5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Langoš se smetanou je oblíbená varianta klasického středoevropského pokrmu, který má původ v maďarské kuchyni. Tento rychlý a chutný pokrm se tradičně skládá z kynutého těsta, které se vyválí na placku, smaží dozlatova v horkém oleji a poté se obvykle potírá česnekem.

Varianta langoše se smetanou nabízí bohatší a krémovější chuťový zážitek, kdy se na teplý langoš nejprve rozetře česnek, poté se pokryje vrstvou husté smetany a nakonec se může posypat sýrem, bylinkami nebo dalšími ingrediencemi dle chuti.

Obrázek: Pexels, Langoše se smetanou

Recept na domácí langoše, neobvykle dochucené zakysanou smetanou a sýrem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Odpočinek potřebný na vykynutí těsta 1 hodina 13 minut
Porcí 6 porcí
Langoš se zakysanou smetanou a sýrem skvěle chutná. Zasytí, je výborný jak teplý, tak i vychladlý.

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • Mísa

Suroviny

  • 1 kilogram středně hrubé mouky
  • 1 polévková lžíce jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný )
  • 450 mililitrů mléka
  • 2 vejce
  • 250 gramů smetany (zakysané)
  • 50 gramů droždí
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • olej (na smažení)

Postup 

Příprava kvásku:

  • V misce rozdrobíme droždí.
  • Přidáme lžíci moučkového cukru a asi 50 mililitrů teplého mléka.
  • Ingredience dobře promícháme a kvásek necháme odstát na 15 minut.
  • Do hluboké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a jedlou sodu.
  • Postupně vmícháme teplé mléko, připravený kvásek, smetanu a vejce.
  • Těsto ručně zpracujeme do hladka, zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a umístíme na teplé místo, kde necháme hodinu kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.
  • Vykytnuté těsto přeneseme na pracovní plochu posypanou moukou a rozdělíme na několik dílů.
  • Každý kus těsta vyválíme na požadovanou velikost langoše.
  • Do pánve nalijeme slunečnicový olej a rozehřejeme.
  • Langoše smažíme z obou stran dozlatova.
  • Hotové langoše vyjmeme z oleje a položíme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
  • Langoše můžeme potřít směsí zakysané smetany a česneku.
  • Pro vylepšení chuti posypeme langoše strouhaným sýrem.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Dle preferencí můžete přidat nastrouhaný sýr, jemně nasekané čerstvé bylinky,  slaninu nebo kyselé zelí.
  • Pokud nám zůstane těsto, můžeme ho uchovat ve chladničce až 3 dny.
Cena: do 70 Kč
Chod: Svačina
Kuchyně: Maďarská
Klíčové slovo: langoš, smetana


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest