Loupáčky patří k tradičnímu českému kynutému pečivu a jsou ideální k snídani nebo svačině. Tyto nadýchané rohlíčkyse vyznačují bohatou chutí díky obsahu žloutku a rozpuštěného másla, a citrónová kůra jim dodává jemnou, svěží vůni. Jejich příprava je sice spojená s kynutím, ale výsledek – měkké, zlatavé loupáčky posypané mákem – za tu trpělivost stojí. Klíčem k jejich dokonalosti je správné hnětení těsta, které musí být vláčné, a dvě fáze kynutí pro maximální nadýchanost.

Když jsem pekla loupáčky poprvé, druhé kynutí už vytvarovaných kousků mi připadalo zbytečné, ale právě ono jim zajistí dokonalý objem a křehkost během pečení. Jsou fantastické s máslem a džemem, ale nejlepší jsou hned, jak vychladnou. Můj tip zní: Pokud chcete mít loupáčky obzvlášť lesklé a zlatavé, před druhým potřením vejcem přidejte do rozšlehaného vejce 1 lžičku mléka – vytvoří to krásný, hladký a lesklý povrch, který je pro loupáčky typický.

Recept na domácí loupáčky

Tento recept je na 12 kusů loupáčků.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 20 minut
  • První kynutí těsta: asi 60 minut
  • Druhé kynutí loupáčků: asi 30 minut
  • Počet kusů: 12 loupáčků

Ingredience k přípravě domácích loupáčků

Těsto:

  • 175 ml mléka
  • žloutek
  • 70 g másla (rozpuštěného)
  • troška soli
  • citronová kůra (z 1/2 citronu)
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • vanilkový cukr (1 sáček)
  • 20 g droždí (čerstvého)

Dokončení:

  • vejce (na potření)
  • mák (na posypání)

Postup při přípravě krásných domácích loupáčků

1. Nejprve si připravte kvásekOhřejte mléko tak, aby bylo pouze vlažné (nikoli horké!).

2. Do menší misky nalijte polovinu vlažného mlékaRozdrobte do něj 20 g čerstvého droždí a přidejte lžičku krupicového cukru z celkového množství.

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

3. Vše jemně promíchejte, misku zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

4. Mezitím si do velké mísy (nebo do mísy robota) vsypte 400 g hladké mouky.

5. K mouce přidejte zbytek krupicového cukruvanilkový cukr a trošku soliPřidejte nastrouhanou citronovou kůru pro vůni.

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

6. Rozpusťte 70 g másla a nechte ho vychladnout.

7. Do mísy se sypkými surovinami přilijte rozpuštěné, vychlazené máslojeden žloutek a zbytek mléka.

8. Nakonec vlijte vzešlý kvásek do středu mísy.

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

9. Začněte hníst těsto (ručně nebo v robotu) – hněťte ho tak dlouho, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy.

10. Těsto vytvarujte do bochánkupřikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi jednu hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

11. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu.

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

12. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů (pro přesnost můžete vážit, každý díl by měl mít kolem 45 g).

13. Každý díl zpracujte do kuličky a nechte krátce odpočinout (asi 5 minut).

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

14. Poté každou kuličku rozválejte válečkem na tenký trojúhelník (s delší základnou).

15. Trojúhelníky srolujte od nejširší strany (základny) směrem ke špičcečímž vytvoříte tvar loupáčku (rohlíčku).

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

16. Loupáčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečné rozestupy.

17. Rozšlehejte jedno vejce a potřete jím loupáčky (potření opakujte, pokud chcete silnější lesk).

18. Poté je bohatě posypte mákem.

Obrázek k receptu na domácí loupáčky
Foto: Se souhlasem varime-doma.cz, recept a domácí loupáčky

19. Nechte loupáčky ještě jednou nakynout na plechu, tentokrát asi půl hodiny – tento krok jim dodá finální nadýchanost.

20. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů, dokud nebudou krásně zlatavé a propečené (trvá to zhruba 15 až 20 minut).

Obrázek receptu na Kynuté plněné loupáčky: plněné sladké rohlíky

Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno

Tipy redakce:

  • Vláčnost: Pro extra vláčné těsto můžete 1/3 hladké mouky nahradit polohrubou moukou.
  • Trvanlivost: Hned po upečení potřete loupáčky trochou rozpuštěného másla – zůstanou déle čerstvé a měkké.
  • Slaná chuť: Pokud chcete loupáčky podávat i naslanovynechejte vanilkový cukr a přidejte špetku soli navíc.
  • Potírání: Místo potírání celým vejcem můžete loupáčky potírat pouze žloutkem smíchaným s mlékem pro intenzivnější zlatou barvu a lesk.
  • Velikost: Pokud chcete větší loupáčky, rozdělte těsto pouze na 8 nebo 10 dílů.
Obrázek receptu na Ranní makovou radost: Domácí snídaňové makovky neboli loupáky

Domácí loupáky neboli makovky: Jednoduché kynuté pečivo sypané s mákem, které jsme jako děti milovali s kakaem, máslem a marmeládou

Foto a recept varime-doma.cz

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest