Předchůdci mraků byli větrníky, které jsou klasickým českým dezertem, připravovaným z odpalovaného těsta. Během pečení toto těsto někdy vyběhlo do krásných bublin a proto si pekařky ulehčily přípravu dezertu na mraky. Jelikož těsto je stejné, ale nedělají se větrníky, pouze se těsto upeče na plechu a naplní. Chuťové je to stejně dobré, ale o dost jednodušší.

Typickou náplní mraků je kombinace žloutkového, někdy šlehačkového a karamelového krému. To vše je naplněno ve dvou vrstvách odpalovaného těsta a nahoře polité lesklou karamelovou, někdy čokoládovou polevou. No a odpalované těsto už určitě všichni znáte, i když tako technika působí jako alchymie, ve skutečnosti je ohromně snadná a nenáročná.

Těsto se pouze vaří, pak se do něj zašlehají vejce a nakonec se peče při vysoké teplotě, čím vznikne právě dutý tvar vhodný na naplnění krému. Tak jednoduché a krásné jako pohádka.

Recept na nadýchané mraky na plech – lehký a vzdušný zákusek, lepší než větrník z cukrárny

Ingredience potřebné na přípravu lehkého a vzdušného dezertu Nadýchaných mraků na plech

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 12é g tuku Palmarin(nebo jiný)
  • 2,5 dl vody
  • špetka soli
  • 4 vejce

Karamelová náplň

  • 9 dl mléka
  • 3 Zlaté klasy
  • 250 g cukru krystal
  • 250 g Hery (nabo másla)

Šlehačková náplň

  • 3 smetany ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 1 vanilkový cukr + trochu Moučkového cukru dle chuti

Poleva

  • 100 g cukru krystal
  • 4 lžíce mléka
  • moučkový cukr dle chuti
  • čokoláda

Postup na přípravu zákusku mraky

Obrázek receptu na Nadýchané mraky na plech – lehký a vzdušný dezert pro každou příležitost
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Nadýchané mraky na plech – lehký a vzdušný dezert pro každou příležitost

1. Vodu s tukem dáme vařit a do vařící ještě na mírném ohni vmícháme mouku. Mícháme, aby se hmota spojila a měla by se odlepovat od kastrolu. Odstavíme z ohně.

2. Hmotu přendáme do misky a necháme mírně vychladit. Poté postupně do hmoty zašleháme po jenom vejce.

3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každé nandáme na jeden plech vymazaný a pokropený vodou. Těsto taky pokropíme vodou.

4. Těsto neroztahujeme po celém plechu, ale asi 1 cm od okrajů, protože těsto se při pečení roztáhne.

Obrázek receptu na karamelové větrníky.

Karamelové větrníky z odpalovaného těsta s pudinkovým a karamelovým krémem

5. Pečeme prvních 10 min ut při teplotě 230 stupňů, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 10 minut. Těsto má mít růžovou barvu, být propečené a lehké.

6. Připravíme si karamelovou náplň. Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme 2 dl mléka a necháme karamel rozvařit. V jiném kastrolu rozmícháme zbytek mléka se zlatými klasy a karamelové mléko do něj nalijeme. Uvaříme hustý karamelový pudink. Pudink necháme řádně vychladit a všleháme změklou Heru. Vyšleháme hladký krém.

7. Touto náplní namažeme první korpus, na něj navrstvíme vyšlehanou šlehačkovou náplň, přikryjeme druhým korpusem a zdobíme dle fantazie polevou. Vrchní korpus ještě můžeme pokropit rumem kvůli vůni (volitelné).

Naplníme karamelovým a šlehačkovým krémem.
Foto: Ilona Mikulecká, Naplníme karamelovým a šlehačkovým krémem.

Tak co, zaujal vás nás recept, vyzkoušíte si tyto obláčky štěstí, lehoučké jako vánek?

Ořechové řezy Mraky s několika druhy krémů – slavnostní dort bez mouky a lepku

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

Delikátní Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

pozn.: částečně upraveno AI, Foto a recept Ilona Mikulecká

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest