Víte, že červená paprika je pouze zralá verze zelené papriky, která se vyvíjí delším zráním? Tak toto jsem dost dlouho nevěděla, až jsem zasadila papriku a ona měla tmavě zelené plody, které už byly jedlé a když tam zůstaly viset delší dobu, tak najednou z nich byly červené papriky. No co, člověk se učí celý život.
Papriky pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, ale červená zeleninová paprika je součástí mnoha kuchyň kvůli její barvě, nasládlé chuti a také vysokému obsahu vitamínu C. Delším zráním se mění i obsah cukru a proto je červená paprika sladší než zelená.
Recept na nakládanou červenou papriku s koriandrem
Ingredience na přípravu (ingredience jsou na 3 litrové sklenice)
- 13 paprik
- 4 stroužky česneku
- 2 feferonky
- 1 PL rozdrcených semen koriandru
- 1 KL soli
- 1 PL cukru
- 1 KL mletého koriandru
Na ochucení
- 15 kuliček celého černého pepře
- 4 a půl PL rostlinného oleje
Na marinádu
- 250 ml vody
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1/2 KL soli
- 30 ml octu
Postup
1. Papriky a feferonky omyjeme, očistíme od semeníků a nakrájíme na slabé proužky. Z feferonky semeníky neodstraňujeme.
2. Ve velké misce je smícháme s prolisovaným česnekem, rozdrceným koriandrem, solí, cukrem a mletým koriandrem.
3. Důkladně tuto směs promícháme a necháme cca 2 hodiny odpočívat. Připravíme si 3 jednolitrové sklenice s uzávěrem.
4. Do každé sklenice vložíme paprikovou směs, 5 kuliček černého pepře a 1,5 PL oleje. Šťávu, kterou papriky pustily nalejeme také do sklenic a připravíme si marinádu. Smícháme rajčatový protlak s vodou, octem a solí a rovnoměrně rozlejeme do sklenic.
5. Sklenice uzavřeme víčky a vložíme je do hrnce vystlaného utěrkou, do kterého nalejeme vodu sahající až k víčkům sklenic. Zavařujeme od bodu vření na slabém ohni cca do 30 minut.
Skladování
Sklenice s paprikou necháme volně vychladnout otočené dnem vzhůru a přikryté ručníkem. Skladujeme je na chladném a temném místě.