Veselí a roztomilí motýlci složení z 2 jemných sušenek plněných 2 druhy džemu (malinový a meruňkový) s polevou ze žloutků třených s cukrem, můžou být zdobeni jádry ořechů, mandlí, kandovanou pomerančovou kůrou, rozinkami anebo sušenými brusinkami. Motýlci jsou oblíbení u dětí na dětských oslavách, na velikonočních anebo vánočních stolech.
Recept na Motýlky z lineckého, s glazurou a džemem, zdobené ořechy, rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou
Ingredience na přípravu
Z uvedené dávky vytvoříme 15-17 ks motýlků, dle velikosti vykrajovátka na motýlky.
Čas na přípravu je 60 minut.
Ingredience na přípravu těsta
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla (studené máslo na nakrájené na kostky)
- 50 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
Náplň připravíte z:
- malinová marmeláda
- meruňková marmeláda
Na polevu budete potřebovat
- 2 čerstvé žloutky
- špetka soli
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- volitelné: potravinářské žluté barvivo (přírodní)
Zdobení na motýlky
- čtvrtky ořechových jader nebo mandlové lupínky
- rozinky anebo sušené brusinky
- proužky kandované pomerančové kůry
Postup přípravy
Linecké Těsto
1. Těsto na motýlky připravíme jako klasické linecké těsto smícháním všech ingrediencí.
2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.
3. Těsto vyválíme na válu na tloušťku cca 2-4 mm a vykrajovátkem vykrajujeme motýlky případně jiné tvary.
4. Ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut dle trouby.
Náplň
1. Vychladnuté motýlky lepíme hladkou stranou k sobě malinovým anebo meruňkovým džemem.
Poleva
1. Žloutky s prosátým cukrem třeme tak dlouho, až vznikne lesklá hladká poleva. Cukr přidáváme postupně a tím určujeme hustotu polevy.
2. Na cukroví polevu nanášíme štětečkem nebo nožem a necháme ji roztéct. Do polevy můžeme kousky také opatrně namáčet.
Zdobení
1. Na ještě nezaschlou polevu pokládáme zdobení – ořech, mandle, rozinky, brusinky, kandované ovoce.
Tip na těsto
Doporučujeme studené máslo nakrájet na malé kostky. Důležité je, aby bylo máslo studené, protože při práci se studeným máslem bude těsto po upečení krásně křehké a vrstvené. Nepoužíváme rozpuštěné máslo jako u jiných dezertů.