Receptů na zákusky s vanilkovým krémem a odpalovaným těstem je velké množství. Jakmile nastane zvláštní příležitost, při které podáváte menu z několika chodů, tento dezert se přesně hodí jako finální pochoutka. Náplň obsahující vanilkový krém a šlehačku je tak dobrá, že si rádi během pečení dopřejete dávku ochutnání na lžíci. Zákusky jsou velmi vhodné také pro svatební hostinu.

Recept na Eclairs rohlíčky s vanilkovým krémem, šlehačkou a čokoládovou polevou

Obrázek receptu na zákusky s vanilkovým krémem.
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na zákusky s vanilkovým krémem.

Délka přípravy do 1 hodiny, 20 ks.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 240 ml vody
  • 120 g mouky
  • 115 g másla
  • 4 vejce
  • špetka soli

Krém:

  • 480 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 10 g vanilkového extraktu
  • 30 g mouky
  • špetka soli

Šlehačka a zdobení:

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr

Postup přípravy těsta

1. Přivedeme k varu vodu s máslem na těsto a mícháme, dokud se máslo nerozpustí.

2. Přidáme mouku se solí a za stálého míchání vytvoříme homogenní směs.

3. Odstavíme a necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

4. Za stálého míchání přidáváme postupně vejce.

5. Těsto vložíme do cukrářského sáčku nebo sáčku s otvorem 2 – 3 cm pro vytlačení.

6. Dáme si předehřát troubu na 175°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

7. Z těsta na plech vytlačíme zákusky s dostatečným odstupem mezi sebou.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

8. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut dozlatova a během pečení neotvíráme troubu.

Postup přípravy krému

1. V hrnci zahřejeme mléko a mezitím si v míse smícháme žloutky s cukrem.

2. K žloutkům přidáme mouku se solí a promícháme.

3. Následně přiléváme postupně horké mléko a celou dobu mícháme.

4. Přelijeme zpět do hrnce a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

5. Ostavíme a přidáme vanilkový extrakt.

6. Promícháme a dáme zchladnout.

Dokončení

1. Každý upečený kousek podélně rozřízneme na 2 díly.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

2. Každou spodní část naplníme krémem a na krém dáme vyšlehanou smetanu.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

3. Zakryjeme horními díly a posypeme moučkovým cukrem a přelijeme čokoládovým krémem.

Obrázek receptu na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na Eclairs rohlíčky plněné jemným vanilkovým krémem

Historie zákusků z odpalovaného těsta a plněných krémem

Tyto zákusky mají dlouhou historii i kulturní význam. Nejstarší zmínky popisují první zákusky ve francouzské kuchyni. Symbolizují radost z nového začátku a pocit pohodlí. Mají připomínat chvíle strávené se svými blízkými.

Historie francouzské kuchyně.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Historie francouzské kuchyně.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest