Nadýchané, jako vzpomínka na dětství. Voňavé po máslu a vanilce, s tvarohem, povidly a křupavou drobenkou. Tak takové jsou moravské koláče, které nejsou pouze pečivem, ale vzpomínkou na domov. Jsou přece jedním z nejklasičtějších pokladů české a moravské kuchyně. Jejich historie sahá až do venkovských tradic 18. století. Tehdy se už pekly na svatby, poutě, hody a posvícení. Většinou se pekly ve velkém množství a s ručně tvarovanými náplněmi.
Typicky bývaly větší než klasické koláčky a měly kulatý, měkce rozpláclý tvar s bohatou vrstvou tvarohu, povidel a drobenky. Bývaly zdobené ještě proužkem těsta, aby náplň zůstala uprostřed. Moravské koláče jsou výjimečné tím, že jejich těsto je nadýchané, ale syté. Jemně máslové a mírně sladké. Jejich náplň je jemná a výrazná zároveň, jelikož tvaroh a povidla jsou spojením typicky moravským. Drobenka dodala křupavý kontrast vláčné náplni a v některých krajích se přidával i mák nebo ořechy.
Recept na moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou
Ingredience potřebné na přípravu Kulatého důkazu domova v podobě moravských koláčků
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 160 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 140 g krystalového cukru
- 2 vejce
- citronová kůra
Náplň
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 vanilkový pudink v prášku
- cukr dle chuti
- trošku mléka
Drobenka
- 100 g krystalového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky skořice
Postup přípravy koláčků
1. Smícháním droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme v teple přikrytý asi 15 minut vzejít.
2. V misce smícháme všechny ingredience na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál, vyválíme a rozdělíme na stejné kousky.
4. Tyto naplníme tvarohovou náplní a zabalíme do kuliček. Ukládáme na plech s pečícím papírem.
5. Do každé kuličky uděláme dnem malé skleničky důlek, do kterého plníme lžičkou povidla.
6. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláčky posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
7. Po upečení teplé potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Koláčky necháme vychladit a poprášíme Moučkovým cukrem.

Moravské koláče s dvojctihodnou náplní a žmolenkou: Klenot české pekařské tradice
