Citrónová babeta je pro mě ztělesněním klasického, ale přitom luxusního moučníku. Je to piškotové těsto, které by mělo být co nejvíce vláčné a nadýchané, což se skvěle docílí použitím rostlinného oleje a citrónové šťávy s kůrou. Miluji tu svěžest, kterou citrón babetě dodá. Tento recept posouváme na novou úroveň s extra vláčnou texturou a nečekaně lahodnou, krémovou banánovou polevou, která je posypaná kousky hořké čokolády. Tento kontrast sladké, ovocné polevy a kyselého základu je zkrátka dokonalý a báječně se hodí k čaji nebo kávě.

Klíč k úspěchu se skrývá ve správném vyšlehání bílků a také v použití kvalitního oleje. Tradiční babeta se sice peče v nejrůznějších formách, ale klasický tvar je jednoduchý, jako je třeba chlebíčková formaBílky vyšlehané na sníh by se měly do těsta vmíchat velmi opatrně, aby těsto zůstalo vzdušné. Můj tip zní: Zkuste nepotírat formu tukem a moukou, ale vyložit ji pečicím papírem, aby se babeta snadno vyklopila. Nebo formu jen vymažte tukem a vysypte moukou a přebytek oklepejte.

Recept na citrónovou babetu s banánovou polevou a čokoládou

Tento recept je určen pro chlebíčkovou formu nebo klasickou babetu a vystačí na 10 až 12 porcí. Doba pečení je přibližně 45 minut.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 20 minut
  • Pečení: asi 45 minut
  • Počet porcí: 10 až 12 porcí (záleží, jak nakrájíte)

Ingredience k přípravě citrónové babety

Těsto:

  • 4 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • 220 gramů krupicového cukru (jemný krupicový cukr)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 100 mililitrů vody
  • 100 mililitrů rostlinného oleje
  • citrónová šťáva ze 2 citrónů
  • citrónová kůra (nastrouhaná z 1 citrónu)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • tuk (na vymazání formy)
  • polohrubá nebo hrubá mouka (na vysypání formy)

Banánová poleva a ozdobení:

  • 2 středně velké banány (velmi zralé)
  • 100 gramů krémového sýra (např. Philadelphia, Lučina)
  • 50 gramů moučkového cukru (dle chuti)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • čokoláda (na hoblinky nebo kousky)

Postup při přípravě nadýchané citrónové babety

1. Troubu předehřejte na 170 stupňůFormu vymažte tukem a vysypte moukou. Přebytek oklepejte.

2. Do velké mísy vložte žloutky a cukr krupice s vanilkovým cukremUšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny, až se cukr rozpustí.

Obrázek k receptu na citrónovou babetu
Foto: Cooky.cz, recept na citrónovou babetu

3. Do žloutkové směsi přidejte vodurostlinný olejcitrónovou kůru a citrónovou šťávu. Promíchejte.

4. Vsypte mouku s práškem do pečiva a přidejte ostatní suroviny kromě bílkůUšlehejte do hladké hmoty.

5. V čisté, suché míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh.

6. Sníh opatrně zatřete do těsta. Míchejte jen krátce, aby těsto zůstalo nadýchanéVlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.

7. Hotovou babetu vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte.

8. Mezitím, co babeta chladne, připravte polevu. V míse rozmačkejte zralé banány vidličkou dohladka.

9. Přidejte krémový sýrmoučkový cukr a citrónovou šťávu. Vše vyšlehejte ručním šlehačem do hladké, krémové polevy.

10. Vychlazenou babetu polijte a rovnoměrně rozetřete banánovou polevu. Nakonec posypte kousky nebo hoblinkami čokolády.

11. Babetu uložte do chladničky, aby poleva lehce ztuhla.

Obrázek receptu na citronovou babetu.

Nadýchaná citronová babeta: Legendární snídaňová buchta nejen pro pamětníky

Tipy redakce:

  • Vylepšení kvality: Chuťový a kvalitativní potenciál babety můžete značně vylepšit použitím dobrého, zastudena lisovaného oleje a citrónů v biokvalitě.
  • Extra vláčný piškot: Pro ještě větší vláčnost můžete do těsta přidat 1 až 2 lžíce horké vody při šlehání žloutků s cukrem.
  • Pevná poleva: Pokud chcete mít polevu hustší, přidejte trochu více moučkového cukru. Pro řidší naopak lžíci mléka.
  • Tradiční zdobení: Místo banánové polevy můžete po upečení babetu jen poprášit moučkovým cukrem nebo ji ozdobit citrónovou polevou.
  • Aroma: Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta lžičku rumu nebo trochu vanilkového extraktu.
Obrázek receptu na Jahodový zákusek z nejlepšího Babeta korpusu

Jahodový Babeta moučník: Snadný zákusek z klasického Babeta korpusu, jahod, krému a želé

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest