Jsou recepty, které nám zůstanou v paměti nejen kvůli jejich chuti, ale hlavně díky atmosféře, ve které vznikaly. Nadýchaný jablkový koláč, tak jak ho pečeme podle tohoto receptu, patří přesně mezi ty české poklady, které jako by vyprávěly příběh. Někomu voní po babiččině kuchyni, jinému zase po podzimu. Hřejivé aroma pečených jablek se skořicí působí jednoduše na každého trochu jinak. A přestože je příprava velmi jednoduchá, výsledek vypadá i chutná jako z pohádky.
Koláč je navíc velmi univerzální, skvěle chutná ke kávě nebo jako dezert po dobrém obědě. Hned si ho oblíbí dospělí i děti, uspokojí každého milovníka sladkého. Pokud jste na něj dostali chuť, na nic nečekejme a hned se pustíme do pečení!
Recept na jablkový koláč
Ingredience pro přípravu
- 550 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 Hera
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- rozinky máčené v rumu
- vlašské ořechy
- 1 kg očištěných jablek
- 2 skořicové cukry
- 1 lžička másla
- 3 lžíce strouhanky
Postup přípravy nadýchaného jablečného koláče
1. Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, změklý tuk, vejce, vanilkový cukr a vypracujeme těsto.
2. Těsto necháme v lednici asi půl hodiny uležet zabalené ve folii.
3. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme na velikost plechu.
4. Pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech a posypeme opraženou strouhankou s máslem.
5. Vyskládáme nahrubo nastrouhaná a vymačkaná jablka.
6. Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
7. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
8. Pečeme dozlatova a nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
Závěr
Milovníci klasiky si tedy rozhodně přijdou na své. Jablkové koláče mají v české kuchyni naprosto nezaměnitelné místo. Výslednou chuť můžete ještě upravit dle použitých jablek, respektive jejich odrůdy. Když použijete kyselejší jablka, bude koláč kontrastnější.

Hrnkový koláč bez těsta zachrání, když potřebujete rychle napéct. Nečekaná návštěva už nepřekvapí

Hraběnčiny řezy: Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI