Tradiční vdolky s povidly mají v české kuchyni své nenahraditelné místo. Neexistuje snad člověk, který by tuto sladkou a lahodnou kombinaci nikdy neochutnal. Vdolky mají v naší gastronomii mnohem větší postavení než koblihy nebo donuty. Ty nejklasičtější vždy podáváme s povidly, nastrouhaným tvarohem a krémem ze zakysané smetany nebo šlehačky. U nás dome vdolky smažíme nejen během různých svátků, ale kdykoliv dostaneme chuť na něco sladkého. Děti se po nich můžou utlouct, jedí je snad celé dny ke všem denním chodům. Pokud chcete vdolky pouze jako dezert po jídle, klidně jich připravte méně, ale riskujete, že jim dají děti přednost. Prohlédněte si recept na vdolky.

Recept na domácí vdolky s povidly

Ingredience pro přípravu

  • 380 g polohrubé mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 40 g másla
  • 1/2 čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • nastrouhaný plnotučný tvaroh
  • švestková povidla
  • vychlazená šlehačka

Postup přípravy

1. Nejdříve si v misce uděláme z droždí, mléka a 1 lžíce cukru kvásek a misku dáme na teplé místo.

2. Mezitím si v jiné misce smícháme zbytek cukru, sůl a mouku a poté přidáme vejce, máslo a rum.

Mezitím si v jiné misce smícháme zbytek cukru, sůl a mouku a poté přidáme vejce, máslo a rum.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Mezitím si v jiné misce smícháme zbytek cukru, sůl a mouku a poté přidáme vejce, máslo a rum.

3. Vše dobře promícháme a jakmile je kvásek hotový, taktéž ho zapracujeme k ostatním ingrediencím do misky.

Vypracujeme těsto s kváskem.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vypracujeme těsto s kváskem.

4. Nyní čistou kuchyňskou utěrkou misku zakryjeme a dáme ji tak min. na 1 hodinu na teplé místo.

5. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, rozdělíme ho na 16-20 kusů, ze kterých vytvarujeme kuličky.

6. Tyto kuličky z těsta necháme dalších cca 20 minut dokynout a mezitím si v hrnci se silným dnem rozpálíme dostatečné množství oleje.

7. Těsně před smažením uděláme z každého kousku těsta menší placku a vložíme ji do rozpálené olejové lázně.

8. Vdolky smažíme postupně z obou stran, měly by mít zlatavou a mírně do hněda barvu.

Vdolky smažíme postupně z obou stran, měly by mít zlatavou a mírně do hněda barvu.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vdolky smažíme postupně z obou stran, měly by mít zlatavou a mírně do hněda barvu.

9. Na hotové vdolky naneseme švestková povidla, nastrouhaný tvaroh a vychlazenou šlehačku nebo zakysanou smetanu.

Náš tip

Rozhodně používejte čerstvé droždí místo sušeného! Vdolky mají mnohem lepší chuť i texturu. Jsou nadýchanější.

Obrázek receptu na vdolky s povidly, krémem a tvarohem.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Recept na vdolky s povidly, krémem a tvarohem.

Historie vdolků ve zkratce

Vdolky – tak prosté a přitom jejich historie je fascinující. V různých podobách se objevily již ve starověku v Egyptě a Řecku. První zmínky o smaženém těstě máme z roku cca 2500 př. n. l. a Řekové je podávali s medem a ořechy. Teprve v 19. století se vdolky dostaly do USA, tam si je místní upravili do dnešní podoby koblih. Tak co myslíte, jsou lepší naše vdolky nebo plněné koblihy?

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest