Jemně mramorovaný piškot, do kterého se propadají zlatavé meruňky jako loďky na řece, na povrchu hladina krémová a na ní temně lesklá čokoládová poleva, která vše uzavírá jako klidná hladina po bouři. Název Dunajské vlny odkazuje na řeku Dunaj a vizuální efekt vln, které vznikají ve zvlněném těstě, když se do něj zapéká ovoce. V názvu je navíc romantika střední Evropy – Dunaj jako symbol propojení národů, kultur a chutí.
Dunajské vlny – německy Donauwellen, vznikly údajně v Německu či Rakousku někdy ve 20 století odtud se rozšířily do dalších zemí Rakousko-Uherska – tedy i k nám do Česka a na Slovensko. V Česku se zrodilo několik verzí a jedna z nich je právě varianta s meruňkami, která je méně kyselá, ovocnější a chuťově jemnější.
Recept na Dunajské vlny s meruňkou
Ingredience potřebné na přípravu dezertu s meruňkami a čokoládou
Těsto
- 1 Hera
- 170 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Krém
- 250 g másla
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 250 ml mléka
- 2 plechovky meruňkového kompotu
Poleva
- 2 tyčinky Ledových kaštanů
- 300 g čokolády na vaření
- 3 llžíce vody
- 3 lžíce cukru krystal
Postup přípravy meruňkových vln
1. Heru rozpustíme, přidáme žloutky a cukr, utřeme a přidáme mouku a prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme do těsta. Půlku těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, druhou půlku těsta obarvíme kakaem, nalijeme na světlé těsto a poklademe meruňkami. Upečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 30 minut. Necháme vychladnout.
2. Během pečení připravíme krém. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit. Máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme do něj vychladlý pudink.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, tyčinky lidových kaštanů, přidáme vodu a cukr.
4. Na vychladlý korpus naneseme krém a prolijeme čokoládovou polevou.

Rychlá dvoubarevná pudinková buchta se zakysanou smetanou
