Nakládané houby v octovém nálevu jsou tradičním českým receptem, který se připravuje zejména z lesních hub. Toto jídlo je jednoduché na přípravu a má výraznou kyselou chuť, která je oblíbená zejména na podzim, když jsou čerstvé houby dostupné. Houby na kyselo skvěle chutnají s čerstvým chlebem, na obložené chlebíčky ale výborné jsou také do kulajdy anebo do omáček. K nakládání se hodí různé druhy hub – hříbky, lišky, žampiony či směs lesních hub.
Recept na Nakládané houby v octovém nálevu
Ingredience na přípravu
- 1 kg čerstvých hub (hříbky, lišky, žampiony nebo směs lesních hub)
- voda a ocet v poměru 3:1
- 100 cukru na 1 litr vody
- cibule
- sůl
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- hořčíčné semínko
Postup přípravy
1. Houby si nejprve důkladně očistíme a předvaříme. Větší houby si můžeme nakrájen na menší kousky, malé houbičky můžeme nechat v celku. Houby vložíme do hrnce s osolenou vařící vodou a vaříme asi 5 minut. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
2. Poté se připravíme nálev. V hrnci smícháme vodu a ocet v poměru 3 díly vody k 1 dílu octa. Přidáme cukr, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) a hořčičné semínko. Přivedeme směs k varu a necháme ji 3 až 4 minuty vařit, aby se uvolnilo aroma z koření.
3. Předvařené houby si naplníme do sterilizovaných sklenic. Můžeme je prokládat cibulí nebo česnekem, díky tomu zvýrazníme chuť.
4. Houby ve sklenicích přelijeme vroucím nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
5. Sklenice necháme vychladnout. Pokud chceme houby uchovat na delší dobu, můžeme sklenice ještě krátce zavařit. Uchováváme je na chladném a tmavém místě.
Tipy
Pokud máme rádi výraznou chuť kopru, přidáme ho do nálevu nebo přímo do sklenic s houbami. Můžeme přidat další koření podle chuti, například česnek, chilli papričky nebo křen pro výraznější chuť.