Receptů na mřížkové koláče existuje nespočet. Jsou totiž oblíbené hned z několika důvodů. V první řadě si většina z nás nostalgicky pamatuje mřížkový koláč z dětství, když ho pekla například babička a spojujeme si ho s domácí pohodou a dobrou náladou. No a zadruhé na mřížkovém koláči s tvarohem není úplně co zkazit. Proto se ho nebojte a zavzpomínejte s námi na dětská léta.
Mřížkový dort také na první pohled vypadá skvěle. Přestože není složitý, tak vypadá velmi sofistikovaně a profesionálně. V českých domácnostech je obzvláště oblíbený a známe ho tu již od první poloviny 20. století. Od té doby si recept předáváme z generace na generaci vlastně beze změny. Pojďme si ho upéct v původní podobě tak, jak je nejlepší!
Recept na mřížkový koláč s tvarohem – klasický recept, který nikdy neomrzí
Délka pečení v troubě 20 – 30 minut.
Ingredience pro přípravu těsta
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
Ingredience pro přípravu náplně
- 500 ml mléka
- 250 g tvarohu v kostce
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 – 300 g rybízové marmelády
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. Nejdříve si hlubší plech 40 x 30 cm vyložíme pečícím papírem a v míse smícháme mouku s kypřícím práškem.
2. Přidáme máslo na kostky, moučkový cukr, vanilkový cukr, mletou skořici, vejce, mléko a rum.
3. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.
4. Mezitím si v hrnci přivedeme k varu 350 ml mléka na náplň a přidáme k němu cukr.
5. V menší mističce si ve 150 ml mléka rozmícháme pudink a metličkou promícháme, abychom neměli hrudky.
6. Pudink přelijeme do horkého mléka v hrnci a bez přestání mícháme.
7. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty do úplného zhoustnutí a poté pudink necháme úplně vychladnout.
8. Do vychladlého pudinku zapracujeme mixérem tvaroh a dle chuti dosladíme cukrem.
9. Těsto rozdělíme na 3 části a vyválíme je na rozměr plechu.
10. První plát rozložíme na dno plechu a rovnoměrně na něj naneseme připravený krém.
11. Poté položíme druhý plát a na něj namažeme marmeládu.
12. Poslední plát nakrájíme na 1 cm široké proužky, ze kterých vytvoříme na koláči mřížku.
13. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 20 – 30 minut.
14. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Tipy na závěr
Základem úspěchu je křehké máslové těsto. Použití kvalitního másla (nebo i Hery) zajistí jeho lahodnou chuť a správnou strukturu. Pro jemnější výsledek doporučuji nehnětat těsto příliš dlouho, aby zůstalo krásně vláčné. Klíčem k dokonalosti je pak také jeho dostatečné odpočinutí v lednici. Tedy alespoň tu hodinu.
![Obrázek receptu na válečný mřížkový koláč z brambor a mouky.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/Mrizkovy-kolac-jako-za-valky.jpg)