Tato buchta je mým opravdovým favoritem na každou rodinnou oslavu nebo nedělní odpoledne. Základem je jednoduché, vláčné čokoládové těsto, které je přikryté bohatou vrstvou krému z tvarohu a másla. Krém zajistí, že těsto zůstane krásně „mokré“ a nikdy se nevysuší. Finální poleva ze čokolády a zakysané smetany dodá celému moučníku šmrnc a hedvábný lesk. Je skvělé, že se jedná o recept, který je rychlý a zvládne ho i začátečník.
Recept je perfektní v tom, že používá jednoduché měrné jednotky – sklenice nebo hrnky – takže nemusíte nic složitě vážit. Tvarohový krém je lehký, ale zároveň sytý a v kombinaci s čokoládou tvoří dokonalou harmonii. Doporučuji buchtu připravit den předem, aby se všechny chutě krásně propojily a krém dostatečně ztuhl. Určitě si pochutnáte! Můj tip zní: Abyste zajistili maximální vláčnost, tvaroh do krému by měl mít pokojovou teplotu, stejně jako máslo. Tím se předejde hrudkám a krém bude dokonale hladký a sametový.
Recept na tvarohovou buchtu s čokoládovou polevou
Recept je dimenzován na standardní plech a vystačí na přibližně 20 porcí. Příprava těsta a krému je rychlá, jen pečení trvá 20 minut a následné chlazení.
- Aktivní příprava (těsto, krém, poleva): cca 30 minut
- Pečení: 20 minut
- Chlazení/tuhnutí: minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc)
- Celková doba přípravy: cca 4 hodiny a 50 minut (včetně minimálního chlazení)
Ingredience k přípravě výtečné tvarohové buchty
Těsto:
- 1 sklenice/hrnek (250 ml) cukru krystal
- 2 sklenice hladké mouky
- 1 sklenice mléka
- 1/2 sklenice oleje
- 2 celá vejce
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce kakaa, prášku
Krém:
- 1/2 litru mléka
- 100 gramů cukru krystal
- 2 balíčky vanilkového pudinku, v prášku
- 150 gramů másla (nesolené, pokojové teploty)
- 500 gramů tvarohu, měkkého
- trocha rumu (podle chuti)
Poleva:
- 200 gramů čokolády na vaření
- 500 gramů zakysané smetany (2 kelímky)
Postup při přípravě vláčné buchty s tvarohem
Příprava těsta:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si plech: vymažte ho tukem (např. máslem nebo olejem) a vysypte moukou, nebo ho vyložte pečicím papírem.

2. Do velké mísy vložte cukr krystal, hladkou mouku, vejce, mléko, olej, kypřicí prášek do pečiva a vanilkový cukr.
3. Všechny suroviny důkladně vypracujte v hladké těsto (zhruba 3 minuty v robotu, nebo šlehačem).
4. Těsto rozdělte na dvě zhruba stejné poloviny. První, světlou polovinu, nalijte rovnoměrně na připravený plech.
5. Do druhé poloviny v míse přimíchejte kakaový prášek, dokud nevznikne jednotné tmavé těsto.
6. Kakaové těsto nalijte na světlé těsto. Dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut při 180 stupňů. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
Příprava krému:
7. V menším hrnci uvařte z 1/2 litru mléka, cukru krystal a dvou balíčků vanilkového pudinkového prášku hustý pudink.
8. Pudink odstavte z plotny a nechte jej za občasného míchání zcela vychladnout, aby se na něm nevytvořil škraloup (případně ho přikryjte fólií).
9. Do vychlazeného pudinku přidejte máslo (pokojové teploty), měkký tvaroh a trochu rumu.
10. Všechny suroviny vyšlehejte dohladka elektrickým šlehačem nebo v robotu, dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém bez hrudek.
11. Krém naneste rovnoměrně na vychlazený upečený korpus.
Příprava polevy:
12. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření. Rozehřátou čokoládu sejměte z lázně a nechte ji lehce zchladnout.
13. Poté ji smíchejte se zakysanou smetanou, dokud se nevytvoří jednotná, lesklá čokoládová poleva.
14. Polevu nalijte na tvarohový krém a pomocí vidličky ji rozetřete po celém povrchu tak, aby vznikly dekorativní vlnky.
15. Buchtu dejte do chladničky alespoň na 4 hodiny (ideálně přes noc), aby krém i poleva dokonale ztuhly a těsto se provlhčilo.
Prosedlá buchta s tvarohem: Odpolední klasika ke kávě
Tipy redakce:
- Stříkání kakaových vrstev: Abyste docílili mramorového efektu, můžete tmavé těsto nechat jen stékat z lžíce na světlé těsto a nechat je, aby se při pečení částečně promísila.
- Pro vegany/alergiky: Máslo v krému lze nahradit veganskou margarínovou kostkou a tvaroh rostlinným „tvarohem“ (např. z kešu). Chuť se mírně změní, ale konzistence zůstane krémová.
- Místo rumu: Pokud nechcete do moučníku přidávat alkohol, můžete rum nahradit rumovou esencí nebo mandlovým extraktem pro aromatizaci.
- Při krájení: Krájení moučníku s měkkou polevou je snazší, pokud nůž namočíte do horké vody a před každým řezem jej otřete. Tím zabráníte trhání polevy.