Langoš, maďarsky láng, znamená plamen. Jeho název pochází z dob, kdy se pekl na žhavém kameni. No a z Maďarska se přes Slovensko rozšířil k nám a zabydlel se zde natrvalo. Ať ho jíme s česnekem, sýrem, kečupem nebo zakysanou smetanou, pokaždé je to malý svátek ve smažené podobě. Ano ve smažené, ale tento typ jídla opravdu jde udělat dobrý pouze smažením. Já sama jsem to zkoušela jinak a řeknu vám, nebylo to ono. A přitom smažení jako úpravu potravin neuznávám. Ale prostě langoše jsou langoše a musí být smažené. Kdyby jsme jedli jenom to a jednou za čas…
Jistou dobu, v oněch časech, jsem dělala občerstvení a hlavní naší nabídkou byly zrovna langoše. No to vám řeknu, kolik jsem se jich nasmažila na různých akcích, lidi nám mohli utrhnout ruce, protože byli poctivé krásné velké a nadýchané se spoustou sýra a jiných příchutí. Vypadalo to, že všem moc chutnali. Když se lidi zakousli do křupavého okraje a z něj vytekl česnekový olej, hned bylo všem jasné, že jsou tam, kde je život trochu nezdravý, ale naprosto dokonalý.
Recept na nadýchané domácí langoše
Ingredience potřebné na přípravu langošů, které putovali z chudé pece až na jarmarky
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 25é ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vejce
- sůl
- lžička cukru na kvásek
- dokončení: česnekový přeliv (4 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 dl vody), kečup, sýr
Postup jak si připravíme výborné langoše, které jsou nadýchané a trochu křupavé
1. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
2. V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek, vejce, zbytek vlažného mléka a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto necháme přikryté vykynout v teple na dvojnásobek objemu.Trvá to asi 30 minut.

Jak na lahodné domácí langoše s krémovou smetanou a sýrem
4. Poté těsto rozdělíme na stejné dílky a rukama vytahujeme na placky.
5. Langoše smažíme ve větším množství oleje.
6. Hotové langoše potřeme česnekovým přelivem, polijeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem.
Tip na závěr
Výborné je zvolit místo kečupu i zakysanou smetanu a posypat sýrem.

Maďarské langoše s česnekem, kečupem a strouhaným sýrem

Domácí langoš podle receptu, kterému se nevyrovná ani ten nejlepší z Maďarska
pozn.: částečně upraveno AI