Masová sekaná plněná omeletou představuje zajímavou kombinaci dvou oblíbených jídel – sekané, která je klasikou české kuchyně, a nadýchané omelety, jež přidává pokrmu vláčnost a jemnou texturu. Na přípravu sekané se zpravidla používá směs mletého masa (vepřového, hovězího, případně kuřecího), koření, bylinek, strouhanky a vajec, které spojí směs dohromady. Omeleta uvnitř nejen zpestří chuť, ale při správném upečení dodá i vizuálně lákavý řez. Plnění sekané zdaleka není novým vynálezem – v různých verzích se objevuje po celé Evropě, například s vejci natvrdo (někdy ve formě koulí jako tzv. pštrosí vejce), zeleninou nebo sýrem.

Je libo odlehčenou verzi?

Pokud chcete udělat pokrm trochu lehčí, ale se zachováním chuti a živin, můžete použít místo klasického mletého vepřového například kuřecí nebo krůtí maso, případně kombinovat s rostlinnými alternativami. Některé recepty doporučují do sekané pečeně přidat i nastrouhanou zeleninu (například mrkev nebo cuketu), která dodá šťávu a zvýší podíl vlákniny. Omeleta uvnitř může být také obohacena bylinkami, špenátem nebo sýrem, takže výsledek bude pokaždé trochu jiný. Podávání s lehkým zeleninovým salátem nebo pečenou zeleninou místo tradiční bramborové přílohy zase sníží kalorickou hodnotu a podíl sacharidů.

Ingradience na nadýchanou masovou sekanou

  • Mleté maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 g (1 lžička);
  • Tymián –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10 g;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 g (1/2 lžičky);
  • Sladká mletá paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 g;
  • Strouhanka  –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 g.

Na omeletu:

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 g;
  • Cukrový hrášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 g;
  • Cherry rajčátka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g.

Na dochucení:

  • Kečup –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 30 g;
  • Sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 15 ml.

Postup přípravy sekané

  • Maso a vejce smíchejte v míse.
  • Přidejte sůl, tymián, pepř, papriku a strouhanku.
  • Dobře promíchejte, nejlépe rukama.
  • Formu na srnčí hřbet či na toastový chléb vymažte tukem a napěchujte do ní polovinu masa.
  • Vejce rozšlehejte se solí.
Obrázek receptu na Kapustovou sekanou - českou klasiku s listem kapusty a srdcem z domova

Nenápadný poklad z kuchyně našich babiček: Kapustová sekaná s bramborovou kaší, recept s masem i bez něj

  • Přimíchejte hrášek a na měsíčky nakrájená cherry rajčátka.
  • Pečte na plechu pokrytém pečicím papírem 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Upečenou omeletu rozkrojte napůl.
  • První polovinu navrstvěte na maso.
  • Zakryjte polovinou zbylého masa, upěchujte lžící.
  • Navrch položte druhou polovinu omelety, kterou pokryjte zbytkem masa. Opět řádně upěchujte.
  • Potřete kečupem smíchaným se sójovou omáčkou.
  • Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Obrázek k receptu: Báječná kombinace sýrů: Holandská sekaná s parmezánovými bramborami

Sekaná na holandský způsob: Kus nizozemské historie na talíři, po kterém se jen zapráší

Obrázek receptu na pokrm Nadívaná sekaná s bramborovou přílohou - dokonalý oběd pro celou rodinu

O stupeň lepší sekaná: Domácí sekaná plněná vajíčkem, párkem a okurkou

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest