Nadýchané, jako vzpomínka na dětství. Voňavé po máslu a vanilce, s tvarohem, povidly a křupavou drobenkou. Tak takové jsou moravské koláče, které nejsou pouze pečivem, ale vzpomínkou na domov. Jsou přece jedním z nejklasičtějších pokladů české a moravské kuchyně. Jejich historie sahá až do venkovských tradic 18. století. Tehdy se už pekly na svatby, poutě, hody a posvícení. Většinou se pekly ve velkém množství a s ručně tvarovanými náplněmi.

Typicky bývaly větší než klasické koláčky a měly kulatý, měkce rozpláclý tvar s bohatou vrstvou tvarohu, povidel a drobenky. Bývaly zdobené ještě proužkem těsta, aby náplň zůstala uprostřed. Moravské koláče jsou výjimečné tím, že jejich těsto je nadýchané, ale syté. Jemně máslové a mírně sladké. Jejich náplň je jemná a výrazná zároveň, jelikož tvaroh a povidla jsou spojením typicky moravským. Drobenka dodala křupavý kontrast vláčné náplni a v některých krajích se přidával i mák nebo ořechy.

Recept na moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou

Ingredience potřebné na přípravu Kulatého důkazu domova v podobě moravských koláčků

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 160 g rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • 140 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra

Náplň

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • cukr dle chuti
  • trošku mléka

Drobenka

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky skořice

Postup přípravy koláčků

1. Smícháním droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme v teple přikrytý asi 15 minut vzejít.

2. V misce smícháme všechny ingredience na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout cca 1 hodinu.

3. Vykynuté těsto přendáme na pomočený vál, vyválíme a rozdělíme na stejné kousky.

4. Tyto naplníme tvarohovou náplní a zabalíme do kuliček. Ukládáme na plech s pečícím papírem.

5. Do každé kuličky uděláme dnem malé skleničky důlek, do kterého plníme lžičkou povidla.

Ještě teplé potřeme máslem s rumem, vychladíme a posypeme moučkovým cukrem.
Foto: JanaPrdova, Ještě teplé potřeme máslem s rumem, vychladíme a posypeme moučkovým cukrem.

6. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláčky posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

7. Po upečení teplé potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Koláčky necháme vychladit a poprášíme Moučkovým cukrem.

Recept na Moravské koláče s dvojí náplní

Moravské koláče s dvojctihodnou náplní a žmolenkou: Klenot české pekařské tradice

Obrázek k receptu na dvojctihodné koláče

Moravské koláče, které ctí obě chutě: Tvaroh, povidla a nadýchané těsto

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest