Pamatujete si na to, když babička pekla vdolky? Ta vůně, která se linula celým domem, a pak ten pocit, když jste si ukousli z kousku, který byl ještě teplý. Vdolky patří k těm pokrmům, které nás dokážou vrátit v čase, ať už na vánoční trhy, pouťové slavnosti, nebo právě k babičce do kuchyně. Možná, že nepatří k nejčastěji připravovaným jídlům, ale když už se do nich pustíte, určitě nebudete litovat. Tyto jemné a nadýchané smažené vdolky z kynutého těsta si zamiluje každý.

Vdolky mají za sebou bohatou historii, která sahá až do středověku. Jejich název pravděpodobně pochází z německého slova „Vollkuchen“, což znamená plný/naplněný koláč, jelikož se původně pekly vcelku a byly plněné. Později se jejich podoba změnila na menší, kulaté kousky, jak je známe dnes. V minulosti byly velmi populární v mnoha evropských zemích, zejména v Německu, Rakousku a Česku. V české kuchyni se vdolky tradičně připravovaly jako slavnostní jídlo, často se podávaly při významných událostech, jako jsou svatby, křtiny nebo dožínky. Jejich jednoduchost a přitom skvělá chuť z nich udělala stálici v domácnostech napříč generacemi.

Recept na nadýchané vdolky

Délka přípravy 30 minut, kynutí 1 hodina, smažení 10 až 15 minut, počet porcí 4.

Ingredience k přípravě

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla, rozpuštěného, ale ne horkého
  • 3 žloutky
  • 30 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup přípravy vdolků

1. Nejprve si připravíme kvásek. Vlažné mléko nalijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci mouky a lžíci cukru.

2. Směs promícháme a necháme na teplém místě přibližně 15 minut vzejít. Mezitím si v jiné misce smícháme zbylou mouku, cukr a špetku soli.

3. Do vzešlého kvásku vmícháme rozšlehané žloutky s rozpuštěným máslem a rumem. Poté směs nalijeme do misky s moukou a vypracujeme hladké a vláčné těsto.

Obrázek k receptu na vdolky
Foto: Cooky.cz, recept na vdolky

4. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat ještě trochu mouky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout po dobu 1 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku přibližně 1,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka. Každé kolečko prsty stlačíme a uprostřed vytvoříme důlek.

6. V hlubší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje, přibližně 2 až 3 cm. Teplota oleje by měla být kolem 170 stupňů. Vdolky smažíme z obou stran dozlatova.

7. Během smažení vdolky nabobtnají a stanou se nadýchanými. Osmažené vdolky pokládáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

8. Ještě teplé vdolky můžeme posypat moučkovým cukrem, potřít povidly, marmeládou, tvarohem nebo třeba zakysanou smetanou.

9. Podávejte je okamžitě, dokud jsou ještě teplé a měkké.

Tipy redakce

  • Pro ještě nadýchanější vdolky: Do těsta můžete přidat dvě lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Tuk a kyselost z jogurtu dodají těstu větší jemnost a vláčnost, díky čemuž budou vdolky po usmažení doslova božsky lehké. Navíc jogurt prodlouží životnost těsta a udrží ho déle čerstvé, pokud byste je nesmažili hned.
  • Vykynuté těsto rozdělte na dvě části: Pokud se vám zdá, že je těsta příliš mnoho, rozdělte jej na dvě části. První můžete usmažit ihned a druhou část můžete nechat kynout v lednici. Těsto v lednici sice kyne pomaleji, ale můžete ho smažit až druhý den. Před smažením je potřeba jej vyndat z lednice alespoň na 30 minut, aby dosáhlo pokojové teploty a znovu začalo kynout.
  • Jak poznáte správnou teplotu oleje? Pokud nemáte teploměr na olej, můžete správnou teplotu poznat jednoduše. Vhoďte do rozpáleného oleje malý kousek těsta. Pokud kolem něj začnou okamžitě stoupat bublinky, je olej připraven. Pokud se nic neděje, musíte ještě chvíli počkat. Pokud se bublinky tvoří příliš rychle a začínají hnědnout, je olej moc horký.
  • Vytvořte si jedinečnou polevu: Vdolky jsou skvělé i bez polevy, ale pokud chcete, můžete si vytvořit vlastní. Smíchejte například zakysanou smetanu s trochou moučkového cukru a vanilkovým extraktem. Na vrch můžete přidat lžíci švestkových povidel. Tato poleva je jednoduchá, a přesto velmi chutná.
Obrázek receptu na vdolky s povidly, krémem a tvarohem.

Poctivé vdolky s povidly, krémem a strouhaným tvarohem

Obrázek receptu na Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Vdolečky z majonézového těsta s tvarohovou náplní a džemem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest