Až trochu poetický název tohoto téměř zapomenutého sladkého jídla s hlubokou tradicí na českém venkově. A co to má vlastně znamenat? Je to takový lidový výstřelek evokující slavnostní charakter jídla – modré by mělo být od máku a procesí má zdůraznit něco slavnostního. Dávno opomíjený recept na jídlo zcela podobné škubánkům z bramborového těsta, ovšem bez brambor – pouze z mouky, vajec a omastku, sypané mákem a polité máslem. Snadný, jednoduchý, ale o to zajímavější pokrm, který se vařil ještě za dob našich praprababiček. Dnes by se dal pokrm přirovnat ke škubánkům, šiškám s mákem možná i alpskému knedlíku bez kynutí. Názvy byly dle regionů například lejšky, trhance, natrhance, moučná kaše na trhání nebo cukrové nudle bez nudlí.
Je to takový makový trhanec oslavující svou jednoduchost. Málokteré jídlo tak propojí hlad, dětské vzpomínky a sladkou chuť, jako talíř horkých moučných kousků s mákem a máslem. Navíc se kousky podobné nokům nezavařují ve vodě, ale v mléce a někdy se horké mléko, ve kterém se vaří, přidává i na trhanec s máslem, mákem a cukrem. To vše se schovává pod makovým polštářkem. Jídlo je výjimečné, vyzkoušejte! Říká se, že samotné jídlo je starší než samotné knedlíky.
Recept na modrý vole s procesím – takový moučný trhanec s mákem
Ingredience potřebné na přípravu pokrmu staršího, než samotné knedlíky
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla (sádla( do těsta)
- 150 ml vlažné vody
- cca 1 l mléka na vaření
- máslo na polití
- mletý mák a moučkový cukr na posypán
Jak se modré vole s procesím připravuje – vaří se v mléce
1. Mouku dáme do misky, trochu osolíme, přidáme vejce a vodu, nakonec rozpuštěné máslo nebo sádlo (může být oboje). Rozmícháme řídké těsto.
2. Do kastrolu si dáme vařit mléko a do vařícího kávovou lžičkou vkládáme těsto.
3. Po uvaření, když máme trhanec vyplave na povrch, jej děrovanou lžící vyndáváme a ihned omastíme zbytkem omastku, který jsme přidávali do těsta, aby se nám neslepil.
4. Hotový trhanec posypeme mletým mákem a Moučkovým cukrem a polijeme máslem anebo polijeme horkým mlékem, ve které se trhanec vařil.
Na toto jídlo si z mého dětství od mojí babičky moc dobře pamatují, akorát způsob přípravy byl malinko jiný, ale tento je myslím jednodušší. Vypadá to jednoduše ale je to veliká dobrota. Ještě teď mám na. jazyku jeho chuť.

Bramborové šulánky s mákem: Využijte zbylé brambory a připomeňte si dětství
