Veselí a roztomilí motýlci složení z 2 jemných sušenek plněných 2 druhy džemu (malinový a meruňkový) s polevou ze žloutků třených s cukrem, můžou být zdobeni jádry ořechů, mandlí, kandovanou pomerančovou kůrou, rozinkami anebo sušenými brusinkami. Motýlci jsou oblíbení u dětí na dětských oslavách, na velikonočních anebo vánočních stolech.

Recept na Motýlky z lineckého, s glazurou a džemem, zdobené ořechy, rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou

Ingredience na přípravu

Z uvedené dávky vytvoříme 15-17 ks motýlků, dle velikosti vykrajovátka na motýlky.

Čas na přípravu je 60 minut.

Ingredience na přípravu těsta

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla (studené máslo na nakrájené na kostky)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Náplň připravíte z:

  • malinová marmeláda
  • meruňková marmeláda

Na polevu budete potřebovat

  • 2 čerstvé žloutky
  • špetka soli
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • volitelné: potravinářské žluté barvivo (přírodní)

Zdobení na motýlky

  • čtvrtky ořechových jader nebo mandlové lupínky
  • rozinky anebo sušené brusinky
  • proužky kandované pomerančové kůry

Postup přípravy

Linecké Těsto

1. Těsto na motýlky připravíme jako klasické linecké těsto smícháním všech ingrediencí.

2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu.

3. Těsto vyválíme na válu na tloušťku cca 2-4 mm a vykrajovátkem vykrajujeme motýlky případně jiné tvary.

4. Ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut dle trouby.

Z těsta vykrajujeme tvary a ukládáme na plech.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Z těsta vykrajujeme tvary a ukládáme na plech.

Náplň

1. Vychladnuté motýlky lepíme hladkou stranou k sobě malinovým anebo meruňkovým džemem.

Poleva

1. Žloutky s prosátým cukrem třeme tak dlouho, až vznikne lesklá hladká poleva. Cukr přidáváme postupně a tím určujeme hustotu polevy. 

Utřeme hladkou a lesklou polevu.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Utřeme hladkou a lesklou polevu.

2. Na cukroví polevu nanášíme štětečkem nebo nožem a necháme ji roztéct. Do polevy můžeme kousky také opatrně namáčet.

Poléváme žlutou glazurou.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Poléváme žlutou glazurou.

Zdobení

1. Na ještě nezaschlou polevu pokládáme zdobení – ořech, mandle, rozinky, brusinky, kandované ovoce.

Zdobíme na ještě měkkou polevu.
Zdroj obrázku: savoriurbane, Zdobíme na ještě měkkou polevu.

Tip na těsto

Doporučujeme studené máslo nakrájet na malé kostky. Důležité je, aby bylo máslo studené, protože při práci se studeným máslem bude těsto po upečení krásně křehké a vrstvené. Nepoužíváme rozpuštěné máslo jako u jiných dezertů.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest