Receptů na mřížkové koláče existuje nespočet. Jsou totiž oblíbené hned z několika důvodů. V první řadě si většina z nás nostalgicky pamatuje mřížkový koláč z dětství, když ho pekla například babička a spojujeme si ho s domácí pohodou a dobrou náladou. No a zadruhé na mřížkovém koláči s tvarohem není úplně co zkazit. Proto se ho nebojte a zavzpomínejte s námi na dětská léta.

Mřížkový dort také na první pohled vypadá skvěle. Přestože není složitý, tak vypadá velmi sofistikovaně a profesionálně. V českých domácnostech je obzvláště oblíbený a známe ho tu již od první poloviny 20. století. Od té doby si recept předáváme z generace na generaci vlastně beze změny. Pojďme si ho upéct v původní podobě tak, jak je nejlepší!

Recept na mřížkový koláč s tvarohem – klasický recept, který nikdy neomrzí

Délka pečení v troubě 20 – 30 minut.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu

Ingredience pro přípravu náplně

  • 500 ml mléka
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 – 300 g rybízové marmelády
  • moučkový cukr

Postup přípravy

1. Nejdříve si hlubší plech 40 x 30 cm vyložíme pečícím papírem a v míse smícháme mouku s kypřícím práškem.

2. Přidáme máslo na kostky, moučkový cukr, vanilkový cukr, mletou skořici, vejce, mléko a rum.

3. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.

Vypracujeme hladké těsto.
Vypracujeme hladké těsto.

4. Mezitím si v hrnci přivedeme k varu 350 ml mléka na náplň a přidáme k němu cukr.

5. V menší mističce si ve 150 ml mléka rozmícháme pudink a metličkou promícháme, abychom neměli hrudky.

6. Pudink přelijeme do horkého mléka v hrnci a bez přestání mícháme.

7. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty do úplného zhoustnutí a poté pudink necháme úplně vychladnout.

8. Do vychladlého pudinku zapracujeme mixérem tvaroh a dle chuti dosladíme cukrem.

9. Těsto rozdělíme na 3 části a vyválíme je na rozměr plechu.

Těsto rozdělíme na 3 části.
Těsto rozdělíme na 3 části.

10. První plát rozložíme na dno plechu a rovnoměrně na něj naneseme připravený krém.

Na první plát naneseme krém.
Na první plát naneseme krém.

11. Poté položíme druhý plát a na něj namažeme marmeládu.

Na druhý plát natřeme marmeládu.
Na druhý plát natřeme marmeládu.

12. Poslední plát nakrájíme na 1 cm široké proužky, ze kterých vytvoříme na koláči mřížku.

Z posledního plátu vytvoříme mřížku.
Z posledního plátu vytvoříme mřížku.

13. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 20 – 30 minut.

14. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Tipy na závěr

Základem úspěchu je křehké máslové těsto. Použití kvalitního másla (nebo i Hery) zajistí jeho lahodnou chuť a správnou strukturu. Pro jemnější výsledek doporučuji nehnětat těsto příliš dlouho, aby zůstalo krásně vláčné. Klíčem k dokonalosti je pak také jeho dostatečné odpočinutí v lednici. Tedy alespoň tu hodinu.

Obrázek receptu na válečný mřížkový koláč z brambor a mouky.

Mřížkový koláč podle válečné receptury: Z brambor a mouky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest