Víte, že červená paprika je pouze zralá verze zelené papriky, která se vyvíjí delším zráním? Tak toto jsem dost dlouho nevěděla, až jsem zasadila papriku a ona měla tmavě zelené plody, které už byly jedlé a když tam zůstaly viset delší dobu, tak najednou z nich byly červené papriky. No co, člověk se učí celý život.

Papriky pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, ale červená zeleninová paprika je součástí mnoha kuchyň kvůli její barvě, nasládlé chuti a také vysokému obsahu vitamínu C. Delším zráním se mění i obsah cukru a proto je červená paprika sladší než zelená.

Recept na nakládanou červenou papriku s koriandrem

Ingredience na přípravu (ingredience jsou na 3 litrové sklenice)

  • 13 paprik
  • 4 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • 1 PL rozdrcených semen koriandru
  • 1 KL soli
  • 1 PL cukru
  • 1 KL mletého koriandru

Na ochucení

  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 4 a půl PL rostlinného oleje

Na marinádu

  • 250 ml vody
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1/2 KL soli
  • 30 ml octu

Postup

1. Papriky a feferonky omyjeme, očistíme od semeníků a nakrájíme na slabé proužky. Z feferonky semeníky neodstraňujeme.

Červené papriky omyjeme a očistíme.
Zdroj: YuliyaSmall, Červené papriky omyjeme a očistíme.

2. Ve velké misce je smícháme s prolisovaným česnekem, rozdrceným koriandrem, solí, cukrem a mletým koriandrem.

3. Důkladně tuto směs promícháme a necháme cca 2 hodiny odpočívat. Připravíme si 3 jednolitrové sklenice s uzávěrem.

Papriky nakrájené a smíchané s ostatníma surovinama.
Zdroj: YuliyaSmall, Papriky nakrájené a smíchané s ostatníma surovinyama.

4. Do každé sklenice vložíme paprikovou směs, 5 kuliček černého pepře a 1,5 PL oleje. Šťávu, kterou papriky pustily nalejeme také do sklenic a připravíme si marinádu. Smícháme rajčatový protlak s vodou, octem a solí a rovnoměrně rozlejeme do sklenic.

Naložené do sklenic.
Zdroj: YuliyaSmall, Naložené do sklenic.

5. Sklenice uzavřeme víčky a vložíme je do hrnce vystlaného utěrkou, do kterého nalejeme vodu sahající až k víčkům sklenic. Zavařujeme od bodu vření na slabém ohni cca do 30 minut.

Zavařování v hrnci.
Zdroj: YuliyaSmall, Zavařování v hrnci.

Skladování

Sklenice s paprikou necháme volně vychladnout otočené dnem vzhůru a přikryté ručníkem. Skladujeme je na chladném a temném místě.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest