Langoš se smetanou je oblíbená varianta klasického středoevropského pokrmu, který má původ v maďarské kuchyni. Tento rychlý a chutný pokrm se tradičně skládá z kynutého těsta, které se vyválí na placku, smaží dozlatova v horkém oleji a poté se obvykle potírá česnekem.
Varianta langoše se smetanou nabízí bohatší a krémovější chuťový zážitek, kdy se na teplý langoš nejprve rozetře česnek, poté se pokryje vrstvou husté smetany a nakonec se může posypat sýrem, bylinkami nebo dalšími ingrediencemi dle chuti.
Recept na domácí langoše, neobvykle dochucené zakysanou smetanou a sýrem
Potřebné vybavení
- Pánev
- Mísa
Suroviny
- 1 kilogram středně hrubé mouky
- 1 polévková lžíce jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný )
- 450 mililitrů mléka
- 2 vejce
- 250 gramů smetany (zakysané)
- 50 gramů droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce moučkového cukru
- olej (na smažení)
Postup
Příprava kvásku:
- V misce rozdrobíme droždí.
- Přidáme lžíci moučkového cukru a asi 50 mililitrů teplého mléka.
- Ingredience dobře promícháme a kvásek necháme odstát na 15 minut.
- Do hluboké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a jedlou sodu.
- Postupně vmícháme teplé mléko, připravený kvásek, smetanu a vejce.
- Těsto ručně zpracujeme do hladka, zakryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a umístíme na teplé místo, kde necháme hodinu kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.
- Vykytnuté těsto přeneseme na pracovní plochu posypanou moukou a rozdělíme na několik dílů.
- Každý kus těsta vyválíme na požadovanou velikost langoše.
- Do pánve nalijeme slunečnicový olej a rozehřejeme.
- Langoše smažíme z obou stran dozlatova.
- Hotové langoše vyjmeme z oleje a položíme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
- Langoše můžeme potřít směsí zakysané smetany a česneku.
- Pro vylepšení chuti posypeme langoše strouhaným sýrem.
Poznámky
- Dle preferencí můžete přidat nastrouhaný sýr, jemně nasekané čerstvé bylinky, slaninu nebo kyselé zelí.
- Pokud nám zůstane těsto, můžeme ho uchovat ve chladničce až 3 dny.