Ano, jeho název vznikl proto, že když se ukrojí šikmo, jednotlivé vrstvy světlého a tmavého těsta vytvoří dlouhý pruh jako metr. Pekla jej moje maminka a jako děti jsme se moc rády dívaly na to kouzlo, které vzniklo při jeho skládání. Kdysi byl hitem svátečních stolů, protože je efektní na řezu a působil tehdy “světově”. Byl to dezert, který se u nás často pekl na svatby, oslavy nebo o Vánocích či Velikonocích, protože se dobře krájí a dlouho vydrží vláčný a na tácu působí velice efektně.
V každé rodině se, jako většina dezertů, dělal trochu jinak, někde se do krému přidával rum, jinde káva, někdo zase přidával marmeládovou vrstvu. Ale ve výsledku platilo jedno, čím více vrstev, tím větší efekt a radost z řezu. Metrový zákusek se krájí šikmo, ne kolmo, právě proto, aby na řezu vynikly tmavé a světlé pruhy krému a piškotu. Podává se vychlazený, ideálně druhý den, kdy se chutě skvěle propojí.
Recept na metrový zákusek
Ingredience nezbytné pro přípravu metrového chlebíčku – dezertu dlouhého jako metr
Světlé těsto
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Tmavé těsto
- polovina světlého těsta
- 2 lžíce kakaa + 1-2 lžíce mléka na rozmíchání
Krém
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 3 lžíce cukru moučky
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
Poleva
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
Postup přípravy metrového dezertu

1. Vejce s cukry vyšleháme do husté pěny, přidáme postupně olej, mléko a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do dvou misek na 2 poloviny.
2. Do jedné z misek přidáme v mléce rozmíchané kakao a promícháme.
3. Každé těsto zvlášť nalijeme do formy na biskupský chlebíček vymazané a vysypané moukou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 40-45 minut.
4. Z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Postupně do studeného zašleháme změklé máslo
5. Korpusy necháme vychladnout a nakrájíme je na plátky silné asi 1 cm.

6. Plátky piškotu lepíme krémem střídavě tmavý a světlý plát k sobě až do vypotřebování piškotů až nám vznikne dlouhý pás.
7. Krémem potřeme vrch i boky dezertu a necháme ztuhnout v lednici.
8. Rozpustíme čokoládu s máslem a polevou polijeme celý dezert.

Dezert krájíme šikmo kvůli efektu na řezu, Můžeme zdobit šlehačkou, ořechy nebo hoblinkami čokolády.
Metrové řezy: Delikatesa, která se táhne až do nebe