukru, másla, vejce, mléka, prášku do pečiva, vanilky a špetky soli. Náplň vytvoříte z nakrájených jablek, cukru, máslo a skořice. Při přípravě nejprve smíchejte suché ingredience s mokrými, dokud nevznikne těsto. Pak připravte náplň z jablek smíchaných s cukrem, máslem a skořicí. Těsto rozdělte na malé kousky, naplňte jablečnou směsí, vytvarujte do požadovaného tvaru a pečte při 180°C.
Recept na Snadné jablečné sušenky
Ingredience na přípravu
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
Náplň
- 2 jablka
- 2 PL cukru
- 1 PL másla
- skořice dle chuti
Postup přípravy
1. Z ingredienci na těsto zpracujeme v misce měkké těsto, přendáme na vál a rozdělíme na 4 části.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V Kastrolu smícháme s cukrem, máslem a skořicí a chvíli povaříme (do vypaření vody). Necháme vychladit.
3. 1/4 těsta rozválíme a vyválíme na placku, kterou následně rozdělíme na čtvrtiny, nakrájíme dle návodu a naplníme jablkovou směsí.
4. Z každé čtvrtiny poté děláme sušenky dle obrázku a ukládáme na plech s pečícím papírem.
5. Stejný postup opakujeme ze všeho těsta. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut.
6. Hotové a vychlazené sušenky posypeme moučkovým cukrem (volitelné).
Na závěr
Tyto sušenky lze skladovat v uzavíratelné dóze a vydrží čerstvé několik dní.