Řezy s rybízovou náplní a smetanovým krémem jsou moučník, který je na pohled i chuť neodolatelný. Piškotový základ je dostatečně nadýchaný, aby udržel šťavnatou ovocnou vrstvu, a současně lehký, což je skvělé pro dezerty s bohatou náplní. Vrstvení kyselého ovoce, lehkého krému a sladkého křupavého posypu dělá z tohoto koláče jedinečný zážitek pro každého, kdo jej ochutná.

Mám rád tyto vrstvené koláče hlavně proto, že si je můžete přizpůsobit sezóně. V létě použijte čerstvý rybíz, v zimě klidně mražené ovoce, které jste si uchovali z vlastní zahrádky. Finální posyp z drcených sušenek (například Lotus) dodává koláči ten poslední, překvapivý element, který ho odlišuje od obyčejné bublaniny. Řez je díky tomu texturou bohatý a na povrchu křupavý. Můj tip zní: Abyste docílili dokonale pevné rybízové náplně, použijte pro zahuštění větší množství pudinku (klidně 2 balíčky na půl kilogramu ovoce) nebo použijte rovnou želírovací cukr. Želírovací cukr zajistí, že ovocná vrstva bude po vychlazení pevná a při krájení nebude vytékat, což u řezů oceníte nejvíce.

Recept na piškotové řezy s ovocným želé a smetanou

Celková délka přípravy (bez chlazení) je přibližně 50 minut. Pečení piškotu trvá přibližně 25 až 30 minut. Řezy se připravují na plechu (klasická velikost 25 x 35 cm) nebo ve větší obdélníkové formě. Recept je určen pro 10 až 12 porcí.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 50 minut
  • Pečení piškotu: 25 až 30 minut
  • Chlazení před podáváním (tuhnutí): alespoň 3 hodiny

Ingredience k přípravě piškotových řezů s ovocem

  • 4 vejce
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 500 až 600 gramů rybízu (nebo jiného domácího ovoce, mraženého nebo čerstvého)
  • 1 balíček vanilkového pudinku (prášek, nebo 2 lžíce bramborového škrobu)
  • 400 mililitrů vody (nebo ovocné šťávy)
  • 2 až 3 lžíce krupicového cukru (na ovoce a pudink)
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání (33 až 40%)
  • 1 balíček vanilkového cukru (do šlehačky)
  • 1 až 2 balení sušenek (například Lotus, na posyp)

Postup přípravy řezů s ovocem a smetanou

Příprava a pečení piškotového korpusu:

1. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, abyste si usnadnili vyndávání hotových řezů.

2. Pro přípravu piškotového těsta nejprve oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Žloutky utřete se čtyřmi lžícemi cukru do světlé pěny.

Obrázek k receptu na piškotové řezy s ovocem a smetanou
Foto: Cooky.cz, recept na piškotové řezy s ovocem a smetanou

3. Do žloutkové pěny střídavě a velmi opatrně vmíchejte sníh z bílků a prosejte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.

4. Míchejte jen do spojení, aby si těsto udrželo vzduch, hlavně nepřemíchejte.

5. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte 25 až 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Vychlazený korpus by měl být tlustý přibližně jeden až dva centimetry.

Příprava rybízové náplně:

6. Rybíz (nebo jiné ovoce) vložte do hrnce. Pokud používáte mražený rybíz, přidejte jen minimum vody. Ovoce krátce povařte s cukrem.

7. Ve studené vodě (nebo šťávě) rozmíchejte prášek pudinku dohladka. Tuto pudinkovou směs vlijte k vařícímu ovoci a za stálého míchání vařte, dokud náplň nezhoustne a nezačne se podobat hustému želé.

8. Horkou rybízovou náplň nalijte přímo na vychlazený piškotový základ a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Nechte korpus s ovocem zcela vychladnout.

Dokončení smetanovým krémem a posypem:

9. Ušlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem do pevného smetanového krému.

10. Smetanový krém rovnoměrně rozetřete na vychlazenou a ztuhlou rybízovou vrstvu.

11. Sušenky (například Lotus) vložte do sáčku a pomocí válečku je rozdrťte na hrubší drobky. Drcené sušenky nasypte jako posyp na smetanový krém.

12. Řezy nechte důkladně vychladit a ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny před podáváním.

Vynikající recept na sladké řezy florida se strouhanou čokoládou

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí

Tipy redakce:

  • Stabilita krému: Pro naprostou jistotu, že smetanový krém bude pevný i po krájení, přidejte do něj při šlehání ztužovač šlehačky.
  • Chuť rybízu: Rybíz má velmi kyselou chuť, která je v dezertu žádoucí, ale pokud preferujete sladší variantu, klidně do ovocné náplně přidejte o jednu až dvě lžíce cukru více.
  • Alternativa posypu: Pokud nemáte po ruce sušenky, můžete smetanový krém posypat opraženými mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou pro rychlou změnu chuti.
  • Přesné krájení: Krájejte řezy ostrým nožem namočeným v horké vodě a osušeným utěrkou. Řezy budou vypadat čistěji a smetanový krém se nebude lepit.
Obrázek k receptu na medovo-ořechové řezy

Medovo-ořechové řezy, kterým se říká nebe v hubě: Název vystihuje vše

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest